Роналдо, изненада от дебютанта и нова ера треньори - едни от големите въпросителни преди Европейското първенство по футбол


Роналдо, изненада от дебютанта и нова ера треньори - едни от големите въпросителни преди Европейското първенство по футбол
Снимка: Колаж: Sportlive.bg/Getty Images

2029 0

Вълнението около Европейското първенство по футбол все повече се увеличава. Само след 4 дни ще бъде даден неговият старт, като на 14 юни домакинът Германия открива с двубой срещу Шотландия.

И преди Евро 2024 има изявени фаворити, но всички фенове очакват и обичайните изненади, които съпътстват подобни турнири. В следващия месец всички футболни погледи ще бъдат насочени именно към Германия, където не само ще стане ясен европейският шампион, но и звездите, които ще ни вълнуват в идните години. Затова в следващите редове ще разгледаме някои ключови въпроси преди старта на Европейското.

И талисманът е готов за Евро 2024

Ще видим ли нов победител?

Още: На близо 30% от германците не им пука за идното Европейско първенство по футбол

Общо 11 различни страни имат така бленувата европейска купа, като Германия и Испания са най-успешните, печелейки турнира по три пъти. Последното издание, което излъчи дебютант-победител, беше Евро 2016, когато Португалия триумфира над Франция на финала.

И тази година има цял набор от отбори, които мечтаят за първата си титла. Англия беше много близо на предходното издание, но бе победена от Италия в решаващия мач. А сега "Трите лъва" са сред горещите фаворити да стигнат докрай в Германия. Такива като Белгия, Хърватия и Турция също се отличват като възможните изненади, а има и 11 други замесени страни, които никога преди не са печелили.

Може ли Кристиано Роналдо да стигне до нова величина в своята кариера?

Роналдо се готви за петото си поредно Европейско първенство

Рекордите и постиженията на португалската мегазвезда са почти безкрайни. А в тях се включва и фактът, че е играчът, който се е появявал на най-много турнири - 5, участвал е най-много финали (25) и е отбелязал най-много голове на финали в различни турнири (14).

Още: Героят с "голите ръце", който разплака Англия преди 20 години на Европейско първенство (ВИДЕО)

39-годишният нападател има шанса да разшири тези рекорди в Германия, както и да постави нови. Той може да изпревари австриеца Ивица Вастич като най-възрастен голмайстор на финалите, ако успее да вкара за Португалия. Без съмнение той също ще преследва шансовете си да завърши като голмайстор за трети път. Той беше един от най-добрите стрелци на Евро 2020 с пет гола и по същия начин сподели честта с три попадения през 2012 година.

Как ще се представят дебютантите от Грузия?

Имаше бурни празненства в Тбилиси и извън него, когато Грузия стигна до първия в историята си голям турнир, след като победи Гърция при изпълнение на дузпи по време на своя квалификационен плейофен финал през март. Това е единственият отбор, който ще направи своя дебют на Европейското в Германия и без съмнение ще искат да се насладят на всеки момент.

Грузия ще заеме мястото си в изглеждаща трудна група F, но със сигурност няма да се задоволи само с дебюта си. "Това, което е сигурно е, че независимо дали играем с Португалия, Чехия или Турция, никога няма да се предадем и ще дадем всичко, което имаме. Една нация очаква", категорични бяха от отбора.

Още: Четирите рекорда, които Ламин Ямал от Барселона може да счупи на Европейското първенство

Коя ще бъде изгряващата звезда?

Двубоите на европейските първенства предлагат идеалния шанс за бъдещ играч наистина да си проправи път сред големите имена. На миналогодишното издание халфът на Испания и Барселона Педри беше обявен за млад играч на турнира, докато португалецът Ренато Санчеш получи отличието през 2016 г.

Има цял набор от вълнуващи тийнейджърски таланти, които се очаква да участват в Германия, от френския полузащитник Уорън Заир-Емери до испанския нападател Ламин Ямал, атакуващия халф на Турция Арда Гюлер и много други.

Може ли Германия да се възползва максимално от домакинското предимство?

Още: Велико попадение с ОГРОМЕН залог: "Куршумът" на Балак на Европейско първенство никога няма да бъде забравено (ВИДЕО)

В предишните 16 издания на ЕВРО, домакините са спечелили три пъти: Испания през 1964 г., Италия през 1968 г. и Франция през 1984 г. Междувременно, в други три случая нацията домакин е стигала до финала, за да загуби: Португалия през 2004 г., Франция през 2016 г. и финалът на Уембли, когато домакин бе Англия на Италия.

Германия организира турнира за първи път от 1988 г., като игрите се провеждат в десет града в страната. Те ще бъдат решени да направят добра организация, но също така ще се надяват, че страстната подкрепа у дома може да вдъхнови отбора на Юлиан Нагелсман към успеха.

Коя бивша звезда от европейски първенства ще блесне като треньор?

На този турнир има ново поколение треньори, които привлякоха окото като играчи в първенството преди не толкова много време.  Вили Саньол, който игра за Франция на Евро 2004 и 2008, ще се появи на трети турнир, но на тъч линията този път като треньор на Грузия. Междувременно Винченцо Монтела, който участва на Евро 2000 за Италия, ще отговаря за Турция, а Мурат Якин ще наблюдава кампанията на Швейцария, след като ги представляваше като играч на Евро 2004.

Още: Жозе Моуриньо направи неочаквани прогнози за Европейско първенство по футбол 2024

Португалия се издъни без Роналдо срещу Хърватия в една от най-интересните контроли (ВИДЕО)

Мъст и злоба: 5-те мача от групите на Европейското първенство 2024, които задължително трябва да гледаме

В Англия след загубата от Исландия: По-добре да не ходим на Европейско първенство

Най-великото представяне на Европейско първенство принадлежи на един от най-мразените във футбола (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички