"Най-слабият тим" започва на Европейското по футбол, а Кристиано Роналдо ще твори брутални рекорди


"Най-слабият тим" започва на Европейското по футбол, а Кристиано Роналдо ще твори брутални рекорди
Снимка: GettyImages

5447 0

Първият кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024 приключва днес (18.06). Това е и един от едва трите дни, докато се провеждат срещите от групите, в които ще има само два мача. Те ще са от последната група - F.

Турция срещу Грузия

Грузия срещу Турция на Евро 2024

Първият дуел е от 19:00 часа българско време, като за първи път след откриването на 14-и няма да има сблъсък от 16:00 часа. Въпреки че е в много лоша форма, Турция е абсолютен фаворит срещу определяния от мнозина за най-слаб отбор на Евро 2024 - Грузия - единственият дебютант на европейско на това издание.

Южната ни съседка обаче е в отчайваща форма - няма победа в пет поредни мача, а в контролите през март и юни записа три загуби (0:1 от Унгария, 1:6 от Австрия и 1:2 от Полша) и едно равенство (0:0 срещу Италия). Грузия пък е в серия от три поредни победи, ако броим за такава и успеха над Гърция след дузпи във финалния бараж за класиране на Европейското. Там на полуфиналите бе сломен Люксембург с 2:0, а в дните преди големия форум Черна гора също преклони глава след 1:3.

Изненадващо или не, но Грузия и Турция имат цели пет мача помежду си през този век. В тях са паднали общо 17 попадения, като в три от случаите се стига до гол/гол. При приятелските мачове Турция печели два (с по 3:0 и 3:1), а Грузия един - с 1:0 през 2007-а. Те са в една група за квалификациите за Мондиал 2006, когато Турция се дъни у дома след 1:1, но печели като гост с разгромното 5:2.

Квиркхвелия пропусна последния мач на Грузия заради травма и въпреки че 33-годишният дебютант Гвелесиани се представи добре като заместник, Квиркхвелия ще бъде титуляр, ако е готов за игра. Това важи и за Китеишвили, който бе принудително заменен срещу Черна гора.

Потенциален стартов състав на Турция: Гюнок, Айхан, Демирал, Бардакчъ, Кадиоглу, Йозкан, Чалханоглу, Кахведжи, Ълдъз, Актюркоглу, Йълмаз.

Потенциален стартов състав на Грузия: Мамардашвили, Квиркхелия, Кашиа, Двали, Какабадзе, Китеишвили, Кочорашвили, Шенгелия, Чакветадзе, Кварацхелия, Микаутадзе.

Турция - Грузия по ТВ: Къде да гледаме сблъсъка от Евро 2024?

Португалия срещу Чехия

Португалия срещу Чехия на Евро 2024

В последния мач от първия кръг на груповата фаза идва ред и на друг от фаворити - Португалия, която среща Чехия (от 22:00 часа). Кристиано Роналдо ще запише пореден фамозен рекорд, превръщайки се в първия футболист, който играе на шест различни европейски първенства. Няма друг състезател, който да се е появявал дори и на пет.

"Мореплавателите" бяха и единствените, които изиграха три приятелски мача в навечерието на Евро 2024. Те победиха Финландия (4:2) и Ейре (3:0 с два гола на Роналдо), но загубиха от Хърватия (1:2). През март пък разгромиха Швеция с 5:2, но изненадващо загубиха с 0:2 от Словения. Чехия е в серия от пет поредни победи и е спечелила шест от последните си седем мача. В дните преди големия форум разби Малта със 7:1 и сломи Северна Македония с 2:1.

Двата отбора бяха в една група на Евро 2008, а след това се срещнаха на четвъртфиналите на Евро 2012 - в първия случай иберийците надделяха с 3:1, а във втория с 1:0, като и в двата случая Кристиано се разписа. През 2022-ра пък бяха в една група на Лигата на нациите, а Чехия така и не вкара - първо губейки с 0:2, а след това с 0:4.

Португалия - Чехия по ТВ: Къде да гледаме сблъсъка от Евро 2024?

Ще бъде любопитно как Роберто Мартинес ще процедира с Кристиано - дали ще бъде титуляр и в кой етап от турнира, както и колко игрови минути ще получава (същото важи и за ветерана Пепе). Все пак португалецът даде голяма заявка в мача срещу Ейре и двата си красиви гола. Чехия няма да може да използва контузения Садилек.

Потенциален стартов състав на Португалия: Коща, Кансело, Пепе, Диаш, Мендеш, Палиня, Витиня, Фернандеш, Леао, Силва, Роналдо.

Потенциален стартов състав на Чехия: Станиек, Холеш, Хранач, Крейчи, Цуфал, Соучек, Провод, Барак, Юрасек, Кучта, Шик.

Ще можете да следите всеки мач от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички