В първия пълен ден на Европейското по футбол 2024: Българската Първа лига се прочу, а рекордите се чупят един след друг


В първия пълен ден на Европейското по футбол 2024: Българската Първа лига се прочу, а рекордите се чупят един след друг
Снимка: Колаж: SportLive.bg

1410 0

15-и юни бе първият пълен ден на Европейското първенство по футбол 2024 в Германия, след като в петък бе само откриването с разгрома на Германия над Шотландия с 5:1. 

Съботната програма включваше три срещи, в които паднаха общо 10 гола. Най-резултатна беше първата - между Унгария и Швейцария (1:2). Тя ще остане емблематична за българския футбол, след като за първи път футболист от Първа лига се разписа на европейските финали. 

Без рекорди не мина и дербито между Испания и Хърватия, от който ще остане още първата секунда с дебюта на Ламин Ямал на този международен форум. 

Сред най-специалните моменти, въобще в турнира, ще остане голът на Недим Байрами. Той падна в 23-ата секунда и ще се помни години наред. В миналия подобен случай не последва промяна цели две десетилетия! 

Байрами откри бързо

Какво се случи на ден №2 от Европейското първенство по футбол

Унгария - Швейцария 1:3

Двубоят между "маджари" и "кръстоносци" донесе много емоции, особено у нас. Швейцария надви тима на Марко Роси с 3:1, а в центъра на събитията бе нападателят на Лудогорец - Квадво Дуа, който имаше честта да отбележи първото попадение в мача.

Квадво Дуа от Лудогорец започна ударно на Евро 2024

Освен попадението си Квадво Дуа постави и рекорд. Той се превърна в първия футболист от българския елит, който вкарва гол на европейски финали. В същото време той се нареди до своите сънародници - Кубилай Тюркилмаз (1996) и Фабиан Шер (2016), като единствените "кръстоносци" вкарвали в дебюта си на европейски финали.

Испания - Хърватия 3:0

Изненадващо се разви най-интересният двубой в ден №2 на Европейското. Очакваният сблъсък между Испания и Хърватия завърши с разгром за "Ла Фурия" - 3:0. Те вкараха 3 безответни попадения във вратата на "шахматистите" за по-малко от 20 минути - 29', 32', 45+3', а точни бяха Алваро Мората, Фабиан Руис и Дани Карвахал.

Критичен момент беляза второто полувреме, когато хърватите получиха дузпа за нарушение на Родри срещу Бруно Петкович в наказателното поле, а потърпевшият успя да вкара след добавка. Малко по-късно обаче голът на "шахматистите" беше отменен заради това, че Иван Перишич е навлязъл в наказателното поле при удара на Петкович. Ламин Ямал пък счупи първи рекорд на Евро 2024. 

 

Италия - Албания 2:1

В последната среща от съботната програма действащият континентален шампион Италия спечели чрез обрат над Албания! "Червено-черните" влязоха ударно на "Сигнал Идуна Парк" и след само 23 секудни вече имаха преднина чрез Недим Байрами.

Нападателят на Сасуоло вкара най-бързия гол в историята на Европейско първенство. Обратът след това бе оформен в рамките на 15 минути чрез попаденията на Бастони и Барела в 11-ата и 16-ата минута.

Италия с важен успех

Това бе десета поредна среща, която Италия не губи на европейски финали. Трябва да се отбележи, че такъв развой италианците не бяха преживявали от срещата с България преди 20 години в Португалия. 

Тогава Мартин Петров поведе "лъвовете" от дузпа в края на първото полувреме, но фаворитът се поздрави с успеха след голове на Перота и Касано. 

Вижте и пълната ТВ програма на Европейското първенство по футбол - кога и къде да гледаме всеки мач от Евро 2024 - до ФИНАЛА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички