Ето защо се чувствате твърде мързеливи, за да се движите и да правите упражнения


Ето защо се чувствате твърде мързеливи, за да се движите и да правите упражнения
Снимка: Istock

139 0

Със сигурност всички сме били в това положение – онези дни, когато диванът изглежда по-привлекателен от фитнес залата и самата мисъл да завържем връзките на маратонките ни се струва непреодолима задача. Истината обаче е, че да се чувстваме немотивирани да движим телата си е по-сложен феномен.

"Всичко се свежда до физически и психически бариери. Физически, умората от лош сън, заседнал начин на живот или дори хранителни дефицити могат да отнемат енергията ви. Ако в диетата ви липсват основни хранителни вещества като желязо или витамин D, може да се чувствате постоянно уморени и слаби, което прави идеята за упражнения по-малко привлекателна", обясняват специалистите.

От психическа страна стресът, тревожността и депресията могат да играят огромна роля. Когато умът ви е зает с притеснения или се чувствате отпаднали, е трудно да намерите мотивация да се движите. Дори и да смятате упражненията за скучни или отнемащи време, тези умствени блокове могат да ви попречат да започнете.

Влияние на факторите на начина на живот

Диета: Яденето на много преработени храни и сладки закуски може да ви даде бърз тласък на енергия, но те често водят до срив по-късно. За да поддържате енергийните си нива стабилни, съсредоточете се върху балансирана диета, пълна с плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни.

Сън: Ако не си затваряте достатъчно очите, тялото ви не може да презареди правилно, което ви кара да се чувствате замаяни и немотивирани. Стремете се към 7-8 часа качествен сън всяка вечер, за да поддържате енергийните си нива високи.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Стрес: Хроничният стрес повишава нивата на кортизола, което може да изтощи енергията ви и да ви накара да се чувствате уморени. Включването на дейности за намаляване на стреса като йога, медитация или дори просто дълбоко дишане може да ви помогне да поддържате по-добри енергийни нива

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички