Видеозон възражда кариерата на "душмана" на Белгия, Шранц черпи вдъхновение от небето


Видеозон възражда кариерата на "душмана" на Белгия, Шранц черпи вдъхновение от небето
Снимка: Getty Images

1499 0

В понеделник вечер се случи най-изненадващият резултат на Евро 2024 дотук - Белгия загуби от Словакия. Един от постоянните фаворити на големи форуми отстъпи с 0:1 след ранен гол в седмата минута, на който не успя да отговори до края.

Шранц - незвездата с особен блясък

Автор на победното попадение, прекъснало серията от 15 мача без загуба на Белгия при Доменико Тедеско, беше нападателят Иван Шранц. Той не е изгряваща звезда, нито е установена такава. Защото е на 30 години, а на предишното европейско - през 2021 година, беше резерва и не записа и един мач.

Още: Едната прогноза е стряскаща - кога ще може Килиан Мбапе отново да играе на Европейското по футбол?

Шранц прекъсна серия от 15 мача без загуба на Белгия

Но кой е Иван Шранц все пак?

Той е футболист на Славия Прага. В клуба от лятото на 2021-ва, вкарва за първи път за чехите във втория си мач, като се отчита с хеттрик срещу Теплице. Любопитно е да се спомене, че неговият клуб по-рано го е отхвърлил, след като го е взел под наем за половин сезон.

Сега обаче в Прага са много доволни от него. Шранц е универсален футболист - играе на двете крила и в центъра на атаката. Същевременно, той работи много добре в защита. "Невероятно е трудолюбив. Когато нещата са зле, Иван винаги ни помага", казва треньорът на Славия Индржих Тръпишовски.

Още: Кръв, епични голове и сензация №1 на Европейското по футбол в ден №4, който прати Франция в паника!

Трансфер и видеозон обръщат кариерата му

Кариерата на словака започва във втородивизионния местен Петржалка, за да достигне до това да е титуляр в националния отбор. Самият той смята, че всичко за него се е променило към добро през 2019 година, когато сменя кипърския АЕЛ с чешкия Ческе Будьовице. Скоро след това разбира, че приятелката му е бременна. "Оттогава всичко се обърна по някакъв начин. Имах повече късмет и статистиката ми също се подобри", споделя футболистът.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Много неприятна за него е есента на 2022 г., когато след удар с коляно в главата Шранц получава травми по главата и шията. Това се случва в мача с Балкани (3:2) в Лига на конференциите. Словакът напуска терена на носилка и около 6 седмици не се завръща на терена.

Късен дебют в националния отбор

Още: В кошмарна вечер за Лукаку! Фаворитът Белгия се сгромоляса срещу Словакия в първия си мач на Европейското (ВИДЕО)

В националния отбор нападателят дебютира сравнително късно - през 2020 г. в мач от Лига на нациите срещу Чехия. Изобщо не се бави с първия си гол, вкарва го в същия двубой, но тимът му губи с 1:3. За попадението срещу Белгия казва, че е един от головете на живота му. И обяснява победата така:

"Играхме страхотно и много дисциплинирано. Следвахме указанията на треньора и заслужено постигнахме много важна победа. Моят гол? Такива голове се вкарват веднъж в живота. Но победата е по-прекрасна. Чувахме много добре нашите фенове и искам да им кажа голямо "благодаря".

"Това е за теб, татко"

Разбира се, по традиция, след гола в белгийската врата Шранц вдигна ръце към небето, погледна нагоре и изпрати мълчалив поздрав. Към своя баща Душан, който загина нелепо през ноември 2021 г. Когато минава с велосипед по мост над плитък поток, Шранц-старши пада във водата и се удавя. Според някои може да става въпрос и за самоубийство, тъй като каналът е много плитък.

"Никога няма да се примиря със случилото се. Знам, че той се гордее с това, което съм постигнал", казва Иван, който след всеки свой гол прошепва: "Това е за теб, татко".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички