ИСТОРИЧЕСКО: България с първи олимпийски медал в таекуондото - Кимия Ализадех е 3-та


ИСТОРИЧЕСКО: България с първи олимпийски медал в таекуондото  - Кимия Ализадех е 3-та
Снимка: Getty Images

415 0

Кимия Ализадех спечели двата си мача от репешажите по таекуондо при жените до 57 килограма на Олимпийските игри в Париж 2024. Така иранката, която представлява България, донесе втори медал на страната ни от Игрите в Париж (този път бронз). За първи път в историята ни печелим олимпийски медал по таекуондо.

Кимия Ализадех първо се справи с Чайма Туми, а след това в спор за бронза срещна легендата в този спорт Луо Дзонгши. Китайката е номер 1 в ранглистата и шокиращо загуби на полуфиналите. Тя бе огромен фаворит срещу Кимия, но в крайна сметка загуби. Ето как се развиха репешажите за българската представителка:

Кимия Ализадех в битка за бронз на Париж 2024

Срещу Луо Дзонгши

В първия рунд не бяха отбелязани точки (0:0), но българската представителка получи 2:1 съдийски гласа, за да поведе с 1:0 рунда.

Във втория рунд Кимия стъпи отвън, получи наказание и изостана с 0:1. При оставащи 12 секунди китайката поиска оспорване и преразглеждане с видео, което се оказа успешно. Удар с крак в главата значеха три точки за китайката и 0:4 във втория рунд. Рундовете бяха изравнени и ще последва решаващ трети рунд.
Третият рунд започна с голямо надлъгване и без никакъв риск. При оставащи 40 секунди българската представителка намери главата на опонентката и поведе с 3:0, но секунда след това допусна същото и резултатът стана 3:3. 
При оставащи 8 секунди отново намери главата на опонентакта за 6:3. Впоследствие съперничката записа две точки и стана 6:5. 

Срещу Чайма Туми

Българската представителка започна ударно и с преден крак натрупа 3 точки. Тя бе точна в първите секунди на първата част след точно попадение в главата. Африканката отговори подобаващо и намали на само точка разлика след удари с ръка в тялото. 

Туми взе преднина в първите 30 секунди на втората част след удар с крак в главата. Кимия пожела видеоповторение веднага след пасива, но прегледът бе неуспешен. Натурализираната състезателка не се отказа и изравни моментално с удар в главата. 

В крайна сметка репешажът бе спечелен със съдийско решение 2:1 в полза на Ализадех. Втората част завърши при 2:2 точки. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички