Скандалният жест, който "взриви" Европейското, завърши с драма и с изхвърляне от Евро 2024


Скандалният жест, който "взриви" Европейското, завърши с драма и с изхвърляне от Евро 2024
Снимка: GettyImages

1906 0

В понеделник се разбра, че един от журналистите, отразяващи провеждащото се Европейско първенство по футбол, е получил мигновена забрана да отразява мачовете от турнира. До тази мярка се стигна след като въпросният човек e отправил политически жест по време на двубоя между Англия и Сърбия.

Фен на Сърбия

Журналистът е косовар и се казва Арлинд Садику. Той си е позволил да направи с ръце жест, наподобяващ албански орел, отправен към сектора със сръбски привърженици. Според английската медия „Гардиън“, на него първо му е било забранено да присъства на пресконференцията на Албания във вторник, а след това УЕФА му е конфискувала и акредитацията. От Централата са му казали, че той повече не може да присъства на срещите от Евро 2024 поради „непристойно поведение“.

Какво се случи между журналиста и сръбските фенове

Още: УЕФА подгони Сърбия заради расизъм срещу Англия на Европейското по футбол

Отразяващият двубоя Садику се е намирал точно пред единия сектор с многобройни сръбски запалянковци, част от които са пеели „Косово е сърцето на Сърбия“. В края на своето пряко излъчване пък журналистът се е обърнал към публиката и е показал жеста с орела.

Защо този жест взриви обстановката

Сърбия все още не е е признала Косово за държава. Напрежението между тях продължава да се покачва още от войната в Косово, приключила през 1999 година.

Знамето на Албания

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Етническите албанци съставляват 93% от частично признатата държава, поради това те са и в близки отношения. Всъщност знакът, наподобяващ орел, символизира двуглавия орел, красящ флага на Албания. Затова този жест се смята като подстрекателски спрямо Сърбия, знаейки дълбоката неприязън, съществуваща между тези две страни.

Още: "Най-добрият съм, а съм резерва": Треньор скастри недоволна голяма звезда на Европейското по футбол

Арлинд Садику с обръщение след инцидента

Журналистът разказа какво се е случило след като новината за отправения от него жест се разпространи бързо сред световните медии.

„Хората няма как да разберат какви чувства изпитвах точно в този момент. Аз имам все още болезнени спомени от войната. Когато бях дете моята къща беше постоянно бомбардирана през нощите. Събуждах се със счупени стъкла и кръв по цялото ми лице . Знам, че е изключително непрофесионална постъпката, която си позволих да направя, но спомените за моето семейство в тези страшни моменти все още ги пазя в себе си и не мога да ги забравя“, коментира случилото се косоварският репортер, който добави и за многобройните смъртни заплахи, които е получил след прякото излъчване.

Изявлението на УЕФА

Още: Кошмарно! Звезда е аут рано-рано от Европейското първенство по футбол

Президентът на УЕФА Чеферин

УЕФА може да потвърди, че акредитацията на един от журналистите е отнета поради проявено непристойно поведение по време на мача между Сърбия и Англия на Евро 2024. На мястото на този репортер е позволено да се назначи друг от същата организация, който да отговаря за отразяването на оставащите двубои до края на първенството“, с тези думи излязоха от централата след медийния интерес по случката.

 

Англия и Сърбия сътвориха антирекорд, невиждан на Европейско първенство, откакто има статистика

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички