След дузпи: Англия пак живна в края и оцеля на Европейското по футбол - продължава да мечтае (ВИДЕО)


След дузпи: Англия пак живна в края и оцеля на Европейското по футбол - продължава да мечтае (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

9219 0

И третият четвъртфинален мач от Европейското първенство по футбол 2024 мина през продължения. По подобие на втория - и той завърши с дузпи. Англия отстрани Швейцария, въпреки че отново не убеди с играта си. Двата отбора завършиха при 1:1 след редовното време и продълженията, а при дузпите Мануел Аканджи сбърка първото изпълнение за тима си и това се оказа фатално.

Англия отстрани Швейцария на Евро 2024 след дузпи

За "трите лъва" точни бяха Палмър, Белингам, Сака, Тони и Александър-Арнолд, които обезсмислиха точните изпълнения на Шер, Шакири и Амдуни. На полуфиналите селекцията на Гарет Саутгейт ще срещне победителя от двойката Нидерландия - Турция.

Така вече Саутгейт е стигнал полуфиналите на европейско първенство, колкото всички останали селекционери на Англия взети заедно - 2.

Любопитното е, че вече цели 73% от елиминационните мачове на Англия на европейски първенства (от 1980 година насам) са минали през продължения. Така до момента и трите дуела от четвъртфиналите минаха през продължения.

Първото полувреме премина без точен удар към някоя от двете врати, а резултатът бе открит четвърт час преди края на редовното време. Тогава Шер подаде остро в наказателното поле и след доза късмет и рикошет в крака на Стоунс топката стана перфектна за Емболо, която я засече на далечната греда.

Все пак Англия успя да изравни бързо, и то с първия си точен удар. Миг на гениалност от Букайо Сака, който влезе навътре и стреля в далечния ъгъл, за да отбележи много красив гол. В продълженията Швейцария бе по-активна, а Шакири дори уцели гредата след директен удар от корнер.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

С попадението си пък Сака събра повече голове от Дейвид Бекъм за Англия на големи форуми (4, докато Бекъм има 3). Младият англичанин изпрати много силен мач, като още през първото полувреме осъществи четири успешни дрибъла срещу Ебишер - най-много от един играч в индивидуален спор срещу друг до момента на Евро 2024.

Освен това Сака се превърна в първия играч на Арсенал в историята, който успява да вкара за Англия и на световно, и на европейско. Той е и първият футболист на "артилеристите" с попадение в елиминациите на европейско.

Англия - Швейцария на Евро 2024

Първо полувреме

Никой от двата отбора не взе по-сериозно преимущество в първите минути от двубоя, като правеше впечатление колко високо изнесени са и двата отбора в противниковата половина, когато са без топка. В 5-ата минута "кръстоносците" се измъкнаха от пресата и на фланга бе изведен Емболо, който намери в наказателното поле включилия се в атака Фройлер. Халфът опита да комбинира технично, но пасът бе блокиран.

В следващите минути двата тима си размениха по едно опасно центриране в наказателното поле, но бранителите се справяха и изчистваха топката.

Последва силен период за Швейцария, но след това и доминиращи минути за "трите лъва". При тях Райс стреля от границата на наказателното поле, но след рикошет топката отиде много встрани от вратата и дори не излезе в ъглов удар. Осезаемо темпото бе вдигнато много и от двата отбора.

Първият ъглов удар дойде в 21-вата минута. По-добрите моменти за Англия продължиха и Сака центрира по земя остро, но топката бе избита в корнер. Трипиър го изпълни и Хари Кейн успя да играе с глава, но не и да натисне топката, пращайки я далеч в аут.

Веднага след това обаче отново Швейцария имаше добри моменти. Първо Стоунс се намеси ключово в наказателното поле и изпревари Ебишер, за да комбинира със съотборник в напрегната ситуация. Секунди след това Емболо се обърна в наказателното поле и стреля, но ударът му бе блокиран.

Белингам се развихри. Първо блесна с прословутото завъртане на Зинедин Зидан, а след това хитро пропусна между краката топката при остро центриране в наказателното поле. Зад него обаче нямаше негов съотборник, който да се усети и да се възползва.

В 45-ата минута Сака проби много добре отдясно и от аутлинията успя, падайки на терена, да комбинира. Там обаче Джака се хвърли самопожертвователно на шпагат и блокира сигурен голов шанс от непосредствена дистанция. Той изчисти в корнер, а след неговото изпълнение не се стигна до нищо по-опасно.

*Първото полувреме завърши без точен удар към една от двете врати.

Второ полувреме

Англия - Швейцария на Евро 2024

Англия започна силно първото полувреме. Белингам отново се прояви с добри действия, като два пъти подаде опасно в наказателното поле, но не се стигна до завършващ удар. Натискът на "трите лъва" продължи, като те си връщаха топката почти веднага, след като я губеха.

В 51-вата минута дойде и първият точен удар в мача. Швейцария разви добре своя атака и Емболо се оказа в наказателното поле с топка в крака, но с гръб към Пикфорд и с Конса на гърба си. Все пак Емболо се завъртя и стреля, но твърде слабо и право в ръцете на Пикфорд.

Пет минути след това последва опасно центриране във вратарското поле от Родригес, който намери Емболо, но нападателят осъществи лош контакт с топката, след като бе натиснат от Конса. В крайна сметка Пикфорд нямаше проблем да улови.

Швейцарците създадоха и някои добри контраатаки, но след това последва затишие и в двата отбора, като темпото спадна, а играта бе накъсвана по-често.

75' - 0:1! Шер получи в наказателното поле по фланга и директно центрира успоредно на голлинията без да е погледнал предварително. Там Стоунс отклони топката и я направи по-удобно за Емболо, който на втора греда връхлетя и я вкара в опразнената врата.

80' - 1:1! Букайо Сака извади тима си от кошмарната ситуация. Той си освободи позиция за изстрел, след като влезе навътре, а след това перфектно стреля в далечния ъгъл и след контакт с гредата топката влезе в мрежата.

*Англия изравни с първия си точен удар в мача.

В последните минути от срещата двата отбора отново си размениха по един минипериод, в който владееха повече топката и опитваха опасни центрирания в наказателното поле. Последните моменти от добавеното време периодът бе за "кръстоносците", като след центриране на Шер Емболо и Ндойе си попречиха, пропилявайки страхотна възможност.

Първо продължение

В 95-ата минута Райс стреля отдалеч и отправи много хубав удар, който обаче бе отразен с прекрасна намеса от Ян Зомер.

В 102-рата минута продължителна акция на Англия около и във наказателното поле на Швейцария завърши с два изстрела на Белингам през много играчи. Първият бе блокиран, а вторият се оказа в ръцете на Зомер, след като бе отправен с по-слабия ляв крак на англичанина.

Второ продължение

Около 108-ата минута Хари Кейн бе леко изблъскан от Мануел Аканджи извън терена и се хвана за крака. Секунди по-късно напусна терена, заменен от Айвън Тони. По същото време в игра се появи и Джердан Шакири вместо Емболо.

В 113-ата минута Ебишер блесна с добри действия и влезе навътре, преди да намери Видмер, който потърси Закария в наказателното поле, но халфът не се пребори за изстрел с глава от добра позиция.

В 117-ата минута Шакири изненадващо реши да стреля директно от ъглов удар и почти вкара изключителен гол, но топката се спря в гредата.

Две минути след това Пикфорд се намеси добре и изби топката при мощен удар от Амдуни от границата на наказателното поле.

Дузпи

  • 1:0 - Палмър вкара!
  • 1:0 - Аканджи пропусна!
  • 2:0 - Белингам вкара!
  • 2:1 - Шер вкара!
  • 3:1 - Сака вкара!
  • 3:2 - Шакири вкара!
  • 4:2 - Тони вкара!
  • 4:3 - Амдуни вкара!
  • 5:3 - Александър-Арнолд вкара!

Състави

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Конса, Трипиър, Райс, Мейну, Белингам, Фодън, Сака, Кейн

*Саутгейт пуска Конса заради наказанието на Гуехи!

Швейцария: Зомер, Родригес, Аканджи, Шар, Ебишер, Ридер, Джака, Фройлер, Варгас, Ндойе, Емболо

Преди Англия срещу Швейцария от Евро 2024

Отборът на Гарет Саутгейт излезе първи от група със Сърбия, Дания и Словения след една победа и две равенства, а впоследствие на осминафиналите преодоля Словакия, въпреки че изоставаше секунди преди края на редовното време. Тогава Джуд Белингам блесна с ножичен удар и прати мача в продължения, в които Хари Кейн се разписа секунди след старта.

Швейцария пък бе напът да спечели група с Германия, Унгария и Шотландия, но изпусна преднината си срещу Бундестима в последните секунди и завърши също завърши с две равенства и един успех, което се оказа за добро, предвид потока, в който попадна. "Кръстоносците" отстраниха актуалния шампион Италия на осминафиналите, като без особени проблеми надделяха с 2:0.

Победителят от тази двойка ще има превъзходен шанс да играе на финала, тъй като на полуфиналите ще срещне един измежду Нидерландия и Турция.

Англия, която ще бъде без наказания Гуехи, има само средно по три точни удара на мач на Евро 2024 - което е най-малко спрямо всички отбори, които се класираха за четвъртфиналите.

Швейцария е в кошмарна серия от 13 поредни мача без победа срещу Англия. Съперничеството им в исторически план се изразява в 27 двубоя - от тях "кръстоносците" са спечелили само 3, 5 са завършили наравно, а победите за "трите лъва" са целил 19.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички