Очаквания за непредвидим трилър на Европейското по футбол, а Англия гледа със страх към поредното предизвикателство


Очаквания за непредвидим трилър на Европейското по футбол, а Англия гледа със страх към поредното предизвикателство
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

3378 0

Тази вечер ще научим всички полуфиналисти и двойките, които ще се борят да стигнат до големия финал на Европейското първенство по футбол. Двата двубоя днес са от т.нар. по-лесен поток, тъй като няма директни сблъсъци между топ фаворитите на надпреварата.

Англия срещу Швейцария

Пълна ТВ програма за Евро 2024

Англичаните тръгнаха с големи очаквания на Евро 2024, но до този момент не ги оправдават, а по-скоро успяват да разочароват феновете си. Въпреки достигането на 1/4-финал. Отборът на Гарет Саутгейт се измъчи срещу Словакия, като късен гол дълбоко в добавеното време на Джуд Белингам вкара двубоя в продължения. Там Хари Кейн се разписа с глава за крайното 2:1.

Днешният им съперник обаче изглежда още по-добре организиран и опасен в атака. Швейцария надигра тотално Италия и след 2:0 уверено се класира до тази фаза на надпреварата.

Опасният отбор на швейцарците - атаката притеснява

Швейцарците показа какво означава екипна работа, като 7-те им гола са отбелязани от различни играчи. Факт, който показва, колко опасен отбор са. За разлика от тях, Англия отбеляза четири гола, като Хари Кейн и Джуд Белингам отбелязаха по два.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Достигайки до четвъртфиналите, Швейцария вече изравни най-доброто си представяне в историята на Европейското първенство. Те стигнаха до четвъртфиналите през 2020 г., след като изхвърлиха носителя на Световната купа Франция на осминафиналите.

Англичаните ще се изправят срещу познато лице в средата на терена, в лицето на Гранит Джака. Бившият халф на Арсенал създаде повече положения (8), завърши повече подавания (254) и направи повече прекъсващи линиите подавания (51) от всеки друг играч на Швейцария в този турнир.

Англия също може да запише постижение в събота, тъй като се стреми да стане шестата европейска страна, която печели 50 победи на големи турнири – след Германия, Италия, Франция, Испания и Холандия. "Трите лъва" в момента имат 49 победи от 116 мача, знаейки, че един забележителен триумф ще им осигури място на полуфинал.

53-годишният Саургейт пък ще стане третият мениджър на Англия, който ще ръководи 100 международни мача. Уолтър Уинтърботъм завърши своя важен мач с 3:3 със Северна Ирландия през 1958 г., докато Алф Рамзи спечели с 1:0 срещу Уелс през 1972 г.

Англия загуби само една от последните си 24 срещи с Швейцария във всички състезания (победи - 17, равенства - 6) и е непобеден в 13 след загубата с 2:1 в квалификация за Световната купа през май 1981 г.

Проблеми в тимовете и потенциални състави

Селекцията остава друга ябълка на раздора в лагера на Англия. Състоянието на Люк Шоу продължава да бъде проблем като ляв бек, докато Саутгейт все още не е видял най-доброто от Фил Фодън или Букайо Сака, като Антъни Гордън нетърпеливо чака своя шанс.

Кийрън Трипиър също изглежда в опасност да пропусне, като медиите съобщават, че Саутгейт ще избере задна тройка. Очаква се Езри Конса да влезе в стартовите 11 заедно с Джон Стоунс и Кайл Уокър в задна тройка, като Марк Гуехи ще отсъства.

Потенциален състав Англия: Пикфорд, Конса, Стоунс, Уокър, Александър -Арнолд, Мейну, Райс, Сака, Фодън, Белингам, Кейн

Потенциален състав Швейцария: Зомер, Шар, Родригес, Аканджи; Видмър, Джака, Фройлер, Ебишер; Ндойе, Варгас; Емболо.

Нидерландия срещу Турция

Четвъртият четвъртфинал на Евро 2024 противопоставя Холандия срещу Турция в сблъсък, който предвещава трилър на "Олимпиащадион" в Берлин.

Отборът на Роналд Куман блесна на 1/8-финалите и победи Румъния с 3:0.  Междувременно Турция победи Австрия с 2:1 в напечен мач, като вратарят Мерт Гюнок успя да спаси турнира досега, за да гарантира, че отборът на Винченцо Монтела ще избегне продълженията.

Турция се стреми да спечели три последователни мача на Европейското първенство за първи път и едва за втори път на големи турнири като цяло, след като направи това на Световното първенство през 2002 г., когато стигна до полуфиналите.

Холандия напредна в пет от последните си седем четвъртфинала на големи турнири. Това е първият им четвъртфинал на Европейско първенство от 2008 г., когато загубиха с 3-1 от Русия, и продължиха само в три от последните си девет срещи на елиминации в надпреварата.

Междувременно Турция участва в своя четвърти четвъртфинал на голям турнир, след като преди това достигна до осминафинала на Евро 2000, Световната купа 2002 и Евро 2008. Те достигнаха до полуфиналите на последните два турнира, след като загубиха с 2-0 в Португалия през 2000 година.

Турците ще трябва да следят за дисциплината си, след като получиха 18 жълти картона на Евро 2024. В историята на европейските първенства само Чехия през 1996 г. получи повече картони на едно издание (20 – 19 жълти, един червен).

Проблеми в тимовете и потенциални състави

Демирал - героят от последния мач, е наказан от УЕФА заради непозволен жест и порпуска днешния двубой за Турция. Отборът обаче ще приветства завръщането на влиятелния капитан Хакан Чалханоглу, но още двама халфове трябва да изтърпят наказание: Оркун Кокчу ще пропусне да играе срещу родината си, а Исмаил Юксек също е извън терена, след като получи два картона.

Потенциален състав: Нидерландия:Вербрюген; Дъмфрис, Де Врай, Ван Дайк, Аке; Шоутен, Райндерс; Мален, Симонс, Гакпо; Депай

Потенциален състав Турция: Гунок; Мулдур, Кокчу, Бардакчи, Кадиоглу; Айхан, Йокуслу; Йълдъз, Чалханоглу, Йълмаз; Гюлер.

Ше можете да следите и двата мача от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички