Мъст и злоба: 5-те мача от групите на Европейското първенство 2024, които задължително трябва да гледаме


Мъст и злоба: 5-те мача от групите на Европейското първенство 2024, които задължително трябва да гледаме
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

5381 0

Вече остава по-малко от седмица до Европейското първенство по футбол 2024. Големият старт е на 14 юни, когато домакинът Германия ще се изправи срещу Шотландия на "Алианц Арена" в Мюнхен (от 22:00 часа българско време).

Най-зрелищните и очаквани мачове от групите на Евро 2024: Топ 5

Ще се изиграят общо 36 срещи от групите. Сред тях отново има присъщата за всеки голям форум "група на смъртта". Този път е съставена от Италия, Испания, Хърватия и Албания, при която има огромно израстване в последните месеци.

Още: Най-великото представяне на Европейско първенство принадлежи на един от най-мразените във футбола (ВИДЕО)

Жребият събра някои отбори, които в близкото минало отново са мерили сили и по един или друг начин, е имало напрежение между тях. С оглед на това, а и на класата на отборите, в този материал ще ви представим 5-те мача от груповата фаза, които са най-зрелищни.

Англия срещу Дания

Започваме с два отбора, които се срещнаха на полуфиналите на миналото Европейско първенство. Става въпрос за Англия и Дания. Преди около три години "трите лъва" победиха с 2:1 след продължения (1:1 в редовното време), но "червеният динамит" щеше да избухне от ярост, след като далеч не бе съгласен с дузпата, която бе отсъдена за нарушение срещу Рахийм Стърлинг. Впоследствие Хари Кейн я превърна в гол в 104-тата минута и класира тима си за финал.

Зарядът е още по-голям предвид факта, че излизането от тази група, в която са, далеч не е толкова лесна, тъй като там е и Сърбия (компания им прави още Словения). Дуелът Дания - Англия е от втория кръг на груповата фаза и ще се състои на 20 юни от 19:00 часа българско време (ще се проведе във Франкфурт).

Още: Класиране напред с ДУЗПИ в ГРУПИТЕ на Европейското първенство по футбол 2024: Напълно възможно - ето как

Испания срещу Италия

Испания срещу Италия на Европейското

Тук попада и другият полуфинал от Евро 2020. Актуалният първенец на стария континент е далеч от формата си отпреди и е аутсайдер срещу "Ла Фурия Роха". Любопитното е, че двете страни премериха сили още два пъти на полуфинали след онзи на Европейското, който приключи с дузпи в полза на Италия. И двата пъти Испания се класираше за финала след победи с по 2:1 (2021 и 2023 в Лигата на нациите).

И този мач е от втория кръг на груповата фаза, като ще се състои на същата дата - 20 юни. Началният час обаче ще бъде 22:00 българско време (мачът ще се състои в Гелзенкирхен).

Испания срещу Хърватия

Още: Да избухнеш на 36: Как Кристиано Роналдо шокира всички на Европейско първенство (ВИДЕО)

В класацията попада и още едно съперничество, което видяхме в елиминациите на Евро 2020 и което предложи много драма. Испания отстрани Хърватия на 1/8-финалите на предишното Европейско, когато редовното време приключи при зрелищното 3:3. В продълженията обаче иберийците реализираха две безответни попадения.

Този мач дава старт на битките в група B. Срещата от първия кръг ще се състои на 15 юни от 19:00 часа българско време (ще се проведе на "Олимпиащадион" в Берлин).

Нидерландия срещу Франция

Франция срещу Нидерландия на Европейското

Пренасяме се към група D, където също ще видим доста интригуващ, но и познат дуел - Нидерландия срещу Франция. Двата отбора играят много често в последните години - като се почне от квалификациите за Световното през 2018, минем през Лигата на нациите 2018 и завършим с квалификациите именно за Евро 2024.

В това съперничество "петлите" имат сериозно преимущество и са спечелили пет от споменатите шест срещи (само една загуба), като два от успехите идват с по 4:0. "Лалетата" обаче показаха на Световното, че имат много талант в състава и че могат да спрат и най-добрите, когато не бяха далеч да изхвърлят бъдещия шампион Аржентина. В групата с Нидерландия и Франция са още Австрия и Полша, така че може да стане доста напечено. Големият мач е от втория кръг и ще се състои на 21 юни от 22:00 часа (в Лайпциг).

Сърбия срещу Англия

Изненадващо или не, но специалисти и анализатори се обединиха около мнението, че големият фаворит за трофея на Европейското е Англия. Както вече споменахме обаче, "трите лъва" са в компанията на тимове като Сърбия и Дания. Дни преди старта на Европейското бе допусната шокираща загуба от Исландия за Гарет Саутгейт и компания, която породи допълнителни въпроси дали всичките звезди на Англия ще могат да оформят достатъчно силен отбор под наставленията на Саутгейт.

Още в първия кръг има предпоставки да стъпят накриво, след като се изправят срещу Сърбия. Западната ни съседка разполага с впечатляващ брой звездни състезатели за страна от Балканския полуостров. А мачът може да се окаже същинско зрелище, което да се окаже фатално за някой от двата тима. Мачът е на 16 юни от 22:00 часа (в Гелзенкирхен).

Вижте и новото правило за Европейското първенство по футбол 2024, заради което ще валят много картони.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички