След 69 години Германия отново победи Унгария и си заслужи място на 1/8-финалите на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)


След 69 години Германия отново победи Унгария и си заслужи място на 1/8-финалите на Европейското по футбол 2024 (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3462 0

Германия победи убедително с 2:0 Унгария във втория кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. В Щутгарт възпитаниците на Юлиан Нагелсман не оставиха шансове на “маджарите”.

Абсолютен герой за победителите е Илкай Гюндоган, който с гола и асистенцията си, се превърна в четвъртия футболист на турнира, който може да се похвали с нещо подобно в рамките на един двубой. 

Резултатът откри Джамал Мусиала в 22', така че се превърна в първия играч на Евро 2024, който има повече от едно попадение. В край на първото полувреме бе отменен гол на Шалай, до какъвто унгарците остаха далеч след почивката. 

Халфът на Барселона предреши развоя с гола си в 67'. Това беше първото му попадение на Европейско първенство. С втората си победа в рамките на две срещи - възпитаниците на Нагелсман заслужиха класирането си за 1/8-финалите. 

Мусиала със силен мач

В официален двубой Германия не беше побеждавала Унгария от Световното през 1954 година. След това отборите са играли три срещи, като "маджарите" печелят една, а другите завършват без победител. 

Така Германия ще играят рутинен двубой в последния кръг срещу Швейцария, който е другият претендент за продължаване напред. Унгария и Шотландия пък помежду си ще имат възможността да предрешат кой ще се надява да излезе от групите от третата позиция. 

Първо полувреме

ГОЛ! Големият талант Джамал Мусиала (22') се превърна на този етап в първия футболист с две попадения. Нападателят на Байерн Мюнхен се възползва от подаване на Гюндоган и разстреля Гулачи от близка дистанция. 

Именно полузащитникът на Барселона е големият герой за "Бундестима", след като пресира до последно и накара Орбан да сгреши фатално - 1:0!

"Маджарите" опитаха да отговорят бързо, но Нойер се отчете с две страхотни изяви след стрелба от статично положение. След 35 минути Унгарците изненадващо или не - имаха с 2 отправени удара повече (7:5). 

В добавеното време от две минути на първата част - унгарците изравниха, но от нередовна позиция. Шалай се възполза от избиване на Нойер, а съдиите в реално време се намесиха ключово. 

Второ полувреме

През първите 20 минути от втората част Бундестимът имаше лек превес в контрола на топката, но головите положения бяха равен на брой между двата тима - по 3. Нито един от последвалите удари обаче не беше точен. 

Кроос със силни мачове за Германия

ГОЛ! В 67-ата минута Илкай Гюндоган удвои мъките за съперника с попадението си във вратата на Гулачи. Звездата на Барселона така пряко имаше участие и в двете попадения, като за втория гол асистенцията беше дело на Мителщад. 

Добра възможност се откри след 80-ата минута пред Фиола след центриране от корнер, но не успя да намери очертанията на вратата. 

Стартови състави 

Германия: 1. Мануел Нойер, 6. Йозуа Кимих, 2. Антонио Рюдигер, 4. Йонатан Та, 18. Максимилиан Мителщет, 23. Роберт Андрих, 8. Тони Кроос, 21. Илкай Гюндоган /к/, 17. Флориан Виртц, 10. Джамал Мусиала, 7. Кай Хавертц;

Унгария: 1. Петер Гулачи, 5. Атила Фиола, 6. Вили Орбан, 24. Мартон Дардай, 14. Бендегуж Бола, 11. Милош Керкез, 8. Адам Наги, 13. Андрас Шефер, 20. Роланд Шалай, 10. Доминик Собослай /к/, 19. Барнабаш Варга;

Преди мача

Двете селекции вече изиграха по една среща и успехът им е в съвсем различна посока. Германия разпиля Шотландия с 5:1 на старта, докато Унгария разочарова срещу Швейцария (1:3). 

В последните пет двубоя между отборите - Германия има предимство с две победи, но Унгария записа стойностни резултати в предходните двубои. Така страната няма загуба от "Бундестима" в официална среща от 1954 г. насам. 

"Маджарите" спечелиха последния спор между селекциите през 2022 г. в Лига на нациите - 1:0 в Лайпциг. Отборите бяха в една група и на Евро 2020, когато направиха 2:2 в Мюнхен.
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички