Без конкуренция: Ансамбълът на България е ПЪРВИ - ето кога излиза за ФИНАЛ на Париж 2024


Без конкуренция: Ансамбълът на България е ПЪРВИ - ето кога излиза за ФИНАЛ на Париж 2024
Снимка: Lubomir Asenov / LAP.bg

4552 0

Ансамбълът на България по художествена гимнастика завърши първи в квалификациите на Олимпийските игри в Париж 2024. Момичетата в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева, дадоха резултат от 37.700 в първата ротация (5 обръча) и резултат от 32.700 за втората ротация (3 ленти и 2 топки). Така записаха общ резултат от 70.400.

Единствено Италия записа по-добър резултат в първата ротация (38.200), но впоследствие заслужи 31.150 на втората ротация и остана зад България в подреждането. На втората ротация пък само Украйна бе с по-добър резултат от България (33.500), но тя бе с доста по-слаб от нас в първата ротация - 35.450. Така с общ резултат 68.950 остана трета.

Финалът е утре от 15:00 часа българско време.

Ансамбъл по художествена гимнастика на България в Париж НА ЖИВО

*За финала се класират първите 8 (от общо 14) страни!

Първа ротация

Първата ротация бе с 5 обръча, а китайският ансамбъл откри надпреварата (получиха резултат 35.500) . Българският е с 5-и стартов номер. *В 11:24 часа българско време приключи изпълнението преди това на нашите грации - германското. Така в 11:30 българският ансамбъл ще излезе за съчетанието си.

С нови трика петте ни "перли" излязоха за съчетанието си - в бяло трико с красива червена роза, изобразена върху него. С много нежна и приятна музика, примесена с български фолклорни ритми - публиката бе взривена. Петте ни грации показаха перфектен синхрон и чудесно изпълниха сложното съчетание без нито една грешка. Хладнокръвие и перфектна концентрация, а синхронът бе във всеки един елемент. Класа и чисто представяне. Резултатът, който получиха, бе 37.700 (21.700 за трудност, 8.500 за артистичност, 7.500 за изпълнение - най-високите и в трите критерия), с което си заслужиха първото място до този момент.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

7-ият стартов номер - домакините от Франция, се доближиха най-много до България към момента в първата ротация. Те получиха резултат от 36.600. Минаха 10 изпълнения и все още никой така и не можеше да доближи резултата на България или да запише поне 37.000.

Италия, която е с 12-и стартов номер, даде по-добър резултат от България - 38.200, като това остави България на второ място във временното класиране в квалификациите - при оставащи още ансамблите на Австралия и на Израел.

Така след първата ротация България остана втора - пред нея е само Италия, а трета е Франция. 

Втора ротация

Втората ротация е на 3 ленти и 2 топки. Точно в 13:00 часа българско време родните представителки излязоха за съчетанието си.

Българският ансамбъл изпълни брилянтно съчетанието си. Въпреки многото рискови и кризисни моменти нашите момичета се представиха перфектно. Чудесен синхрон и голямо спокойствие, демонстрирано от петте грации. Рейчъл се отличи със страхотно спасяване на една лента, която летеше извън килима. Маргарита пък спаси топка, която бе кризисно хвърлена.

В крайна сметка ансамбълът на България получи за втората ротация оценка от 32.700 (17.800 за трудност, 6.600 за изпълнение, 8.300 за артистичност, което е много висока оценка). Общата оценка от квалификациите е 70.400. Това им отреди първото място.

Сред изминалите 5 страни до момента, единствено Украйна имаше по-добър резултат във втората ротация - 33.500. Украинките обаче бяха с доста по-ниска оценка на 5-те обръча и остават зад нашите грации с общ резултат 35.450.

Със сигурност резултатът за България е достатъчен за топ 8. Трябва да се изиграят останалите съчетания, за да е ясно на кое място ще завършим в квалификациите.

При оставащи още 4 страни България все още бе първа. Все още обаче Италия, която единствена бе с по-добър резултат от нашите момичета в първата ротация, не е минала.

Италия обаче получи доста по-малка оценка от България на втората ротация - 31.150. Така събра общ резултат от 69.350 - с 1.050 по-малко от този на България.

Нашите грации се класират за ФИНАЛА, който ще бъде утре!

Преди Париж 2024

На Игрите в Токио бе завоювана първа олимпийски титла в историята на родната художествена гимнастика, а на Игрите в Париж 2024 ще опитаме да вземем медал в трети поредни олимпийски игри, след като в Рио 2016 взехме бронз. Момичетата успяха да вземат абсолютната титла в многобоя на последното европейско първенство по художествена гимнастика.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Зюмюр Бютучи от ЦСКА разгневява Ралф Рангник, баща си и... себе си с решение да напусне РБ Залцбург

Eдно от летните попълнения на ЦСКА - Зюмюр Бютичи, има нещо, за което съжалява в кариерата си дотук. И то е, че...

Реклама
Най-четени новини

виж всички