Нововъведената технология, която попари надеждите на Белгия на Европейското, Роналдо вече е страдал от нея


Нововъведената технология, която попари надеждите на Белгия на Европейското, Роналдо вече е страдал от нея
Снимка: GettyImages

477 0

Белгия започна по ужасяващ начин участието си на Евро 2024, губейки от Словакия. Иван Шранц отбеляза още в първите минути от двубоя, наказвайки груба грешка в разиграването на Червените дяволи. Това се оказа и единственият гол в срещата, подпечатвайки успешен старт за словаците срещу далеч по-именития си съперник.

Трябва да отбележим и 2-та отменени гола на Ромелу Лукаку, които можеха да променят хода на двубоя. Вторият от тях беше особено интересен за почитателите на тази игра и поради запознаването им с най-новата технология във футбола, наречена „сникометър“.

В какво се състои новата технология

Новата технология

Още: В кошмарна вечер за Лукаку! Фаворитът Белгия се сгромоляса срещу Словакия в първия си мач на Европейското (ВИДЕО)

На пръв поглед не се видя нищо нередно при гола на Лукаку в последните минути от срещата, но повторенията показаха очевидна игра с ръка на Лоис Опенда в хода на атаката. При преглеждането на ситуацията, феновете се запознаха и с едно от нововъведенията в този спорт, така нареченият „сникометър“. Той успешно отчете създадения звук по топката при нейното докосване с ръката на Опенда. Това потвърди пред съдията, че голът трябва да бъде отменен. При тази ситуация нямаше голяма необходимост от тази технология поради видимия контакт на ръката с топката, но при по-трудни ситуации тя може да се окаже в огромна помощ за арбитрите.

Новият елемент във футбола използва поставен микрочип в коженото кълбо. Тя може да регистрира всяко отделно докосване по нея. В крикета също се наблюдава подобна технология, така че това не може да се определи като новост в спортния свят.

Това обаче не беше първият път, в който реферите можеха да се възползват от този „сникометър“. Просто феновете досега нямаха възможност да го видят на своите телевизори. Идеята да се покаже и пред футболната аудитория е благодарение на опитите на УЕФА да се покаже повече уважение към хората, наблюдаващи тази велика игра.

Използван и на Световното в Катар

Още: Европейско първенство по футбол: Украйна забравя за войната, Франция в опасност, а Белгия ще тупа слабак

Още на Световното в края на 2022 година технологията е влязла в действие. Тя е помогнала за отсъждането на редица засади и спорни решения за игра с ръка. Смята се, че на отминалото Световно тя е ускорила значително вземането на решения от страна на съдиите, а и е помогнала в идентифицирането на ситуации, които е трудно да се видят с просто око.

Кристиано Роналдо

Един такъв пример е, когато откриващият гол на Португалия срещу Уругвай беше присъден на Бруно Фернандеш. Първоначално се смяташе, че Кристиано Роналдо е отклонил топката преди тя да влезе в мрежата, но това се оказа невярно. Благодарение на вграденият чип в самата топка се доказа, че носителят на 5 златни топки не е докоснал коженото кълбо и следователно попадението е на Фернандеш.

Още: Енес Махмутович събори Ромелу Лукаку за дузпа в контролата Белгия - Люксембург (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички