Титаничните сблъсъци взеха своите жертви: Край на мечтата на Роналдо, "Ла Роха" се готви да огорчи Мбапе на Европейското по футбол


Титаничните сблъсъци взеха своите жертви: Край на мечтата на Роналдо, "Ла Роха" се готви да огорчи Мбапе на Европейското по футбол
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

3117 0

Днес (5 юли) Европейското първенство по футбол ни предложи два изключителни четвъртфинала между четири нации, смятани за фаворити Испания - Германия и Португалия - Франция.

Какво ни предложиха първите два четвъртфинала на Евро 2024?

Испания - Германия

Испания се наложиха по изключително драматичен начин над домакина Германия с победа с 2:1 след продължения. Двубоят определено ще остане в историята на еврофиналите и за него ще се говори дълго време.

Резултатът бе открит в 52-ата минута, когато Дани Олмо отбеляза. В самия край на редовното време (89') Флориан Виртц изравни. Стигна се до продължения, в които Маншафта доминираше, но в 118-ата минута Мигел Мерино донесе победата на "Ла Фурия" след гол с глава. Възпитаниците на Луис де ла Фуенте трябваше да изиграят мача с човек по-малко, след като Дани Карвахал бе изгонен в края на продълженията след втори жълт картон.

Алваро Мората помогна на Испания за класирането на полуфинал

С победата Испания слага край на истинска "черна серия". До този момент иберийците нямаха победа над домакин в елиминационната фаза на голям турнир. "Ла Фурия" е допускала загуби от Италия (1934), Бразилия (1950), Италия (1980), Франция (1984), Германия (1988), Англия (1996), Република Корея (2002), Португалия (2004) и Русия (2018).

Испания също така се превърна в първия тим, който побеждава Германия в тази фаза на Европейско първенство, както и първата нация, която побеждава домакинската страна на четвъртфинал. Това далеч не е всичко за иберийците - това бе техния първи успех на германска земя от 89 години насам.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

От романтична гледна точка, футболът загуби наистина много. Това бе последният мач на германската легенда Тони Кроос, който по-рано през годината обяви, че ще се пенсионира след края на Европейското първенство.

Португалия - Франция

Франция и Португалия се изправиха един срещу друг в сблъсък на титани, но 120 минути не бяха достатъчни, за да вкарат гол. Срещата се реши от дузпи, където "петлите" отбелязаха всичките си изпълнения, а за Португалия неточен бе само Жоао Феликс. На полуфинала французите ще се изправят срещу Испания, която по-рано отстрани Германия.

През първата част нямаше много чисти положения и Комбинираният xG (б.ред.) на Франция и Португалия от 0,15 е най-ниският регистриран през първото полувреме на мач досега на Евро 2024.

Също така нито един играч нямаше по-малко докосвания до топката от Кристиано Роналдо - 7. Освен това вече е изпълнил 61 директни свободни удари на големи международни турнири и е отбелязал само ЕДИН от тях. Освен това за първи път не се разписва на голям турнир, но пък има най-много дузпи от всички останали европейски играчи.

Португалия пък не успя да отбележи гол в редовното време за трети пореден мач, докато Франция все още не е намерила мрежата от открита игра на Евро 2024.

През първото полувреме Уилям Салиба записа впечатляващи цифри срещу Португалия:

  • 100% точност на подавания (19/19)
  • 4 изчиствания (повече от всички останали)
  • 3 повече спечелено притежание
  • 1 направен дрибъл
  • 0 x загубено притежание.

Футболистите на Франция не са отбелязвали гол от открита игра в последните си шест мача (1 от дузпа, 2 от автогол на противника). Това е 1-ви такъв за последните 60 години.

Повод за оптимизъм е, че Франция беше елиминирана последните четири пъти, когато отиде до продължения на голям турнир (Световна купа + ЕВРО), откакто спечели финала на Евро 2000. Край на "черна" серия от 24 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички