Вдъхновени отбори и ас на Лудогорец може да са първите 1/8-финалисти на Европейското по футбол, мрачна серия преследва Хърватия


Вдъхновени отбори и ас на Лудогорец може да са първите 1/8-финалисти на Европейското по футбол, мрачна серия преследва Хърватия
Снимка: Getty Images

1401 0

Днес (19-и юни) започва вторият кръг от груповата фаза на Европейското първенство по футбол. Вече всички отбори изиграха първите си двубои, а групите започват да навлизат в решаващ етап, където напрежението расте преди задаващите се елиминации. Освен двубоите от група А, ще се изиграе и един сблъсък от група B, който ще открие програмата.

Хърватия срещу Албания

Двата отбора нямат право на повече грешки, след като загубиха откриващите си двубои в група B само преди няколко дни. Със сигурност мотивацията ще е до краен предел за днешния сблъсък в Хамбург, който стартира в 16:00 часа българско време.

Още: Европейско първенство по футбол НА ЖИВО: Австрия - Франция

Хърватия започна седмото си участие на Европейско първенство - и шесто поред - с тежко поражение с 3:0 от Испания в Берлин. Един от двигателите на последните подвизи на своята нация на големи турнири - селекционерът Златко Далич, със сигурност не е доволен, че отборът му не успя да отбележи, въпреки че имаше 16 удара и отчете очакван общ брой голове от 2,38. В определената на този турнир "Група на смъртта" обаче няма много време за размисъл. 

Хърватия ще опита да спре спада, включващ три поражения от последните си пет състезателни мача, след като също беше победена от Турция и Уелс в квалификациите. "Шахматистите" не са губили последователни мачове на едни и същи финали от Евро 1996 и със сигурност не могат да си позволят да го направят сега - и то срещу Албания, която бележи едва второто си участие от получаването на независимост – и двете в последните три издания.

"Орлите" продължиха мрачния си рекорд, като загубиха с 2:1 от носителя Италия миналия уикенд, въпреки че Недим Байрами отбеляза зашеметяващ гол след само 23 секунди - най-бързият гол в историята на европейските първенства. Това беше първото състезателно поражение от март 2023 г. за отбора на Силвиньо, с което се сложи край на поредица от седем мача без загуба в подобни мачове.

Проблеми в състава и потенциални състави

Още: Европейско първенство по футбол НА ЖИВО: Белгия - Словакия 0:1, критично спасяване в края на полувремето (ВИДЕО)

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Златко Далич може да направи някои промени в състава на XI, които се подредиха срещу Испания последния път, включително потенциално завръщане в централната защита на звездата на Манчестър Сити Йоско Гвардиол.

Нападателят на Албания Джасир Асани е под голям въпрос поради проблем с глезена. Следователно роденият в Германия Арбер Ходжа - който играе  за Динамо Загреб - може да бъде титуляр.

Възможен стартов състав на Хърватия: Ливакович; Станишич, Сутало, Гвардиол, Соса; Модрич, Сучич, Ковачич; Маджер, Будимир, Крамарич

Възможен стартов състав на Албания: Стракоша; Хисай, Айети, Джимсити, Митадж; Аслани, Рамадани; Лаци, Байрами, Ходжа; Броя.

Още: Гарет Саутгейт и част от играчите носят специални пръстени на Европейското - защо?

Германия срещу Унгария

Способни да подпечатат билетите си за елиминациите на Евро 2024 при един оставащ двубой, домакините Германия се изправят срещу Унгария в битката от група А в сряда на "MHPArena" в Щутгарт от 19:00 часа българско време.

Момчетата на Юлиан Нагелсман станаха рекордьори при победа с 5:1 над Шотландия в деня на откриването, докато унгарските им съперници загубиха с 3:1 от Швейцария.

Автоголът на Антонио Рюдигер удължи поредицата на Германия без суха мрежа на големи турнири – която сега възлиза на 13 мача, но въпреки това при победа днес Бундестима е сигурен 1/8-финалист.  Домакините на Евро 2024 сега се носят на вълната от поредица от пет мача без загуба - четири от които завършиха с победа - и имат цялата мотивация, от която се нуждаят успех.

Още: "Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Унгария определено показва спад в представянето си и няма нищо общо от предходните двубои с този съперник. Преди по-малко от три години, откакто Унгария завърши 2:2 срещу Германия в груповата фаза на Евро 2020, преди да успее да вземе четири точки от тима в последната Лига на нациите, където Марко Роси до забележителен успех с 1:0 през септември 2022 година.

Какви са проблемите в двата състава?

Германия няма никакви кадрови проблеми, като Нагелсаман може да разчита на всички свои играчи.  Междувременно, старши треньорът на Унгария Роси не успя да призове нито Лоик Него, нито Калъм Стайлс за загубата от Швейцария поради леки физически проблеми, като е малко вероятно да са титуляри. Дори и при отсъствието на Него, Роси все още може да избере промяна отдясно с Атила Салай или Ендре Ботка.

Възможен стартов състав на Германия: Нойер; Киммих, Тах, Рюдигер, Мителщат; Андрич, Кроос; Мусиала, Гюндоган, Виртц; Хаверц

Още: Класиране при голмайсторите на Европейското първенство по футбол - Кой друг, ако не Джуд Белингам? (ОБНОВЯВА СЕ)

Възможен стартов състав на Унгария: Гулачи; Орбан, Ланг, Салай; Бола, Наги, Шафер, Керкез; Салай, Собослай; Варга.

Шотландия срещу Швейцария

Шотландия се изправя срещу впечатляващия отбор на Швейцария в решаваща среща в Кьолн от 22:00 часа българско време. 

Швейцария загуби само две от последните си 14 групови срещи на големи международни турнири, като Шотландия има добър исторически рекорд срещу този съперник и спечели осем от 16-те мача, изиграни между двата отбора.

Още: ИЗНЕНАДА: Украйна бе разбита на пух и прах - Румъния наказа грешник от Реал на Европейското по футбол (ВИДЕО)

Това е втората среща между Швейцария и Шотландия на европейско първенство и единственият друг мач, бе спечелен от Шотландия с разлика 1-0 през 1996 г. Предишната среща между двата отбора във всички състезания се проведе в Хемпдън Парк през 2006 г., като Швейцария спечели приятелския мач с разлика от 3-1.

Поражението на Шотландия с 5:1 срещу Германия миналата седмица беше второто им най-голямо поражение на голям международен турнир и най-голямото им след поражението със 7-0 срещу Уругвай на Световното първенство по футбол през 1954 година.

Отборът на Кларк вече има само една победа от последните си 10 мача във всички турнири и все още чака първата си победа на еврофиналите от началото на хилядолетието. Швейцария обаче е в топ форма - само с една загуба в последните си 15 мача, като победа днес ще им гарантира класиране напред. Вечерта може да е по-специална и за Лудогорец, тъй като техният играч Квадво Дуа по всяка вероятност пак ще е титуляр, след като отбеляза първия гол на този шампионат за отбора си.

Липсващи и потенциални състави

Още: Хей, Джуд - честит рекорд! Никой не е постигал това, което Белингам стори на Европейското

Заради директния му червен картон в мача срещу Германия, Шотландия трябва да се справи без наказания Портеъс. Грант Ханли или Скот Маккена ще запълнят празнината.

Били Гилмор беше изненадващо пренебрегнат като титуляр срещу германците, но е очевиден кандидат за титуляр този път. Още една добра новина за привържениците на Швейцария е, че халфът Денис Закария - който лекуваше контузия в бедрото - успя да завърши неделната тренировка.

Възможен стартов състав на Шотландия: Гън; Хендри, Ханли, Тиърни; Ралстън, Гилмор, Мактоминей, Робъртсън; Макгин, Кристи; Шанкланд

Възможен стартов състав на Швейцария: Съмър; Шар, Аканджи, Родригес; Видмър, Джака, Фройлер, Ебишер; Варгас, Ндойе; Дуа

Ще можете да следите всеки мач от Евро 2024 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички