Капаните са заложени: Три фаворита на Европейското по футбол търсят първата голяма крачка в Германия


Капаните са заложени: Три фаворита на Европейското по футбол търсят първата голяма крачка в Германия
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

2237 0

Днес (20-ти юни) предстоят да се изиграят няколко вълнуващи двубоя на Европейското първенство по футбол в Германия. Вторият кръг от груповата фаза вече стартира, а едно от зрелищата и класиките ще закрие програмата. Двете срещи от група C ще се изиграят днес, както и една от група B.

Словения срещу Сърбия

Вторият кръг в Група C започва в 16:00 часа българско време, а един срещу друг излизат Словения и Сърбия. Двата тимаи показаха много положителни неща от откриването на Евро 2024, като имаше и прилики между мачовете им.

И двете селекции изоставаха през първото полувреме. Кристиан Ериксен изведе Дания напред срещу Словения, докато Джуд Белингам даде преднина на Англия срещу Сърбия. Не е изненада, че в голяма част от двубоя бяха дръпнати защита, предвид, че съперниците им по-именити от тях и считани за фаворити.

Но нито Словения, нито Сърбия се примириха със съдбата си. Успяха да се върнат в мача и поставиха противниците си под напрежение. Резултатът обаче не беше еднакъв и в двата мача. Докато Словения изравни чрез Ерик Янза, Сърбия не намери начин да пробие отбранителната линия на Англия. Това е ключов мач и за двата отбора. Победа за Словения почти сигурно би ги изпратила до фазата на директните елиминации с мач в запас.

В четири срещи помежду разделиха по една победа, с две равенства в другите две срещи. И четирите срещи се проведоха от 2010 година насам, като двете нации се срещнаха два пъти през 2022 г. в Лигата на нациите. Това не е лош рекорд за Словения, която обикновено се класира под Сърбия в класацията на ФИФА.

Старши треньорът Словения Матяж Кек няма причина да се отклонява от 4-4-2, който използва последния път. Ян Млакар е по-скоро атакуващ играч, но действа добре в средата. Петър Стоянович, макар и първоначално десен бек, може да се представи по-напред. 

Главната звезда на словенския футбол през последното десетилетие е Ян Облак на вратата. Те ще имат нужда той да има отличен турнир, за да бъде прогресията реалистична. 

Сърбия може да бъде без Филип Костич срещу Словения в четвъртък. Крилото на Ювентус бе принуден да напусне през първото полувреме на първата загуба на страната му от Англия, като не е ясно колко сериозен е проблемът.

Потенциален състав на Словения: Облак; Карничник, Дркушич, Бижол, Янза; Стоянович, Елсник, Черин, Млакар; Шпорар, Сешко

Потенциален състав на Сърбия: Райкович; Велкович, Миленкович, Павлович; Живкович, Сергей Милинкович-Савич, Гудел, Младенович; Тадич; Митрович, Влахович.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ СЛОВЕНИЯ - СЪРБИЯ ПО ТВ?

Дания срещу Англия

Англия ще си осигури място на 1/8-финалите, ако победи Дания в днешния двубой от 19 часа. 

Не беше убедително начало, но Англия започна Евро 2024 с победа. Джуд Белингам отбеляза единствения гол в мача, когато Англия победи Сърбия с 1:0, печелейки първия си мач на голям турнир за четвърти път под ръководството на Гарет Саутгейт. Техният 100%-ов рекорд започна с победа с 1:0 над Тунис на Световното първенство през 2018 г., продължи с успех над Хърватия с 1:0, за да стартират Евро 2020 и Иран с 6:2 в началото на Световното първенство през 2022 г.

Дания, от друга страна, завърши наравно в първия си мач срещу Словения. Датчаните стигнаха до полуфиналите на Евро 2020, където бяха победени от Англия, и се стремят да направят още една силна заявка на международната сцена. Разбира се, те знаменито спечелиха Европейското първенство през 1992 година, но от тогава нямат толкова голям успех.

Англия и Дания имаха няколко значими срещи в международния футбол през последните години. Те се изправиха един срещу друг в полуфинала на последното Европейско първенство и бяха изтеглени в същата група в Лигата на нациите през 2020 г. През последните си шест срещи отборите имат балансирано съперничество, като Англия спечели три пъти, а Дания спечели два пъти. Тези срещи показват състезателния характер на мачовете между Дания и Англия.

В началото на състезанието има няколко въпросителни над стартовите 11 на Саутгейт, като Люк Шоу все още не се е завърнал в първия отбор след контузия на бедрото, а представянето на Трент Александър-Арнолд срещу Сърбия бе обсъждано от мнозина фенове и експерти.

Потенциален състав на Дания: Шмайхел, Кристенсен, Вестеергаард, Андерсен, Кристиансен, Хюлманд, Бах, Хойберг, Ериксен, Винд, Хойлунд

Потенциален състав на Англия: Пикфорд, Трипиър, Гуехи, Стоунс, Уокър, Белингам, Райс, Александър-Арнолд, Фодън, Сака, Кейн

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДАНИЯ - АНЛГИЯ ПО ТВ?

Испания срещу Италия

И двата тима започнаха с победи и са с по 3 точки в актива си. Испанците отвяха Хърватия с 3:0 и дадоха силна заявка, затваряйки устата на критиците отпреди шампионата. Италия пък трябваше да обръща резултат срещу Албания, за да стигне до победното 2:1.

Испания е най-успешният отбор в историята на европейски първенства, печелейки турнира три пъти досега, колкото има и Германия. Две от тях дойдоха в четиригодишния период на доминация на Испания между 2008 и 2012 г. След тази последна победа през 2012 г. Испания бе елиминирана на осминафиналите и след това загуби на полуфиналите през 2020 г.

Унай Симон беше предпочитаният вратар за Луис де ла Фуента, избирайки го пред Давид Рая и Алекс Ремиро и това няма да се промени днес. В другия край на терена Алваро Мората получи предимство пред Хоселу като титулярен нападател. Мората получи лека контузия, както и Педри, но те не са притеснителни.

Ламин Ямал влезе в историята срещу Хърватия, като беше най-младият играч в историята на Европейското първенство и най-младият играч, който асистира, като изведе Дани Карвахал. Няма причина той да не започне, но Испания има добри възможности в лицето на Феран Торес, Дани Олмо и Микел Оярсабал.

Медиите в Италия твърдят, че Джанлука Манчини, Браян Кристанте и Матео Ретеги може да започнат срещу Испания и това да са промените на Лучано Спалети.

Потенциален състав на Испания: Арисабалага, Карвахал, Ле Норманд, Начо, Алба, Гави, Зубименди, Мерино, Асенсио, Мората, Олмо.

Потенциален състав на Италия: Донарума, Ачерби, Бонучи, Бастони, Ди Лоренцо, Барела, Жоржиньо, Верати, Димарко, Ретеги, Распадори.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ИТАЛИЯ - ИСПАНИЯ ПО ТВ?

Ще можете да следите всеки мач от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички