Турция възкръсна пред Европа, Роналдо слаб, а Белгия е трагична: Уникален финал на групите на Евро 2024!


Турция възкръсна пред Европа, Роналдо слаб, а Белгия е трагична: Уникален финал на групите на Евро 2024!
Снимка: Getty Images

1957 0

Груповата фаза на Европейското първенство по футбол официално приключи с 14-ия ден от надпреварата. В нея се изиграха четирите срещи от последните две групи, за да станат ясни и последните осминафиналисти. 

Евро 2024 продължава

Огромната сензация безспорно е победата на Грузия в спора с Португалия, която вече си беше гарантирала продължаването (2:0). Сега обаче Кварацхелия и компания също продължават, докато съвсем обратната съдба има Чехия. 

Нацията от Централна Европа остана без победа, каквато потърси срещу Турция, но голяма липса на късмет я спъна - 1:2. По-рано Белгия разозарова и срещу Украйна, така че Румъния си гарантира първото място с очакваното реми срещу Словакия.  

Развой на ден №14 на ЕВРО 2024

Словакия - Румъния

Словакия и Румъния завършиха наравно 1:1 в последен мач от група "Е" на Евро 2024. Още преди първия съдийски сигнал бе ясно, че реми устройва и двете нации. Те продължават напред към фазата на елиминациите. Попадението за словаците бе дело на Дуда, а това за румънците на Разван Марин.

Въпреки равенството в двубоя определено не липсваха положения и пред двете врати. Двамата вратари Ница и Дубравка имаха доста работа в рамките на 90-те минути.

За първи път в своята история Румъния се класира на първо място в група на европейски финали, от другата страна, завършилият трети - Словакия, продължава към елиминациите за трети път в историята си. Много любопитен е и фактът, че всеки един от отборите в групата завършва с 4 точки като Украйна ще трябва да се прибера у дома разочарована.

За първи път в историята на Европейското първенство и четирите отбора в една група са завършили с еднакви точки. Украйна е първият отбор, завършил на последно място в група, като същевременно спечели цели четири точки.

Украйна - Белгия

Украйна е най-големият губещ в група C, след като завърши на четвърто място и се сбогува с Евро 2024. Украинците обаче спряха Белгия от първото място след 0:0 и сега "червените дяволи" ще имат за съперник Франция на 1/8-финалите.  

Украйна пък е първият отбор в историята на Европейското първенство, който не успя да продължи напред от груповата фаза с четири точки. 

След двубоя Белгия беше остро освирквана от собствените си фенове след нулевото равенство, като не успя да покаже защо е под номер 3 в света.

Ромелу Лукаку, който бе заменен малко преди края отново не се разписа, като е изпуснал до този момент на Евро 2024 -6. Със 7 точни подавания и 3 отменени гола след намесата на ВАР. Днешният двубой между двата отбора бе исторически, тъй като до този момент никога не бяха играли един срещу друг.

Чехия - Турция

Турция успя да изхвърли Чехия с успех в последния кръг от групите - 2:1. Среща бе много драматична, а добре познатият съдия Ищван Ковач показа уникалните 11 жълти картона за турците, 7 за чехите и още 2 червени за футболисти на отпадналите.

Чехия приключва с Евро 2024

В началото на второто време Индрих Станек допусна първото попадение в срещата след топовен удар на Чалханоглу. При чудесно спасяване секунди по-рано стражът контузи рамото си и не успя да продължи срещата. 

Единствената добра новина за чехите беше грешката на Мерт Гюнок след 15 минути (66'), когато резервата Соучек се възползва от изпуснатата топка и изравни 1:1. 

Турция за първи път от 2008 г. насам минава групите на турнира, а тогава от южната ни съседка стигнаха чак до 1/8-финалите. Сега те събраха два пъти повече точки на Евро 2024, отколкото на Евро 2016 и Евро 2020 взети заедно (3).

Грузия - Португалия

Както и се очакваше, въпреки подсигуреното първо място на Португалия, Кристиано Роналдо не остана на пейката. Той записа юбилейния си 50-и двубой на голям турнир с Португалия, като е първият европейски играч, който стига до това постижение.

Това обаче не помогна на "мореплавателите", които загубиха срещата от сензацията в турнира Грузия с 2:0. Това е първата победа за дебютанта, като може да се каже, че е заслужено, тъй като търсиха успеха от първата секунда.

Откриващият гол във 2' не само бе дебютен за Хвича Кварацхелия на европейско първенство, но и се нареди сред топ на най-бързите. Три от тях са от Евро 2024. Жорж Микаутадзе пък е участвал пряко във всички голове на Грузия от Европейското първенство - Турция, Чехия и днес срещу Португалия.

Първо асистира, а след това и вкара от дузпа за 2:0, за да оглави голмайсторската листа с 3 гола. Така - още с първото си участие на европейско първенство Грузия успя да се класира на 1/8-финал с 4-те си точки от трите мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички