ИЗНЕНАДА: Украйна бе разбита на пух и прах - Румъния наказа грешник от Реал на Европейското по футбол (ВИДЕО)


ИЗНЕНАДА: Украйна бе разбита на пух и прах - Румъния наказа грешник от Реал на Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3759 0

Малко след като не успя да победи България (0:0) и Лихтенщайн (0:0) - Румъния поднесе голяма изненада на Европейското първенство по футбол 2024. От ролята на аутсайдер северната ни съседка победи Украйна с класическото 3:0.

Румъния изненадващо разби Украйна на Евро 2024

По този начин Румъния оглави класирането в група E, където са още отборите на Белгия и Словакия, които се изправят един срещу друг от 19:00 часа българско време. Предвид регламента и добрата голова разлика - Румъния е изключително близо до това да стигне елиминациите.

Това бе най-голямата победа някога за страната на голям форум (европейско или световно). С 29% притежание на топката обаче записаха най-ниския показател в този аспект за отбор, който побеждава на европейско (от 1980 насам).

Срещата започна със смазващо превъзходство за Украйна при притежанието на топката, но след груба грешка на вратаря на Андрий Лунин Николае Станчу откри резултата в 29-ата минута с един от най-красивите голове до момента на Евро 2024.

Разван Марин удвои аванса за своя тим в 53-тата минута след друг изстрел отдалеч и нова грешка на Лунин. В 57-ата минута Денис Драгуш унищожи надеждите на украинците за нещо в този мач, след като се възползва от чудесен пробив на Денис Ман и получена топка на празна врата току пред голлинията.

Денис Ман се превърна в първия играч на Румъния с две или повече асистенции в един мач на голям форум. За последно това направи Джордже Хаджи срещу Колумбия на Световното първенство през 1994 година.

Артьом Добвюк пък нямаше особени шансове да блесне. Голмайсторът на Ла Лига за изминалия сезон остана изолиран от играта и не успя да помогне на своя тим.

Следващото изпитание за Румъния е срещу големия фаворит в групата - Белгия (22.06). Украйна пък се изправя срещу аутсайдера на групата Словакия, като е длъжна да победи, ако иска да има шанс да се класира към елиминациите (21.06).

Първо полувреме

Още от първите минути Украйна бе по-активният отбор, Мудрик се отличи с хубав пробив отляво навътре по терена току пред наказателното поле, но бе добре затворен и не успя нито да стреля, нито да комбинира успешно.

Все пак първият точен удар в мача бе за северната ни съседка - Куман стреля отдалеч, но право в ръцете на Лунин в 8-ата минута.

Направи впечатление и че има много здрави сблъсъци между играчите на двата отбора - още от самия старт.

Статистиката след 20 минути игра бе красноречива: 70% притежание на топката за Украйна срещу 30% за опонента, както и 187 разменени подавания срещу 39.

В 22-рата минута последва опасно центриране пред Ница, но негов съотборник изчисти току пред Довбюк.

30' - 1:0! Лунин сбърка фатално и подари топката на съперников играч, който веднага след това предостави подаване на Станчу, който моментално стреля извън наказателното поле и вкара много красив гол.

 

Около пет минути преди края на първото полувреме Румъния бе близо на два пъти да удвои аванса си. Първо след изстрел отдалеч и рикошет в бранител на Украйна, който изкара топката с малко в аут, а след това след директен изстрел от ъглов удар от страна на Станчу, при който топката се отби от напречната греда.

Второ полувреме

53' - 2:0! Разван Марин стреля без подготовка извън наказателното поле и вкара нов красив гол. И този път обаче Лунин носеше сериозна грешка, след като пусна топката да мина под ръцете му. Ударът бе в неговия обхват, но трябва да отбележим, че бе със скорост от 100 км/ч.

Мудрик сбърка, а Станчу стреля, но бе блокиран. Все пак топката стана удобна за Рациу, който стреля от малък ъгъл много мощно в близкия ъгъл, но този път Лунин спаси.

57' - 3:0! Все пак третият гол падна секунди след това. Денис Ман показа добра техника в наказателното поле, след което комбинира с Денис Драгуш, който току пред опразнената врата нямаше как да сбърка.

В 77-ата минута Судаков стреля много мощно извън наказателното поле през гора от играчи, но Ница показа, че внимава и се справи с удара, който бе в обсега му.

Във втората минута от добавеното време Яремчук бе изведен в наказателното поле и от неособено удобен ъгъл опита да прехвърли Ница. Хубавият изстрел обаче кацна на напречната греда и излезе в аут.

Състави

Румъния: Ница, Рациу, Драгушин, Бурка, Банку, М. Марин, Ман, Р. Марин, Станчу, Коман, Драгуш

Украйна: Лунин, Зинченко, Матвиенко, Забарний, Коноплия, Шапаренко, Степаненко, Судаков, Мудрик, Циганков, Довбюк

Преди Румъния срещу Украйна

Когато Георге Пушкаш се разпише за Румъния, то това задължително значи добро развитие на срещата за северната ни съседка. В осем от деветте случая, в които е вкарвал за тима, страната побеждава (в другия завършва наравно). Вратарят на опонента Андрий Лунин обаче е загубил само един от 12-те си мача с националния тим (7 победи и 4 равенства), като е запазил и шест сухи мрежи.

Любопитен факт е, че Румъния е вкарала първа само в четири от последните си 16 мача на европейски първенства. В дните преди Евро 2024 пък показа слабо нападение - не успя да вкара нито срещу България (0:0), нито срещу Лихтенщайн (0:0).

В тази група E е и един от скритите фаворити - Белгия. Там е още и аутсайдерът Словакия, като излизането от групата, още повече предвид факта, че и третият може да го стори, изглежда почти сигурно, ако днес някой измежду Румъния или Украйна победи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички