Всички говорят за Украйна на Европейското по футбол, но... не и за България


Всички говорят за Украйна на Европейското по футбол, но... не и за България
Снимка: Getty Images

859 0

Много се изписа за това как отбор с четири точки отпадна още в груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2024. Това се случи на Украйна, след като страната завърши последна в група E, където бяха още Белгия, Румъния и Словакия, а всички финишираха с по 4 пункта.

Напред продължи пък Словения, въпреки че бе с три точки в компанията на Англия, Дания и Сърбия. Както е известно, от Евро 2016 насам към елиминациите продължават общо 16 отбора (с което бяха въведени и осминафиналите) от 6-те групи.

За първи път, откакто и третите тимове в групите имат сериозен шанс да излязат от груповата фаза, се случва страна да приключи с четири точки, но въпреки това да не успее да се класира за осминафиналите.

Още: Пълна ТВ програма за 1/8-финалите на Европейското първенство по футбол 2024 - кога и къде да гледаме всички мачове

Иначе историята познава много случаи, в които отбори са завършвали с четири точки, но въпреки това не са излизали от групите. Това сякаш остава леко позабравено, но е факт, че се е случвало дори и на България - на Европейското през 1996 година.

Интересното е, че дори има случай, в който страна с пет точки отпада в групите. Това се случва на Евро 2004, когато отново България има своята роля. "Лъвовете" губят от "Скуадра адзура" и от Дания и Швеция, а останалите три тима не се побеждават и завършват с по пет точки, като Италия отпада заради по-лоша голова разлика.

България също е отпадала в групите на европейско по футбол с 4 точки

Как България отпадна на европейско с 4 точки в групите

Още: Класиране | резултати | голмайстори | програма на Европейско първенство по футбол

Конкретно на Евро 1996 пък Христо Стоичков и компания са в група заедно с Франция, Испания и Румъния. България остава непобедена срещу иберийците (1:1), побеждава северната ни съседка (1:0) и губи от "петлите" с 1:3.

Тогава обаче иберийците остават непобедени в групата след равенства с България и Франция (1:1) и побеа над Румъния (2:1) и си печелят второто място. Това е и дебютното участие за "лъвовете" на финали на европейско, като идва две години след великото американско лято. След онази 1996-а има само още един случай, в който играем на европейско (2004, когато както споменахме, се стига до кошмарни резултати).

Покрай всичко опоменато в текста - Фабрицио Романо излъга и подведе милиони за Европейското първенство по футбол 2024 (СНИМКА).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички