Забавяне на часовника: Пътуването може да бъде най-добрата защита срещу стареенето


Забавяне на часовника: Пътуването може да бъде най-добрата защита срещу стареенето
Снимка: iStock

66 0

Забравете за нощните кремове с ретинол, изследователи от университета Edith Cowan (ECU) вярват, че пътуването може да бъде най-добрият начин да се противопоставите на преждевременното стареене. За първи път интердисциплинарно проучване приложи теорията на ентропията към туризма, като установи, че пътуването може да има положителни ползи за здравето, включително забавяне на признаците на стареене.

"Стареенето, като процес, е необратимо. Въпреки че не може да бъде спряно, то може да бъде забавено", споделя докторант на ECU. Г-жа Ху отбеляза, че положителните преживявания при пътуване могат да подобрят физическото и психическото здраве на хората чрез излагане на нова среда, ангажиране във физически дейности и социално взаимодействие и насърчаване на положителни емоции. Тези потенциални ползи са признати чрез практики като уелнес туризъм, здравен туризъм и йога туризъм.

Терапия при пътуване: Забавяне на часовника

Туризмът обикновено излага хората на нова среда и релаксиращи дейности, а новите условия могат да стимулират реакциите на стрес и да повишат скоростта на метаболизма, повлиявайки положително метаболитните дейности и способността на тялото за самоорганизиране. Тези контексти могат също да предизвикат адаптивен отговор на имунната система.

Тази реакция подобрява способността на тялото да възприема и да се защитава срещу външни заплахи. "Казано по-просто, системата за самозащита става по-устойчива. Хормоните, благоприятстващи възстановяването и регенерацията на тъканите, могат да бъдат освободени и да насърчат функционирането на системата за самолечение."

Спокойните пътувания могат да помогнат за облекчаване на хроничния стрес, да намалят свръхактивирането на имунната система и да насърчат нормалното функциониране на системата за самозащита. Участието в развлечение потенциално освобождава напрежението и умората в мускулите и ставите.  Пътуването включва физически дейности като туризъм, катерене, ходене и колоездене. Физическото натоварване може да засили метаболизма, разхода на енергия и материалната трансформация, като всичко това спомага за координирането на самоорганизиращите се системи.

От друга страна, изследването посочи, че туристите могат да се сблъскат с предизвикателства като инфекциозни заболявания, злополуки, наранявания, насилие, проблеми с безопасността на водата и храните, както и опасения, свързани с неподходящо ангажиране в туризма.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички