Драма и обрат в последните секунди прати Евелина Николова на 1/2-финал в Токио


Драма и обрат в последните секунди прати Евелина Николова на 1/2-финал в Токио
Снимка: Getty Images

38858 0

С много драматична победа българката Евелина Николова си осигури място на 1/2-финал на Олимпиадата в Токио при дебютното си участие на Игрите. Тя ще се изправи срещу Ирина Курачкина от Беларус в обедните часове на 4-ти август!!!

В категория до 57кг на турнира по борба нашето момиче преодоля майсторски 1/8-финала срещу полякинята Йовита Вресен, а след това се справи и с молдовката Анастасия Ничита на 1/4-финал.

Евелина губеше до последно от представителката на Молдова, но по много драматичен начин в последните секунди на срещата си успя да запише 4 точки и да се класира за полуфиналите!

ЕВЕЛИНА НИКОЛОВА (1/4-финал)

ПЪРВА ЧАСТ

Една минута след началото Евелина се измъкна от много трудна ситуация, но след това молдовката се хвърли в краката ѝ и впоследствие спечели две точки, взимайки гърба на българката. От нашия лагер поискаха преразглеждане на ситуацията, при която Николова успя също да превърти частично съперничката си, но съдиите не уважиха жалбата и присъдиха още една точка на Ничита - 3:0. В края на частта Евелина опита раменно хвърляне, но неуспешно...

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

ВТОРА ЧАСТ

Две минути преди края на мача Евелина Николова бе много близо да хвърли по гръб молдовката, но тя се извъртя в последния момент и нашето момиче спечели само две точки - 2:3. Времето изтичаше и българката трябваше да рискува. 

И точно когато времето изтичаше и Ева се виждаше загубила, тя успя по невероятен начин да хвърли Ничита и да добави четири точки в актива си за крайната победа с 6:3. Българката е на 1/2-финал!!!

ЕВЕЛИНА НИКОЛОВА (1/8-финал)

ПЪРВА ЧАСТ

В първата минута двете състезателки се проучваха и не предприемаха атаки, а полякинята получи вербално предупреждение за дърпане на косата на Евелина. След това то стана и официално и нашето момиче спечели първа точка. С добра хватка след това тя успя да вземе още 2 в актива си и да поведе с 3:0.

ВТОРА ЧАСТ

Вресен стартира с мощна атака в краката на Николова, но българката се защити добре. Последва нова такава 2 минути преди края на срещата, но Евелина се извъртя чудесно и се измъкна. Полякинята опита трето и четвърто влизане в краката, но класата на Евелина си каза думата и много майсторски успя да парира всички атаки. 

Така с 3:0 точки тя победи и се класира за 1/4-финалите!

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Евелина Николова е родена в Петрич през 1993 г. Любопитното е, че като девойка освен с борба се занимава и със сумо, като дори има бронзов медал от европейското първенство в този спорт. Тя се прочу през 2015 г., когато взе бронз от световното първенство в Лас Вегас, като в срещата за трето място победи Панг Кяну от Китай. Същата година взе бронз и от Европейските игри в Баку.

През 2019 г. тя стигна финала на европейското първество в Букурещ, но загуби от представителката на Украйна Ирина Хусяк. През 2021 г. тя смени категорията и вече при 57-килограмовите взе бронзов медал на шампоната на Стария континент във Варшава.

Евелина Николова спечели квотата си за Игрите в Токио през квалификацията в Будапеша, след като победи Альона Колесник от Азербайджан, Вероника Чумикова от Русия, Бедиха Гюн от Турция и Алина Хрушина от Украйна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички