Нидерландия и Англия си свършиха работата на Европейското по футбол: Очаква ни БРУТАЛЕН полуфинал


Нидерландия и Англия си свършиха работата на Европейското по футбол: Очаква ни БРУТАЛЕН полуфинал
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

3186 0

Четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол вече са в историята! Към полуфиналната фаза продължават двама от фаворитите - Англия и Нидерландия, които със сигурност ще ни предложат уникален сблъсък в предпоследната фаза на турнира.

Англия отстрани с дузпи Швейцария на Евро 2024

Англия изостана в резултата във втори пореден елиминационен дуел на Евро 2024, но отново излезе краен победител. След 1:1 в редовното време и продълженията "трите лъва" отстраниха Швейцария след дузпи, при които единствено Мануел Аканджи пропусна.

Още: В исторически мач на Европейското първенство: Нидерландия обърна Турция и си осигури полуфинал срещу Англия (ВИДЕО)

Любопитното е, че така вече Гарет Саутгейт е извел страната до два полуфинала на европейски - допреди него в историята Англия бе играла общо толкова пъти за всички години на участия.

Един от големите герои бе Букайо Сака, който изравни в 80-ата минута - пет минути след изоставането в резултата за "трите лъва". Футболистът на Арсенал блесна с много красиво изпълнение отдалеч. Швейцария пък можеше да съжалява, че не отбеляза в продълженията, след като бе по-активният тим, а Джердан Шакири дори нацели гредата след пряк изстрел от корнер.

Любопитното е, че с гола си Букайо Сака стана първият играч на "артилеристите", който е вкарвал за Англия на световно и на европейско, както и първият състезател на "топчиите", вкарал за "трите лъва" в елиминация на европейското. Сака събра и повече голове от Дейвид Бекъм на големи форуми - вече с 4.

Още: Гениалният ход на Джордан Пикфорд, с който спаси дузпа и разплака Швейцария на Европейското по футбол (СНИМКА)

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Друг интересен факт е, че вече цели 73% от елиминационните мачове на Англия на европейски първенства (от 1980 година насам) са минали през продължения. Така до момента и трите дуела от четвъртфиналите минаха през продължения.

Нидерландия бе затруднена, но успя да продължи напред

Воденият от Роналд Куман отбор изпита сериозни проблеми и трябваше да стига до пълен обрат над Турция, отстранявайки с 2:1 южната ни съседка в последния четвъртфинален мач от турнира в Германия. Героите за "лалетата" бяха Стефан Де Врай и Коди Гакпо, а единственият гол за турците бе дело на Самет Акайдън.

Двубоят ще се запомни с факта, че бе първият между двете нации на голям футболен турнир. Двата тима винаги предлагат много попадения, когато се изправят един срещу друг. Пример за това са последните два мача преди този - 4:2 за Турция на 24.03.2021 г. и 6:1 за Нидерландия на 07.09.2021 година.

Още: Големият герой на Англия Букайо Сака: Вече можем да спечелим Европейското по футбол

Капитанът на Нидерландия - Върджил ван Дайк, записа поредното постижение в своята кариера. Лидерът на "лалетата" е спечелил повече дуели (7) и повече въздушни дуели (6) от всеки друг играч срещу Туция. Никой играч не е печелил повече въздушни дуели на на Евро 2024 от голямата звезда на Ливърпул.

Също така, 10 години по-късно Нидерландия отново ще играе полуфинал. За последно това се случи на Мондиал 2014, когато "лалетата" бяха отстранени от Аржентина. Освен това, това е първият полуфинал на Нидерландия на еврофинали от 2004 година насам, а тогава отборът бе отстранен от домакина - Португалия.

Още: В своя мач №100 като селекционер на Англия Саутгейт направи това, което никой друг преди него не успя

След дузпи: Англия пак живна в края и оцеля на Европейското по футбол - продължава да мечтае (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички