Наказван за уреждане на мачове и скандал с Белингам - съдията, който ще свири полуфинал на Европейското по футбол (ВИДЕО)


Наказван за уреждане на мачове и скандал с Белингам - съдията, който ще свири полуфинал на Европейското по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

2414 0

УЕФА назначи германеца Феликс Цвайер за съдия на мача Англия срещу Нидерландия. "Трите лъва" се изправят срещу холандците на полуфинала на Европейското първенство по футбол в сряда вечер (10 юли). А това име е повече от познато за една от звездите на англичаните - Джуд Белингам.

Предисторията за уредените мачове и ролята на съдията

43-годишният Цвайер има предишния му опит за уреждане на мачове и история със звездата на Реал Мадрид, която набързо бе припомнена сега. През 2005 година германският функционер беше наказан от футбол за шест месеца заради участието си в огромен скандал.

Още: Една забрана и един тотално неизвестен герой с гениално мислене: Как Англия продължи на Европейското по футбол?

Цвайер, който тогава работи като съдия на линията, приема подкуп от 300 евро от рефера Роберт Хойзер, за да му помогне да уреди мач от втора дивизия. Тогава реферът на настоящия полуфинал беше един от четиримата служители, които отидоха във ФА на Германия с притеснения относно Хойзер.

След разследване се оказа, че той е взел пари от хърватски хазартен синдикат, свързан с организирана престъпна група, за да помогне за уреждането на няколко мача. Хойзър получи доживотна забрана от футбола и получи присъда от две години и пет месеца затвор.

Обвинението от Белингам

След завръщането си Цвайер беше повишен в служител на Бундеслигата през 2009 година и именно тогава беше критикуван от Белингам. Докато играеше за Борусия Дортмунд, английският халф се разгневи, след като Байерн Мюнхен получи спорна дузпа за игра с ръка при поражение с 3:2 преди три години.

Още: Пълна ТВ програма за 1/2-финалите на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде да гледаме всеки мач

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Белингам каза в интервю след мача: "За мен това не беше дузпа. Хумелс дори не гледа топката и се бори да я вземе. Тя го удря, не мисля, че той гледа топката. Можете да видите много от другите решения в играта. Давате мача на съдия, който е уреждал мач преди, най-големият мач в Германия – какво очаквате?". Белингам беше глобен с 40 000 евро за коментарите си, а Цвайер си взе едномесечна почивка от съдийството след спора.

Далеч от терена той има доходоносна странична работа като мениджър на недвижими имоти в Берлин. Досега на Европейското първенство Цвайер ръководеше мачовете Италия срещу Албания, Турция срещу Португалия и Румъния срещу Холандия.

Още: Борещ се за титуляр на Европейското по футбол е увеличил най-много цената си - изненади в топ 5

Гарет Саутгейт е бесен на английските медии, едва не провалили отбора с издаване на тактиката

Тони Кроос откровен за отказа на саудитските милиони и защо няма да се върне да живее в Германия

Алваро Мората с уклончив отговор за бъдещето си и с намек за отказване след Евро 2024

"Грешникът" Аканджи: Имам чувството, че разочаровах отбора и цяла Швейцария

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички