Как ще бъдат решени групите на Европейското по футбол, ако отборите са с равен брой точки?


Как ще бъдат решени групите на Европейското по футбол, ако отборите са с равен брой точки?
Снимка: GettyImages

3380 0

Тъй като започваме да навлизаме в последните етапи на груповата фаза на Европейското по футбол, все още има много места за попълване във фазите на елиминациите. Досега само Испания и домакинът Германия са си гарантирали място в следващия кръг, като бъдещето на много от другите топ нации все още не е ясно.

С 24 отбора, които се състезават в Германия, има шест групи – от A до F – всички съставени от четири отбора. Във всяка група два отбора ще се класират автоматично за следващия етап. Този път обаче в четири от шестте групи отборът, класирал се на трето място, ще влезе и в осминафиналите.

С тези допълнителни места груповите етапи може да са по-драматични отвсякога. И ако отборите са изравнени по точки, те ще трябва да бъдат разделени по някакъв начин. Ето правилата за такива случаи на Евро 2024.

Какво гласят правилата на Евро 2024, ако отборите са с равни точки?

Докато в други състезания, като Висшата лига, головата разлика би разделила два отбора с равен брой точки, това няма да е така на Европейското първенство това лято. Вместо това, класирането ще бъде решено на базата на директен резултат.

Ако два отбора са с равни точки, то първият "тайбрейк", който ще определи крайното им позициониране, ще се сведе до това как са се представили отборите директно един срещу друг. Ако обаче и това е с равен резултат, ще трябва да се гледа друг решаващ фактор. Именно тук головата разлика и отбелязаните голове между въпросните отбори се връщат на преден план. И ако това отново е равно, то ще се гледа кой има повече победи.

Удивително е, че ако има два отбора, които по някакъв начин са равни по всички гореспоменати фактори за класиране, групата може да бъде решена с една последна дузпа, за да се изработят крайните класирания. Това обаче ще изисква забележителна поредица от събития, за да се случи някога и ще се случи само ако въпросните два отбора играят един срещу друг в последния кръг от груповата фаза.

Ако изпълнението на дузпи не е възможно, тогава ще се реши кой има по-добри показатели в цялата група. И накрая, ако всичко останало се провали, това ще бъде направено от това кой е имал най-високата позиция в класацията на Европейските квалификации.

Ето как се решава кой ще вземе по-горно място:

  1. Директни двубои
  2. Голова разлика
  3. Отбелязани голове
  4. Повече победи
  5. Изпълнение на дузпи - ако въпросните отбори играят във финалния мач
  6. Най-добра дисциплина
  7. Класиране в европейските квалификации (или жребий, ако участва Германия).

Как третите в групите може да се класират?

Тъй като четири от шестте групи имат три квалификационни места тази година, има малко повече място за грешки на големите отбори.

Както винаги, първите две във всяка от шестте групи на финалния турнир ще продължат автоматично към осминафиналите. След това четирите най-добри отбора, финиширали на трето място също ще стигнат до следващия етап.

Тези отбори ще бъдат класирани по отношение на броя точки, които са събрали. Ако е необходим "тайбрек", тъй като директният двубой няма да е възможно сравнение, квалификациите ще се определят от следните фактори:

  1. Точки
  2. Голова разлика
  3. Отбелязани голове
  4. Победи
  5. Дисциплинарни точки
  6. Класиране на европейски квалификации или жребий, ако участва Германия.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички