"Playboоk" - книжката с правила, която промени облика на Олимпиадата в Токио


"Playboоk" - книжката с правила, която промени облика на Олимпиадата в Токио
Снимка: Getty Images

1953 0

На 23 юли (петък) официално ще бъдат открити Летните олимпийски игри в Токио. Перлата в спортния календар ще бъде наблюдавана от милиони души по Земята, но трибуните на съоръженията в Япония ще останат празни. Олимпиадата ще се проведе при изключителни мерки за сигурност, на фона на стотиците хиляди японски граждани, които продължават да протестират срещу провеждането ѝ.

В опит да ограничат до максимална степен разпространението на коронавирус, организаторите на Игрите са издали малка книжка, наречена "Playbook", която съдържа десетки нови правила, които засягат 11 500 спортисти и 79 000 треньори, персонал и длъжностни лица.

Всеки човек, който наруши тези правила, ще трябва да заплати съответните глоби или да понесе някакъв вид наказание - предупреждение или директна дисквалификация и гонене от Игрите.

Какви забрани и правила включва тази книжка?

- Забрана за секс - не само това, а на присъстващите на Олимпиадата се казва да "избягват физически контакт, включително прегръдки и ръкостискания" и да "сведат до минимум физическите контакти с останалите"

Първоначално организаторите се канеха да раздадат 160 000 презерватива на всички участници, каквато традиция има при провеждането на Олимпийски игри от 1988г. насам, но впоследствие се отметнаха от решението си и заявиха, че спортистите ще ги получат едва когато се завърнат в своите страни.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

- Наличие на смартфон - това не изглежда като трудно изпълнима задача, но е факт, че за първи път в историята на спортовете се появява такова изискване. И то, разбира се, е свързано директно с Ковид-19. 

Всички участници ще трябва да инсталират по две приложения на телефоните си - едно за проверка на състоянието и едно за проверка на местонахождението. Всяко лице е задължено ежедневно да въвежда в тези приложения резултати от проведените тестове, данни за здравословното си състояние и най-вече - температура. 

*Ако даден участник бъде регистриран като заразен, ще бъде поставян под карантина, както и всички други хора, с които е имал контакт.

- ПУБЛИКАТА - абсолютно забранено е на японски граждани да посещават стадионите, спортните зали и съоръженията. Тази стъпка бе предприета съвсем наскоро и сложи край на дългия спор между различните заинтересовани страни дали да има публика на Олимпиадата в Токио или не. 

Предварителните планове бяха да се допуснат не само японци, а и чуждестранни граждани, било то и при намалени капацитети на трибуните. Но дори при този план съществуваха "драконови" мерки - без аплодисменти, без пеене, без развяване на знамена, без разговори на висок глас...

КАКВА Е ЦЕЛТА НА КНИЖКАТА "Playbook"?

1. Да насърчи всички състезатели, треньори и персонал да спазват стриктно мерките за сигурност.

2. Да убедят местните жители, че Олимпиадата няма да застраши живота им:

"Правилата за безопасност са там, за да защитят всички участници в игрите и жителите на Токио и Япония. Но успехът на Игрите зависи от това всеки от нас да поеме отговорността да следи "Playbook" по всяко време, започвайки от сега", пише из страниците.

Десетки хиляди души в Токио ще трябва да носят маски по улиците, на стадионите, в залите, преди и след състезания, и за капак - спортистите самѝ ще се награждават с медалите, за да се избегне всякакъв допълнителен контакт:

"Прекарвайте време само с хората, идентифицирани в списъка за редовни контакти, които сте предоставили на организаторите. Хранете се, отдалечени на два метра от другите, освен ако не ви е указано друго, или, ако е възможно, яжте сами, като свеждате контактите до минимум", пишат още авторите на "Playbook".

E, тази Олимпиада със сигурност ще бъде различна. Между 23 юли и 8 август ще станем свидетели на Игри, които няма да са толкова бляскави, колкото са били тези преди тях. Токио 2020 ще се проведе в непознати досега условия, които никой не може да предскаже какъв ефект ще окажат на самото представяне на спортистите.

Ние ще се надяваме на най-доброто!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички