Малко известно правило правило: Дания с див късмет въпреки пълен паритет на Европейското по футбол 2024 - прецедент (ВИДЕО)


Малко известно правило правило: Дания с див късмет въпреки пълен паритет на Европейското по футбол 2024 - прецедент (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3176 0

Дания и Сърбия не успяха да се победят на Европейското първенство по футбол 2024 и завършиха при равенство без голове - 0:0. Така западната ни съседка е аут от континенталната надпревара, а "червения динамит" се класира напред след три равенства.

Любопитен факт е, че Дания остана на второто място след напълно равни показатели със Словения (голова разлика, отбелязани попадения, в преките мачове, общо за всички срещи в групата, феърплей показател за показани картони) и "червения динамит" спечели позицията заради по-силното си представяне в квалификациите за Евро 2024.

В крайното класиране Англия остава първа с 5 точки, Дания и Словения са с по 3, а Сърбия отпада от турнира с 2 пункта. Това е първи толкова изравнен случай между два тима на състезанието в Германия! Двете страни са с по 3 точки, 2:2 голова разлика, равенство 1:1 в прекия мач и с по общо 6 жълти картона във всичките си срещи.

Дания започна по-активно срещата и търсеше попадението, но постепенно ставаше все по-предпазлива и предприемаше по-малко рискува. Накрая дочака заключителните опасни центрирания на опонента и устоя.

Това бе 15-и пореден двубой на Сърбия на голям форум, в който западните ни съседи получават 2 или повече жълти картони. Във въпросните мачове са изкарани общо цели 47 такива.

На осминафиналите Англия ще се изправя срещу някой от третите тимове в групи D, E или F, а Дания ще премери сили с Германия.

Дания срещу Сърбия на Евро 2024

Първо полувреме

В първите минути от мача Сърбия играеше рядко с топката и чакаше своите шансове на контраатака. Дания имаше притежанието почти през цялото време и проучваше вариантите, с които да пробие противниковата защита.

Първата по-добра ситуация за гол пред някоя от двете врати дойде в 16-ата минута, когато Бах се включи на далечната греда при хубаво центриране и успя да играе с глава. Изпълнението му бе много неточно, като той имаше и претенции за това, че Живкович го е фаулирал. Трудно обаче в тази ситуация можеше да бъде отсъдена дузпа.

В 21-вата минута Ериксен стреля без подготовка извън наказателното поле и бе изключително близо до гола, насочвайки перфектно топката. Райкович обаче блесна с превъзходна намеса и спаси тима си, избивайки в корнер.

В 23-тата минута след центриране от корнер на Ериксен Винд вкара след удар от вратарското поле. Топката обаче бе напусна топката в аут още при центрирането, а отделно от това Винд бе хванал Райкович и очевидно фаулира стража.

В 32-рата минута Дания изпълни корнер по заучен начин. Така се откри шанс за изстрел на Хойлунд от ъгъла на наказателното поле, като нападателят потърси близкия ъгъл, но Райкович се справи.

Около пет минути преди края на първото полувреме Винд бе непокрит около точката за изпълнение на дузпи и топката стигна до него, но стреля твърде неточно от отлична позиция.

Второ полувреме

Сърбия показа друго лице на старта на втората част и контролираше топката доста повече в сравненеи с първата част.

Така в 53-тата минута дори се стигна до попадение. Лука Йович бе изведен зад противниковата отбрана. Той не успя да вкара при първия си опит, а при втория подаде успоредно на голлинията, а след рикошет в бранител на Дания влезе в мрежата на Шмайхел.

В 65-ата минута Вестегор се извиси високо над всички и бе оставен непокрит, като засече с глава центриране от корнер. Ударът му обаче попадне точно в ръцете на Райкович. Това бе най-добрият шанс за гол до момента през втората част.

В 83-тата минута последваха няколко поредни опасни центрирания пред вратарското поле на Шмайхел, но отбраната на Дания се справяше.

Във втората минута от добавеното време Сърбия получи страхотен шанс за гол - Милинкович-Савич получи на чудесна позиция около границата на наказателното поле, но отправи слаб удар по земя право в Шмайхел.

Състави

Дания: Шмайхел, Андерсен, Кристенсен, Вестегор, Хойберг, Хюлманд, Бах, Мееле, Ериксен, Винд, Хойлунд

Сърбия: Райкович, Павлович, Миленкович, Велкович, Илич, Гудел, Живкович, Мияйлович, Самарджич, Лукич, Митрович

Преди Дания срещу Сърбия

Ситуацията в групата е следната: Англия е първа с 4 точки, следвана от Дания и Словения с по 2, докато Сърбия е последна със само един пункт. Вторият в тази група ще се срещне с домакина и един от големите фаворити за трофея Германия на осминафиналите, докато първият ще има за опонент един от тимовете, завършили на трето място в група D, група E или група F.

Мачът между "червения динамит" и западните ни съседи ще се състои в Мюнхен на "Алианц Арена". За главен арбитър пък бе назначен 35-годишният французин Франсоа Летексие.

Това е четвърта среща между тези опоненти в последните 10 години, като изненадващо или не, но Дания е спечелила всяка от предишните три, и то с обща голова разлика 8:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички