УЕФА се принуди да коригира свое правило, за да угоди на три страни на Европейското по футбол


УЕФА се принуди да коригира свое правило, за да угоди на три страни на Европейското по футбол
Снимка: GettyImages

1002 0

Точно преди да започне Европейското първенство по футбол, от УЕФА заявиха, че са въвели ново правило. Тази новост се състои в това, че вече единствено капитанът може да дискутира спорни ситуации и да изявява несъгласие по тях със съдийския състав.

Ян Облак

Ако някой друг състезател от отбора поиска сметка от арбитрите, те ще получат мигновено жълт картон.

Защо се прибегна до новото правило

Още преди началото на Евро 2024 шефът на съдиите към УЕФА Роберто Розети обясни защо се е стигнало до тази промяна.

Роберто Розети

Още: Пълна програма: Всеки един ден, в който няма мачове от Европейското първенство по футбол 2024

„Ние споделихме тази идея с всички треньори на предстоящото Европейско, отделно я дискутирахме преди това с редица настоящи, както и бивши играчи и треньори, които са част от Футболният Борд на нашата Централа. Заедно стигнахме до съгласие относно това предложение. Следващата стъпка беше да разясним ползите от нея на националните отбори и те се съгласиха. Ние не го правим за реферите, а за футбола, в името на тази велика игра, по този начин ще дадем пример за следващите поколения. Пак казвам, че отборите и техните играчи са напълно съгласни с тази идея. Те разбраха нашия замисъл. Нашата задача е да осигурим напълно открит и честен диалог между замесените страни – главен съдия и капитан. Този ход ще е чудесна стъпка в името на това да продължаваме да издигаме футбола на друго ниво“, обясни Розети за разговорите, довели до възникването на новото правило.

Трите изключения на първенството

За три от нациите, участващи на тазгодишното Европейско, се наложи известна промяна в това правило. Това са Италия, Дания и Словения. При тях капитан е вратарят им. Проблемът в такива случаи обаче е, че стражът през повечето време е далеч от игровата ситуация и е трудно при всяко спорно положение той да напуска вратата си, за да ги дискутира със съдията. Поради това трите отбора, които са засегнати от това нововъведение, имат възможността да номинират един от полевите си играчи, който да има право да говори с арбитрите.

Джанлуиджи Донарума, капитанът на Италия, сподели как той и неговите съотборници са говорили по тази тема с шефът на съдиите Розети.

Джанлуиджи Донарума

Още: Страхотни новини за лагера на Англия точно преди осминафинала срещу Словакия на Европейското по футбол

„Ние говорихме с Розети и той ни обясни всичко много ясно. Когато ситуацията се развива близко до наказателното ми поле, аз ще мога да говоря с официалните лица, ако има нещо, което имам като претенция към тях. Преди мачовете пък нашият състав ще си избира кой да е полевият играч, който да разговаря със съдиите при отсъждания, които са далеч от моята вратарска зона“, съобщи вратарят на италианците относно разговорът, протекъл между неговия отбор и УЕФА.

Точно по тази тема наскоро говори и наставникът на Словения Матяж Кек.

„Капитан ни е Ян Облак, затова решихме Яка Бийол да комуникира със съдиите“, сподели селекционерът кой от своите полеви футболисти е посочил да говори с официалните лица по време на мачовете от Евро 2024.

В Дания решиха да дадат право на Пиер-Емил Хьойберг да води дискусии с арбитрите, понеже и при тях капитан е техният страж – Каспер Шмайхел.

Още: Пълна ТВ програма за 1/8-финалите на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде да гледаме всички мачове

 

Звезда на Реал Мадрид е по-популярна от Кристиано Роналдо и Килиан Мбапе на Европейското по футбол

По балкански: Сръбски национал се сбил с фен в бар по време на Европейското по футбол

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички