Причината, поради която Имане Хелиф може да се състезава в Париж, въпреки неиздържания тест за определяне на пола


Причината, поради която Имане Хелиф може да се състезава в Париж, въпреки неиздържания тест за определяне на пола
Снимка: GettyImages

7554 0

До голям скандал и огромни противоречия се стигна в олимпийския бокс, след като италианката Анджела Карини се оттегли от битката си срещу Имане Хелиф, на фона на продължаващия спор относно правото на алжирката да се състезава на Игрите в Париж.

Карини се оттегли само 46 секунди в първия кръг на състезанието в полусредна категория днес (01.08). Спортиската реши, че повече не може да продължи, след като беше разтърсена от два удара на Келиф в началната размяна на двубоя им.

Алжирският боец ​​Хелиф е един от двамата боксьори - заедно с двойния световен шампион на Тайван Лин Ю-тинг - в центъра на голям спор на Олимпийските игри, като бяха дисквалифицирана от миналогодишното Световно първенство заради неизпълнение на тестовете за допустимост на пола.

Още: Красен Кралев изригна мощно срещу Олимпийските игри: МОК допусна мъже да пребиват жени!

Келиф беше дисквалифицирана часове преди двубоя си за златен медал на първенството в Ню Делхи, след като не успя да изпълни критериите за допустимост на Международната боксова асоциация (IBA), като BBC съобщи, че тя не е издържала тест за ниво на тестостерон.

Reuters допълва, че по това време президентът на IBA Умар Кремльов е казал пред руската информационна агенция ТАСС, че и Хелиф, и Ю-тинг имат „XY хромозоми“. Въпреки това по-рано този месец Хелиф и Ю-тинг получиха разрешение да се състезават на Игрите през 2024 г. в Париж.

Каква е причината да участват на Игрите в Париж?

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Причината, поради която двойката получи разрешение да участва в игрите, е, че те се администрират от различен орган от Световното първенство.  Както беше посочено по-рано, миналогодишното състезание в Индия беше организирано от IBA, която вече не е федерация, призната от Международния олимпийски комитет (МОК).

Още: Българка може да се изправи срещу боксьорка от "третия пол" на Олимпийските игри

Състезанието по бокс на Олимпиадата през 2024 г. вместо това се наблюдава от друг орган, Paris Boxing Unit (PBU), който одобри Хелиф и Ю-тинг да участват в игрите.

Това не са първите им Олимпийски игри

"Всички спортисти, участващи в турнира по бокс на Олимпийските игри Париж 2024 г., спазват правилата за допустимост и участие в състезанието, както и всички приложими медицински разпоредби в съответствие с правила 1.4 и 3.1 от Боксовата единица Париж 2024 г.", каза МОК в съобщение изявление, обясняващо решението Хелиф и Ю-тинг да бъдат освободени от битка.

В сряда Олимпийският комитет на Алжир (COA) излезе с публично изявление, осъждащо "неоснователните" атаки срещу Хелиф, след като бяха повдигнати въпроси относно нейното участие на Олимпиадата.

Още: Осъдиха коментатор за думите "пере, чисти и мие" на Игрите в Париж

И Хелиф, и Ю-тинг преди това се състезаваха на отложените Олимпийски игри в Токио през 2021 г. Хелиф загуби от ирландката Кели Харингтън в четвъртфиналната си битка, докато Ю-тинг също не успя да спечели медал. "Тези атлети са се състезавали много пъти преди в продължение на много години, те не са пристигнали внезапно – те са се състезавали в Токио", добави говорителят на МОК Марк Адамс.

В защита на трансджендър боксьорката: Алжирският олимпийски комитет изригна срещу "безпочвената пропаганда"

Чакането за медал продължава: Станимира Петрова бе сломена от китайка на Олимпийските игри в Париж

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички