"Скрит" и явен фаворит закриват 1/8-финалите на Европейското по футбол: Изненадите може да са от двата мача с най-малко очаквания


"Скрит" и явен фаворит закриват 1/8-финалите на Европейското по футбол: Изненадите може да са от двата мача с най-малко очаквания
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

2272 0

Днес (02.07) ще се изиграят последните два мача от 1/8-финалите на Европейското първенство по футбол. Вече са ясни почти всички 1/4-финалисти, а и част от 1/4-финалните двойки, като тази вечер ще се разплете и малко останалата интрига. Със сигурност това са двубоите, които са най-подценявани от феновете, но това не означава, че няма да донесат достатъчно заряд.

Румъния срещу Нидерландия

Къде да гледаме сблъсъка Румъния - Нидерландия от Евро 2024?

Изненадата Румъния се готви да вземе още един скалп на Евро 2024.  Момчетата на Едуард Йорданеску оглавиха изключително оспорваната група E, за да спечелят среща с холандците, които бяха пратени на неочаквано трето място в група D.

Благодарение на удивителния им успех с три гола над Украйна и равенството със Словакия в последния мач - където Разван Марин вкара втория си гол на турнира от дузпа - по-добрият брой отбелязани голове на Румъния позволи на тима да са първи, въпреки че всички отбори завършиха с по 4 точки.

По този начин Румъния сложи край на 24-годишно проклятие т фазите на директните елиминации на големите турнири, след като за последно премина отвъд груповата фаза на Европейско първенство през 2000 г., преди да падне на първото препятствие в изданията през 2008 г. и 2016 г.

Tриумфът само в един от последните им седем мача във всички турнири също не дава много място за оптимизъм на Румъния, но и представянето на Нидерландия е далеч от очакваното в Германия. Ако има позитив от това, че отборът завърши на трето място, то е, че избегна горната половина на схемата, където са отборите на Испания, Германия и Франция.

"Лалетата" претърпяха поражение само в една от предишните си 13 срещи с Румъния - загубиха с 1:0 в квалификация за Евро 2008 - но те поправиха тези грешки с триумф с 2:0 на турнира, в това, което остава единствената им голяма турнирна битка до момента.

Нежелана промяна в защитата трябва да бъде направена от селекционера на Румъния Йорданеску, който загуби левия бек Никусор Банку заради натрупване на жълти картони Десният бек Василе Могос и Деян Сореску - който се чувства по-удобно в ролята на нападател - се смятат за двамата основни претенденти за заместник. В състава на Нидерландия всички играчи би трябвало да са на линия.

Потенциален състав на Румъния: Нита; Могос, Драгусин, Бурка, Ратиу; Р. Марин, С. Марин, Станчиу; Хаги, Драгус, Коман

Потенциален състав на Нидерландия: Вербрюген; Дъмфрис, Де Врай, Ван Дайк, Аке; Райндерс, Шутен, Фримпонг, Симонс, Гакпо; Депай.

Австрия срещу Турция

Къде да гледаме сблъсъка Австрия - Турция от Евро 2024?

Австрия се класира за елиминациите на Евро 2024 като победител в група D, като победи Холандия с 3:2 във вълнуващ мач в Берлин. Определено австрийците се представят впечатляващо и вече се прокрадва въпросът дали не са едни от скритите фаворити на Евро 2024.

Австрийците не успяха да преминат груповата фаза на първите си две европейски - като домакини през 2008 г., а след това отново осем години по-късно - така че достигането дотук вече представлява впечатляващо постижение. Отборът се класира за фазата на директните елиминации на голям турнир само за четвърти път, като направи това и на Световните първенства през 1934 и 1954 г. и Евро 2020.

Енергичният отбор на Рангник сега се опитва да достигне до първия четвъртфинал на европейското първенство за Австрия и последните резултати предполагат, че може да са готови да пробият нов път: вече са спечелили 14 от последните си 19 мача, като са загубили само два.

Австрия разби Турция с 6-1 във Виена по време на пролетния международен сезон, така че задачата на турския тим няма да е никак лека.  В състезателни срещи обаче Турция е непобедена в последните си пет мача срещу опонентите си във вторник, запазвайки суха мрежа във всеки случай. Това ще бъде първата подобна среща след равенството 0-0 в квалификациите за Евро 2012.

Отборът на Монтела - който имаше вторите най-млади стартови 11 средно по време на груповата фаза - следователно отведе своята нация в последните етапи на Евро само за трети път в историята и за първи път от 2008 г., когато Турция стигна до полуфинал.

66-годишния играч Рангник да направи поне една смяна, тъй като крилото на Волфсбург Патрик Вимер трябва да изтърпи наказание. Винченцо Монтела, междувременно, трябва да се справи без влиятелния капитан Хакан Чалханоглу и централния защитник Самет Акайдин във вторник, след като и двамата получиха вторите си картони на турнира срещу Чехия.

Потенциален състав Австрия: Пенц; Пош, Дансо, Линхарт, Мвене; Зайвалд, Грилич; Шмид, Баумгартнер, Забицер; Арнаутович

Потенциален състав Турция:  Гунок; Мулдур, Демирал, Бардакчи, Кадиоглу; Юксек, Йокуслу; Кахведи, Гюлер, Йълдъз; Йълмаз.

Вижте още: Пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде да гледаме всеки двубой от елиминациите

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички