Полша стори немислимото заради честта си и се стигна до ГОЛЯМА изненада в група D на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)


Полша стори немислимото заради честта си и се стигна до ГОЛЯМА изненада в група D на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)
Снимка: Колаж: SportLive

4052 0

Франция и Полша шокиращо не излъчиха победител в последния кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. Срещата в Дортмунд завърши 1:1 след попадения на капитаните Килиан Мбапе (56’) и Роберт Левандовски (79’) от дузпи след почивката. 

Срещата беше без абсолютно никакво значение за “орлите”, които се превърнаха в първата отпаднала селекция от турнира. “Петлите” обаче се нуждаеха от победа, за да са сигурни победители в група D. Такава не бе постигната и сега французите попадат в поток с част от големите фаворити в турнира. 

Възпитаниците на Дешан остават втори в групата, макар че бяха големи фаворити. Още по-голяма изненада е триумфът на Австрия, която спечели срещу Нидерландия с 3:2. Така селекцията на Рангник събра 6 точки, при пет за “петлите” и 4 за “лалетата”. Сега е много вероятно и третият да продължи в надпреварата.

Срещата ще остане специална за завърналия се Килиан Мбапе, който вкара 48-ото си попадение за Франция и едва първо на Европейско. 13 от тях са на големи турнири, като само Мишел Платини има повече (14).

Мбапе вкара от дузпа

Куриозен и много болезнен ще остане голът на Левандовски за французите. Менят първоначално хвана слабото изпълнение на поляка, но се стигна до пребиване заради позицията на стража. От втория опит с малко късмет полякът наказа за крайното 1:1.

Първо полувреме

Скорупски спаси първия същински опит в 10-ата минита, когато Дембеле прати ниско центриране към левия фланг и Ернандес отправи тежък удар. 

180 секунди преди 30-ата минута на мача бе дадена кратка почивка заради горещото време в Дортмунд. Изненадващо "орлите" преди това бяха създали с две голови положения повече (4), но точните удари бяха по два. 

В 33' Левандовски осъществи голям пропуск след центриране на Желински. Нападателят на Барселона засече топката с глава, но тя премина покрай левия страничен стълб на Менян. 

Лева без много шанс в турнира

До почивката статистиците отличиха Уилям Салиба със спечелените 5 единоборства - рекорд на терена за първото полувреме. С три изчиствания беше рекордьор и по този параграф сред французите. 

Второ полувреме 

В първите 180 секунди Килиан Мбапе отправи два удара, като първият не прати топката във вратата на Полша само и единствено заради новата страхотна намеса на Скорупски. 

В 54-ата минута се стигна до кошмар за поляците. Кивиор трябваше да спре Дембеле по десния фланг, но за нещастие на милиони - крилото на ПСЖ се струполи в наказателното поле - категорична дузпа. 

ГОЛ! Секунди по-късно Килиан Мбапе откри от бялата точка със стрелба в долния десен ъгъл - 1:0!

За новия нападател на Реал Мадрид това беше първи гол на Европейско, макар че има общо 48 попадения за Франция. 13 от тях са на големи турнири, като само Мишел Платини има повече (14).

В 75-ата минута бе отсъдена дузпа за поляците след нарушение срещу Швидерски. С изпълнението се нагърби Роберт Левандовски, а полякът пропусна след стрелба ниско и вдясно. 

Стигна се до пребиване и попадение на опитния нападател след нов подобен удар. Виновник бе Менян, който престъпи голлинията преди първия опит. Стражът на Милан позна ъгъла и втория път, но гредата помогна на Лева. 

Стартови състави 

Полша: Скорупски, Давидович, Беднарек, Модер, Левандовски, Желински, Кивиор, Франковски, Шимански, Залевски, Урбански;

Франция: Менян, Упамекано, Кунде, Чуамени, Мбапе, Дембеле, Канте, Рабио, Салиба, Ернандес, Баркола;

Преди мача

Франция изостава в класирането след първите две срещи, след като Нидерландия e вкарала повече голове при еднакъв точков актив. На старта "петлите" победиха Австрия с 1:0, а "лалетата" се справиха с 2:1 срещу Полша.

Франция има положителна статистика срещу Полша през последните години. "Орлите" обаче вече няма какво да губят, след като отпаднаха безславно след две поредни загуби. 

Отборите се срещнаха на осминафиналите на Мондиал 2022, когато "петлите" се наложиха с 3:1. Полша има една единствена победа над Франция - на Световното през 1982 г. в двубой за третото място (3:2). 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички