Какво направи големият герой на Турция след гола си, което може да доведе до сериозни последствия на Европейското по футбол (СНИМКА)


Какво направи големият герой на Турция след гола си, което може да доведе до сериозни последствия на Европейското по футбол (СНИМКА)
Снимка: GettyImages

1643 0

Последният класирал се отбор за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол стана Турция. Те успяха да надвият с 2:1 Австрия и по този начин си осигуриха в събота двубой срещу Нидерландия.

Мерих Демирал

В големият герой за южната ни съседка неочаквано се превърна защитникът Мерих Демирал, който отбеляза и двата гола. При радостта след второто си попадение обаче играчът на Ал-Ахли направи жест, който може да доведе до сериозно наказание от страна на УЕФА.

Какво точно направи Демирал

След като Демирал покачи резултата на 2:0, централният защитник показа с ръцете си жест, който беше отправен към „Сивите вълци“ - дясно екстремистка групировка в Турция. Това е младежката организация на „Партия на националното движение“. Тази партия пък е коалиционен партньор на турския президент Реджеп Таип Ердоган.

Ердоган

Още: Три бивши от Юнайтед и звезди от Европейското: Интересен списък за най-скъпите свободни агенти

В Германия считат за екстремисти привържениците на „Сивите вълци“. Също така този жест, който и Мерих Демирал използва, е забранен в страни като Франция и Австрия. При австрийците тази забрана е от 2019 година, след като там се гласува закон, който забранява всякакви символи на екстремистки организации, за да се избегне терористическа пропаганда. Ако такъв жест бъде показан, глобата може да достигне до 4 хил. евро.

Мнението на Демирал за отправения жест

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Бившият състезател на Ювентус и Аталанта сподели след мача защо е решил да отпразнува гола си точно с този поздрав.

Мерих Демирал

„Предварително бях решил ако вкарам как да се израдвам, това беше свързано с турската ми идентичност. Изключително съм щастлив, че съм от тази страна, почувствах тези силни чувства към родината ми веднага след попадението. Исках да изразя тази своя любов и съм щастлив, че го направих. Нашите фенове са горди с нас. Видях ги те самите да правят жеста по трибуните, което още повече ме мотивира самия за да го направя. Радостен съм“, сподели Демирал за показания жест.

Още: Само Рууни и Кристиано Роналдо сториха това, което направи Арда Гюлер на Европейското по футбол

Отговорът на УЕФА

От Централата започнаха свое разследване по случая. Отделно, в регламентите на УЕФА за сигурност и безопасност изрично е подчертано, че да се промотират политически послания на и в непосредствена близост до стадиона е категорично забранено преди, по време и след мачовете.

Ралф Рангник с остра оценка за Европейското по футбол: Трудно оставаш буден на някои мачове

Вижте кога започват четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол

Скандалният жест, който "взриви" Европейското, завърши с драма и с изхвърляне от Евро 2024

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички