На европейско първенство по футбол: България щеше да пренапише историята - би бъдещия шампион, но отпадна


На европейско първенство по футбол: България щеше да пренапише историята - би бъдещия шампион, но отпадна
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

2390 0

Европейското първенство по футбол 2024 започва след броени дни, когато домакинът Германия излиза срещу Шотландия (14 юли). За съжаление, това е поредният случай, в който националният отбор по футбол на България ще пропусне голям форум.

За последно "лъвовете" играха на Европейското през 2004 година. Като цяло в историята ни - едва два са случаите, в които попадаме във финалите на континенталната надпревара. Другият е през 1996 година.

Безспорно най-паметният успех на националния ни тим е през 1994-та година, когато оставаме четвърти на Световното първенство в САЩ. "Лъвовете" обаче са били отбор, с който всички са се съобразявали, и през 60-те и 70-те години на миналия век.

Още: 40-годишен рекорд, който НИКОЙ не доближи: Европейското първенство по футбол 2024 е последният шанс за Кристиано Роналдо да го подобри

Освен че тогава участваме на четири поредни издания на световно първенство (Мондиал 1962 в Чили, Мондиал 1966 в Англия, Мондиал 1970 в Мексико и Мондиал 1974 в Германия), през 1968 година записваме впечатляващо представяне на Европейското.

Тогава приключваме на пето място, но поради различния формат и факта, че за финалите се класират само четири тима, не попадаме на същинската надпревара за трофея (така наречените финали). В отбора ни има имена като:

Георги Аспарухов (Гунди), Димитър Пенев, Христо Бунев (Зума), Динко Дерменджиев (Чико), Аспарух Никодимов (Паро), Александър Шаламанов, Димитър Якимов (Митата), Стефан Аладжов, Петър Жеков, Симеон Симеонов и други.

Когато България би Италия току преди да стане европейски шампион

Тогава в квалификациите попадаме във втората група - заедно с Швеция, Португалия и Норвегия. Записваме четири победи и две равенства и сме първи. Така се класираме за 1/4-финален сблъсък с Италия - а победителят отива на финалите.

Още: Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде гледаме всеки мач от Евро 2024

Георги Аспарухов - Гунди и Христо Бонев - Зума

Интересното е, че именно "Скуадра адзура" е бъдещият световен шампион, след като на финала побеждава Югославия след преиграване. И въпреки това България успява да победи Италия в първия 1/4-финален дуел.

На Националния стадион "Васил Левски" "лъвовете" побеждават с 3:2 (Котков вкарва за дузпа за 1:0, Пенев си вкарва автогол за 1:1, Дерменджиев прави 2:1, Жеков оформя 3:1, а след спорно попадение в 83-тата минута гостите намаляват пасива си).

За съжаление обаче, две седмици по-късно - в Неапол (на "Сан Паоло"), Италия побеждава с 2:0 и се класира за финалния турнир с общ резултат 4:3. Тогава Прати и Доменгини се разписват за успеха. Впоследствие страната става европейски шампион, но по много спорен начин. Това остава единственият финал на европейско с два мача: хвърляне на ези-тура носи скандалната първа титла на Италия (ВИДЕО).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички