България е дала на света №1: Топ 20 на най-полезните храни из цял свят


България е дала на света №1: Топ 20 на най-полезните храни из цял свят
Снимка: iStock

378 0

Храната, която приемаме, е от изключителна важност - без значение целите и организма ни. А колкото повече нагласим хранителния си режим към полезни за нас продукти, в толкова по-добро здравословно състояние ще бъдем. В този материал ще ви посочим 20-те най-полезни храни, познати на човечеството.

Истинска гордост за страната ни е, че първата от тях в тази класация, е именно дело на България. А ето ги и тях в обратен ред (от 20-ата до 1-вата):

Най-полезните 20 храни в света

  • 20. Чесън и лук - освен подправки, това са естествени антибиотици, които имат доказан антибактериален, противогъбичен и антивирусен ефект. Те подсилват имунната система и подобряват общото състояние на организма.
  • 19. Яйца - богати са на лутеин, който е полезен за очите. Имат много протеини и съдържат всички така важни аминокиселини, които човек може да синтезира. Подобряват нивата на холестерола и на LDL, а освен това съдържат холин (участва във функциите на нервната и сърдечно-съдовата система).
  • 18. Цитрусови плодове - богати на витамин C, като съдържат много микроелементи и витамини. Имат антиоксидантен ефект и много добре влияние върху кожата.
  • 17. Кайсии - отново плод, много богат на витамин C, а освен това и на бета-каротен, и на калий. Също имат антиоксидантен ефект и благоприятстват функцията на имунната система. Бета-каротенът е много полезен за очите, а съдържанието на калий осигурява регулирана функция на храносмилателната система. Освен това кайсиите съдържат фибри.
  • 16. Авокадо - има регулиращо действие върху кръвната захар и антибактериален ефект. Освен това благоприятстав нивата на холестерола и помага за понижаването на LDL. Авокадото е богато на витамини и минерали и успокоява гастритни оплаквания и подобрява функцията на гастро-интестиналния тракт.
  • 15. Сурови ядки + семена - суровите ядки съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, които помагат на организма. Важно е да отбележим, че е по-добре да се консумират сурови (и в умерени количества!), защото термичната им обработка намалява количеството на полезните мазнини.
  • 14. Мед и пчелни продукти - медът обединява куп полезни съставки заради огромното количество билки и цветя, от които го събират пчелите. Има доказано антибактериално действие, укрепва имунната система, има антиоксидантно действие, успокоява кашлицата и стомашният дискомфорт, предлага много голямо изобилие от микро- и макроелементи.
  • 13. Бобови култури - те имат изобилие от калций, магнезий, калий, протеини и витамини от групата B.
  • 12. Спанак и други зеленолистни зеленчуци - в себе си носят много хлорофил, ензими, минерали, аминокиселини, калций, а освен това подобряват метаболизма и антиоксидантните функции на тялото.
  • 11. Броколи - съдържат цинк, селен, фибри, много витамини (сред които основно С и А), лутеин. Противодействат и на умората заради индол-3карбинола, който подпомага възстановяването на увредената ДНК.
  • 10. Тиква и моркови - и двете съдържат много бета-каротен, витамин А и фибри. Помагат за зрението и имат андиоксидантен ефект.
  • 9. Студено пресовани масла - зехтин, студено пресовано слънчогледово, сусамово и ленено масло са една малка част от изобилието на пазара. Тези продукти съдържат омега-3 и 6 мастни киселини;
  • 8. Алое вера - растение, от което се произвеждат сокове и гелове. То има благоприятно действие върху защитните сили, силен антиоксидантен ефект, антиканцерогенен и противовъзпалителен.
  • 7. Ленено семе - богато е на омега-3 мастни киселини (помагат за кожата и сърцето). Влияе на атеросклерозата, като освен това се ползва при запек, настинки и отслабрни защитни сили.
  • 6. Пълнозърнести продукти, киноа, овес - богати са на витамини от групата В, които са важни за функцията на нервната система. Съдържат фибри, които регулират гастро-интестиналния тракт.
  • 5. Джинджифил - има противовъзпалителен, антиоксидантен и муколитичен ефект. Често се използва срещу гадене, спастични болки, гастрит и възспалителни процеси (освен това помага срещу високите нива на холестерола).
  • 4. Ябълки - съдържат голямо количество пектин, витамини, минерали и антиоксиданти. Помагат срещу запека, диарията, вирусните и бактериалните инфекции, подобряват здравето на сърцето.
  • 3. Банани - те съдържат фибри, а освен това са много богати и на калий. В тях има серотонин, който подобрява настроението и помага срещу депресията. Имат куп витамини и осигуряват благоприятни въглехидрати.
  • 2. Билки - мащерка, мента, ехинацея, котешки нокът - помагат за успокояване на нервната система, потискане на кашлицата, подсилване на имунитета, втечняване на секрети в дихателните пътища, общо укрепване на тялото.
  • 1. Кисело мляко - българската следа! Огромните ползи от него идват заради изобилието от полезни млечно-кисели бактерии, които са като пробиотик и подобряват храносмилателната функция.
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички