Безопасно ли е да тренираме в горещото време? Какво казват експертите?


Безопасно ли е да тренираме в горещото време? Какво казват експертите?
Снимка: iStock

139 0

С поредната гореща вълна, която ни е обхванала, е по-важно от всякога да се грижите за вашето благополучие особено ако тренирате. Някои експерти казват, че при екстремни температури може да искате да се откажете напълно от вашата фитнес рутина, защото упражненията в жегата ще повишат температурата ви и потенциално ще натоварят допълнително тялото ви. Въпреки това е възможно да тренирате безопасно, ако знаете какво правите и как да се грижите за здравето си.

Типът упражнение, което избирате да правите, температурата на въздуха и нивото на влажност могат да повишат основната ви телесна температура и да означават, че тялото ви трябва да работи повече, за да се охлади. Съществува и допълнителен риск от умора, по-дълго време за възстановяване и топлинен удар, така че да знаете как да сте в безопасност е от първостепенно значение.

От "The Independent" са се свързали с няколко експерта, които да дадат своето мнение:

  • Все още можете да тренирате в горещо време, но е важно да имате предвид няколко неща. Упражнението в жегата може да увеличи риска от топлинно изтощение. Това е, когато тялото прегрява в отговор на външни фактори, като температура. Може да се случи на всеки и е често срещано при спортистите. Но може да се случи и когато седите в гореща кола!

  • Пиенето на много течности, докато тренирате, е от ключово значение, но също така трябва да сте сигурни, че хидратирате преди и след тренировка, за да замените течността, която губите, когато се потите. Има и няколко здравословни хака, които можете да опитате, които ще повишат нивата ви на хидратация.

  • Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

    По време на тренировка: Искате да попълните загубената вода. Отпивайте няколко глътки на всеки 10 до 20 минути, но ако се потите прекомерно, можете да пиете малко повече или да опитате спортна напитка.

  • След тренировка: пийте и яжте както обикновено.

  • За да избегнете загубата на твърде много телесни течности поради изпотяване, се съветва да правите най-енергичните си тренировки през най-хладните части на деня, или първо нещо сутрин, или вечер.

  • В наистина горещи дни можете да опитате неща като каране на борд с гребла, каяк, сърф или плуване. Всичко това ви помага да се охладите, но също така ще ви помогне да останете във форма и здрави. Ако сте начинаещ трениращ или никога не сте тренирали.

  • най-добре да намалите интензивността на тренировката си по време на горещините. Това може да означава съкращаване на интервалите ви, избор на упражнения с ниска интензивност като пилатес и йога пред стилове с по-висока интензивност като HIIT и кросфит, както и намаляване на теглото, което вдигате.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички