Най-интригуващ дуел, но друг път! Испания би Италия, а Педри изравни Кристиано Роналдо на Европейското по футбол (ВИДЕО)


Най-интригуващ дуел, но друг път! Испания би Италия, а Педри изравни Кристиано Роналдо на Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5288 0

Испания си гарантира първото място в "групата на смъртта" на Европейското първенство по футбол 2024. Иберийците победиха Италия с 1:0. Този дуел бе определен като най-зрелищния от груповата фаза, но "Скуадра адзура" бе далеч от нужното ниво, за да се стигне до гладиторски сблъсък. Чак около средата на второто полувреме започна да се пробужда, но бе късно.

Испания тотално надигра Италия на Евро 2024

"Ла Фурия Роха" събра шест точки след първите два мача и със сигурност ще продължи към осминафиналите като първи (при равни точки с Италия ще е с по-добри показатели в преките мачове). Италия остава втора с три пункта, а Хърватия и Албания са с по един.

Любопитното е, че това бе пето поредно европейско, на което двете страни се срещат (от Евро 2008 насам), което е абсолютен рекорд. Освен това двете страни се сблъскаха за 11-и път на голям форум (8 пъти на европейско и 3 пъти на световно) - рекорд между две страни от Стария континент.

Испания грабна инициативата от първата минута, като по чудо не водеше в резултата на почивката. Над всички бе Нико Уилямс, който бе меко казано неудържим отляво по атаката. Логичното се случи в 55-ата минута. И тогава Уилямс успя да центрира остро отляво, а там в движение бе хванат Калафиори. Топката се отклони от коляното му и влезе в мрежата зад Донарума.

Това е едва втори случай, в който италиански играч си отбелязва автогол на европейско или световно - след Кристиан Закардо на Мондиал 2006 срещу САЩ.

Всички за Испания се отличиха със силно представяне, а Педри записа 12-ото си участие на голям форум (европейско или световно). Никой друг играч от Европа не е записвал същия брой мачове, докато е на 21 или по-малко години. Кристиано Роналдо е също с толкова (12).

В последния кръг Италия ще се изправи срещу Хърватия в мач, който може да се окаже на живот и смърт и за двта отбора (24.06). В същия ден Испания ще се изправи срещу Албания, която все още мечтае за чудо и място в елиминациите.

Първо полувреме

Още във втората минута Нико Уилямс проби опасно отляво и центрира добре пред вратарското поле, където Педри стреля с глава, но Донарума показа страхотен рефлекс и изби в корнер. Секунди след дтова Уилямс се отличи с нов пробив и преодоля няколко съперникови играчи, влизайки навътре, но накрая си бутна топката по-силно и не я достигна.

В 10-ата минута Мората центрира остро в наказателното поле и намери Уилямс, който стреля с глава, но ударът му мина с малко покрай вратата.

Малко след 20-ина минути игра Ямал влезе навътре и обърка противниковата отбрана, а след това Мората се озова на добра позиция за изстрел - леко встрани от вратата. Ъгълът обаче бе малък, имаше човек на гърба му, а Донарума затвори добре ъгъла и спаси.

Малко след това Фабиан Руис стреля с бомбен изстрел отдалеч, но Донарума блесна с хубаво спасяване, за да откаже испанския халф въпреки превъзходното му изпълнение.

През цялото полувреме Нико Уилямс представляваше сериозна опасност за съперника - когато и да получеше топката по крилото. В 36-ата минута той отново показа добра техника и си спечел пряк свободен удар. Фалът бе изпълнен заучено и последва изстрел отдалеч, но твърде неточен.

Чак в 45-ата минута Италия организира по-добра атака и стигна до първи удар. Киеза получи отдясно и опита изстрел от далечна дистанция, но той бе много неточен.

Второ полувреме

За второто полувреме на терена се появиха Кристанте и Камбиасо вместо Жоржиньо и Фратези.

В 52-рата минута Кукурея получи от Уилямс дълбоко в противниковото наказателно поле и от аутлинията пусна перфектен пас за Педри, който стреля с едно докосване, но не уцели вратата от чудесна позиция.

55' - 1:0! Уилямс центрира остро отляво, Донарума се размина с топката, а Калафиори бе хванат в движение и топката се отклони в коляното му, за да влети в мрежата.

В 58-ата минута Мората стреля отдалеч, но Донарума отново бе на висота и изби в корнер.

След час игра Ламин Ямал стреля отдалеч с много технично изпълнение, а топката профуча на сантиметър от далечния ъгъл.

В 66-ата минута след грешка на Испания Кристанте навлезе навътре отдясно и потърси Ретеги, но той се размина с топката (с човек на гърба) току пред вратарското поле.

В следващите минути Италия започна да играе по-добре - да бъде по-агресивна и да атакува повече.

В 70-ата минута Нико Уилямс смени рязко посоката и влезе навътре, за да стреля опасно, като потърси далечния ъгъл, но бе спрян от напречната греда.

Чак в 85-ата минута се стигна до първия ъглов удар за Италия. След центрирането Кристанте атакува топката на първа греда, но не успя да отиграе и топката се озова в ръцете на Симон.

В първата минута от дoбавеното време Айосе Перес проби отляво и стреля в близкия ъгъл, но Донарума спаси. Секунди по-късно Перес се откри на още по-добра позиция, но отново бе отказан с бляскава намеса от стража.

В последните секунди, вече минута над добавеното 4-минутно време, Лапорт изчисти току пред своята врата след опасно центриране. 

Донарума се включи в корнера за край на мача, но отбраната на Испания се справи и с тази ситуация.

Състави

Испания: Симон, Кукурея, Лапорт, Льо Норман, Карвахал, Педри, Родриго, Руис, Ямал, Мората, Уилямс

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Димарко, Калафиори, Бастони, Фратези, Жоржиньо, Барела, Скамака, Пелегрини, Киеза

Преди Испания срещу Италия

В същата група Хърватия и Албания завършиха наравно и са на последните две места с по една точка. Така успех в днешния мач би гарантирал на 100% първото място. А потенциално равенство вероятно ще закотви двете страни на първите две места, тъй като едва ли Албания и Хърватия ще могат да наваксат головата разлика в третия кръг, дори ако победят съответно Испания и Италия.

Зрелището може да дойде още през първото полувреме, имайки предвид, че Испания е вкарала 10 попадения преди почивката само в последните си 4 мача (включително три в първия мач срещу Хърватия, когато на полувремето водеха с класическото 3:0).

Ламин Ямал сътвори история, като стана най-младият на европейско първенство - едва на 16 години и 338 дни, като дори даде асистенция. Любопитното е, че той е бил едва на 13 години, когато Федерико Киеза вкара срещу страната му преди последвалите дузпи. Играчът на Ювентус пък има 2 гола и 1 асистенция в последните пет мача за Италия (участвайки директно в гол в три от пет случая).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички