Луд ден №11 на Европейското по футбол: Прецедент промени всичко - Нидерландия и Франция плачат, а средняци ликуват


Луд ден №11 на Европейското по футбол: Прецедент промени всичко - Нидерландия и Франция плачат, а средняци ликуват
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2486 0

Приключи и поредният ден на Европейското първенство по футбол, в който футболните фенове видяха какво ли не. Двама от фаворитите за спечелването на надпреварата - Франция и Нидерландия се сринаха в своята група, а много прагматична игра в групата на Англия и прецедент определи кой продължава напред.

Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде гледаме всеки двубой - мачовете на истината започнаха

Какво се случи в ден №11 на Евро 2024?

Нидерландия - Австрия 2:3

Двубоят безспорно бе един от най-интригуващите на Евро 2024. Австрийците се наложиха с 3:2 над "лалетата". Автогол на Дониел Мален (6'), Романо Шмид (59') и Марсел Забицер (80') донесоха трите точки на Австрия. А двете попадения за Нидерландия бяха отбелязани от Коди Гакпо (47') и Мемфис Депай (75').

Австрия поднесе изненадата на Евро 2024

Най-голямата изненада бе, че от група "D" на първа позиция завърши именно Австрия със своите 6 точки. Втора се нареди Франция с 5 пункта, третото място е за Нидерладния с четири, а Полша си отива у дома с 1 точка.

Безкрайно любопитни са цифрите около автогола на Дониел Мален. След 5 минути и 38 секунди игра той се превърна в най-бързия такъв в историята на европейски финали. Също така, това бе първият автогол за "лалетата" на този турнир и първи такъв в полза на Австрия. Тенденцията с голове в собствената врата на настоящия турнир продължава, тъй като това бе автогол №7 в Германия.

С победата си над Нидерландия Австрия сложи кошмарна серия срещу "лалетата". "Момчетата" имаха 7 загуби в последните си 7 мача срещу нидерландците. 

Франция - Полша 1:1

Франция и Полша не излъчиха победител в последния кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. Срещата в Дортмунд завърши 1:1 след попадения на капитаните Килиан Мбапе (56’) и Роберт Левандовски (79’) от дузпи след почивката. 

Мбапе вкара от дузпа

Възпитаниците на Дешан остават втори в групата, макар че бяха големи фаворити. Още по-голяма изненада е триумфът на Австрия, която спечели срещу Нидерландия с 3:2. Така селекцията на Рангник събра 6 точки, при пет за “петлите” и 4 за “лалетата”. Сега е много вероятно и третият да продължи в надпреварата.

Срещата ще остане специална за завърналия се Килиан Мбапе, който вкара 48-ото си попадение за Франция и едва първо на Европейско. 13 от тях са на големи турнири, като само Мишел Платини има повече (14).

Куриозен и много болезнен ще остане голът на Левандовски за французите. Менят първоначално хвана слабото изпълнение на поляка, но се стигна до пребиване заради позицията на стража. От втория опит с малко късмет полякът наказа за крайното 1:1.

Англия - Словения 0:0

В днешния ден приключиха мачовете и в група "C" на европейските финали. Един от основните фаворити - Англия, за пореден път не впечатли и заложи на прагматизма, като това донесе на нацията равенство 0:0 с приятната изненада на надпреврата Словения.

Двубоят не впечатли с феерии и блясък, но за сметка на това англичаните съумяха да запазят отличната си статистика срещу този опонент. "Трите лъва" вече могат да се похвалят с 5 победи и 2 равенства срещу този свой опонент.

Англия и Словения не се победиха

Много е интересно постижението на един от лидерите на "трите лъва" - Джордан Пикфорд. Стражът на Евертън се превърна във вратаря с най-много чисти мрежи за английския национален отбор на големи турнири.

От другата страна, Словения определено има повод да ликува. Страната се класира на третата позиция в групата и продължава напред към осминафиналите, излизайки за първи път от групата си на голям форум.

Дания - Сърбия 0:0

Дания и Сърбия също не успяха да излъчат победител на Евро 2024 и направиха равенство без голове - 0:0. По този начин западната ни съседка си тръгва у дома, а "червеният динамит" продължава да мечтае.

Безкрайно любопитен е фактът как точно Дания продължава напред като втори в групата. "Динамитът" има равен брой точки със Словения (3), еднаква голова разлика (2:2) и равенство в прекия сблъсък, както и еднакъв брой жълти картони (6:6). 

Дания и Словения с прецедент на Евро 2024

"Викингите" се възползват от прецедент на еврофинали като продължават напред благодарение на по-високата си позиция в ранглистата на УЕФА по време на квалификациите на Евро 2024. Датчаните са седми, а словенците на 11-ата позиция.

В крайна сметка, крайното класиране в групата изглежда по следния начин. Първа е Англия с 5 точки, следвана от Дания с 3, Словения с 3 и Сърбия с едва 2 пункта на сметката си.

Класиране | резултати | голмайстори | програма на Европейско първенство по футбол

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички