Кристиано Роналдо "прелетя" през първата цел! Исторически моменти и лудост в една от групите на Европейското по футбол! (ВИДЕО)


Кристиано Роналдо "прелетя" през първата цел! Исторически моменти и лудост в една от групите на Европейското по футбол! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3144 0

Днес (22 юни) приключи и вторият кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол. Отново станахме свидетели на много емоционални моменти, историческа първа точка, геройски прояви от вратар, а Кристиано Роналдо изпълни първата си голяма цел на Евро 2024. Освен това една от групите предлага невъобразима интрига, като всичко ще се реши в последните двубои.

Грузия срещу Чехия

Отборите на Чехия и Грузия не се победиха и завършиха 1:1. Точката не устройва нито един от двата отбора, тъй като се нуждаеха от задължителни 3. Тази точка е особено специална за Грузия, тъй като е първа на толкова голям форум. Отборът е абсолютен дебютант на Евро 2024.

Още: Класиране при голмайсторите на Европейското първенство по футбол - Кристиано Роналдо още търси първия си гол (ОБНОВЯВА СЕ)

Над всички за състава бе вратарят Гиорги Мамардашвили, който само през първото полувреме направи най-много спасявания от вратар в един мач на шампионата. Най-много спасен удари извън наказателното поле и вторият с най-много голове, предотвратени в мач от Евро 2024. Той се нареди сред вратарите с най-много спасявания като цяло.  С 12 е Александър Колинко през 2004, а с по 11 Франческо Толдо (2000) , Шей Гивън (2012) и грузинецът.

Освен това при оставащи 11 минути до края Чехия направи 36 центрирания срещу Грузия. Това е най-много от всеки отбор досега на Евро 2024, след като Сърбия направи 33 опита срещу Словения. Освен това имаше 27 удара към противниковата врата и 12 точни изстрела, но само един гол. А това няма как да не е разочароващо за феновете, които подкрепят отбора.

Турция срещу Португалия

Двубоят завърши с категоричен успех за "мореплавателите" с 3:0, водени от своя лидер Кристиано Роналдо. В герои за тима на Роберто Мартинес се превърнаха Бруно Фернандеш и Бернардо Силва със своите попадения, а още едно бе добавено от Самет Акайдън, който си вкара автогол. Така португалците вече чакат 1/8-финалите.

Още: Класиране | резултати | голмайстори | програма на Европейско първенство по футбол

5-кратният носител на "Златната топка" записа още един рекорд в славната си кариера. С асистенцията си за третия гол на Бруно Фернандеш - суперзвездата на Ал Насър изравни рекрод по асистенции в историята на европейските първенства - с цели 8. Припомняме, че Ронладо е и абсолютния голмайстор на турнира, тъй като има 15 вкарани гола на 6 различни европейски финали, но все още търси първото си попадение на германска земя.

Победата с 3:0 бе и четвъртата такава на Европейско първенство за Португалия. "Мореплавателите" имат още 3 такива успеха - срещу Хърватия (1996), Германия (2000) и Унгария (2021), като вече очакват съперника си за 1/8-финалите.

Белгия срещу Румъния

Ако има заплетена група, то това е именно тази. Белгийците победиха с 2:0 Румъния и всички четири отбора, заедно с Украйна и Словакия, имат по 3 точки.

Още: Как ще бъдат решени групите на Европейското по футбол, ако отборите са с равен брой точки?

Първия гол бе вкаран след само 73 секунди, което е най-бързият гол на белгийците в историята на голям турнир. Доку също изигра добър мач, като е изпълнил повече поемания от всеки друг играч на Евро 2024 (9), докато само трима играчи са създали повече положения.

Юри Тилеманс е първият играч на Астън Вила, който отбелязва гол на Европейското първенство след Маркус Албак за Швеция срещу България през 2004 година. Друг любопитен момент е, че най-много голове за Белгия на Евро и Световното първенство от първото появяване на Де Борйне на голям турнир през 2014 година са:

  • 13 - Еден Азар
  • 13 - Ромелу Лукаку
  • 13 - Кевин Де Бройне.

Смела Грузия с историческа точка на Европейското по футбол, вратар обезсърчи Чехия (ВИДЕО)

Не стига отпадането: Полски фен падна лошо от трибуна на мача с Австрия

Легенда на Манчестър Юнайтед назова голямата грешка на Саутгейт на Европейското първенство

Саутгейт е наясно с лошата игра на Англия, обясни на какво се дължи

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички