Турция и нещастието спряха Чехия на Европейското първенство по футбол 2024 (ВИДЕО)


Турция и нещастието спряха Чехия на Европейското първенство по футбол 2024 (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

10763 0

Чехия не успя да сътвори чудо, след като се постави в кошмарна ситуация по време на последния кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. Възпитаниците на Хашек се нуждаеха от победа над Турция, за да продължат напред, но точките бяха изгубени след късна драма в третия кръг (1:2).

Чехия приключва с Евро 2024

Още в 19’ един от офанзивните чехи на терена Антонин Барак бе изгонен след бързи жълти картони от Ищван Ковач. Румънецът си усложни много двубоя с това си решение, макар и решенията му да бяха обосновани. В края на първата част останаха съмнения дали съдбата на Барак не трябваше да последва и Кенан Йълдъз.

В началото на второто време Индрих Станек допусна първото попадение в срещата след топовен удар на Чалханоглу. При чудесно спасяване секунди по-рано стражът контузи рамото си и не успя да продължи срещата. 

Единствената добра новина за чехите беше грешката на Мерт Гюнок след 15 минути (66'), когато резервата Соучек се възползва от изпуснатата топка и изравни 1:1. 

В търсенето на победен гол - възпитаниците на Хашек допуснаха втори гол в началото на добавеното време и спорът официално приключи. Чехия се представи достойно, спрямо ситуацията, но напуска турнира с меле след последния съдийски сигнал. 

В крайна сметка бяха показани 11 жълти картона за турците, 7 за чехите и още 2 червени за футболисти на отпадналите. 

Първо полувреме 

Първите 15 минути минаха с опити на турците да организират атаки, но рядко се стигаше до нещо опасно. Така символичните гости контролираха топката през 61% от времето, но головите положения бяха в полза на чехите. 

В 20' кошмарът за Чехия беше факт, след като Барак получи втори жълт картон. Офанзивният футболист в 11' задържа съперник, а след това настъпа опасно и бе директно изгонен от Ищван Ковач. 

След средата на полувремето се стигна до куп прекъсвания заради грубата игра и на двата отбора. 19-годишния Кенан Йълдъз едва не го сполетя съдбата на Барак около 40-ата минута, когато извърши две опасни нарушения и още за първото бе декориран в жълто. 

Отвъд редовното време Гюнок се отчете със страхотно спасяване, което спря изскочилия от дълбочина Юрасек за 1:0. 

Второ полувреме

В началото на втората част на Станек му се наложи да влезе в ролята на Гюнок и да прави ключови спасявания, но още в 51' се пропука. Стражът на Славия Прага не успя да отговори на топовния удар на Чалханоглу! - 1:0!

След попадението на плеймекъра се оказа, че Станек не може да продължи и на негово място се появява резервния вратар на Леверкузен - Матей Ковар. 

Турците се провалиха при тъч пред наказателното поле, който максимално затрудни Гюнок. Стражът не успя да хване кълбото под натиска на Хори и Соучек изравни след вратарската грешка в 66' - 1:1!

ГОЛ! Тосун матира дълбоко в добавеното време съперника за втори път и сложи край на драмата и чешкото присъствие в Германия на форума - 2:1!

Стартови състави 

Чехия: 1. Индрих Станек – 3. Томаш Холеш, 4. Робин Хранач, 18. Ладислав Крейчи – 5. Владимир Цоуфал, 22. Томаш Соучек, 15. Давид Юрашек, 14. Лукаш Провод, 7. Антонин Барак - 9. Адам Хложек, 13. Моймир Читил

Турция: 1. Мерт Гюнок – 18. Мерт Мюлдюр, 3. Мерих Демирал, 4. Самет Акайдън, 20. Ферди Кадъоглу – 15. Салих Йозджан, 16. Исмаил Юкшек – 8. Арда Гюлер, 10. Хакан Чалханоглу, 19. Кенан Йълдъз - 21. Баръш Алпер Йълмъз

Преди мача

Отборът на Иван Хашек спечели само четири от последните си 15 състезателни международни срещи със загуба и равенство от двете си участия на Евро 2024 досега.  

Двата отбора са играли два пъти преди това на Европейско първенство, като Турция спечели и в двата случая - 3:2 през 2008 г. (след като губеше с 2:0) и 2:0 през 2016 година. 

Чехия загуби последните си три мача срещу Турция във всички турнири. Последната им победа (2:1) беше през октомври 2014 г. в квалификация за Евро 2016 в Истанбул. Последната среща между двата състава беше приятелска в Газиантеп през ноември 2022 г., която Турция спечели с 2:1.

Големите проблеми за селекциите са наказанието на Бардакджъ заради натрупани картони, докато Патрик Шик под въпрос за чехите заради контузия в прасеца. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички