С над век история: Боксът е аут от Олимпийските игри... засега и изглежда за дълго


С над век история: Боксът е аут от Олимпийските игри... засега и изглежда за дълго
Снимка: GettyImages

3646 0

Боксът е част от Олимпийските игри от 1904 година, когато се провежда 3-тото съвременно издание на най-мащабния спортен форум на планетата. Единственият случай, в който няма бокс на Игрите, е през 1912 година в Швеция, тъй като по това време този спорт е забранен в скандинавската страна. 

Вековната история на бокса обаче няма да му помогне сега, тъй като той е аут от Олимпийските игри в Лос Анджелис след 4 години. Поне засега, но поредицата от скандали, най-вече с "боксьорките - мъже", със сигурност не са в полза на това спортът да остане част от олимпийското семейство. 

Боксът е в топ 5 на най-успешните спортове за България

Защо боксът е изваден от Олимпийските игри? 

Към настоящия момент този спорт не е част от потвърдените за Игрите в Лос Анджелис. Причината е в разрива между Международния олимпийски комитет и Международната боксова асоциация, като през 2023 година MOK отне правата на IBA като организатор на олимпийския боксов турнир. 

Причината, според МОК, е във финансови злоупотреби и корупция, на които "се крепи" боксовата асоциация. Изненадващо или не, най-големият проблем на МОК е свързан с президента на IBA - Умар Кремлев, който е дългогодишен критик на олимпийското движение. 

Бах беше с главна роля за изключването на IBA от олимпийското движение

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Това беше и първи случай, в който МОК снема доверието от федерация, част от олимпийското движение, в над 130-годишната история на организацията. Още  тогава това постави под въпрос участието на бокса на Олимпийските игри, тъй като от МОК няколко пъти заявиха, че трябва да намерят нов световен организатор в аматьорския бокс. 

Драмата на Игрите в Париж 

Със сигурност в ущърб на бокса е случващото се в Париж, тъй като скандалът ще бъде използван за окончателното премахване на спорта от програмата. 

От МОК потвърдиха отново тази седмица, че боксът има нужда от нов ръководен орган, за да попадне на Игрите в Лос Анджелис. 

"Обожаваме идеята да има бокс на Игрите - искаме да има боксова програма в Лос Анджелис. Но това зависи от боксовата общност - тя трябва да се мобилизира - както за спорта, така и за атлетите в бокса", каза говорителят на МОК Марк Адамс. 

Драмата с "боксьорките мъже" не помага на бокса

"Няма да коментирам хаоса от пресконференцията на IBA - очевидно е, че боксът има нужда от нова федерация, която да го управлява. Ако ви трябва доказателство за това, че IBA не става за тази роля, просто вижте членовете на организацията, които взеха участие в тази пародия", отсече още той. 

Кои спортове са отстранени от Игрите в Лос Анджелис? 

Sред спортовете, които бяха временно отстранени от Игрите в Лос Анджелис, бяха петобой и вдигане на тежести, но в края на 2023 година и двата спорта бяха добавени в списъка с одобрени спортове. Причината е, че са били разрешени проблемите с корупция и допинг скандали. В същото време обаче, боксът още тогава остана извън списъка с одобрени спортове - така е и до ден днешен. 

Разбира се, все още има шанс боксът да бъде "запазен" като олимпийски спорт. Раздвижване по въпроса се очаква в началото на 2025 година. Ако до тогава има нова организация, която да ръководи бокса, има огромен шанс МОК да добави спорта към одобрените за 2028 година. Към настоящия момент обаче това изглежда трудно постижимо. За целта държавните федерации и олимпийски комитети трябва да се активизират, за да запазят бокса като олимпийски спорт. 

В същото време драмата в бокса продължава с пълна сила, а жестовете на Светлана Каменова срещу едната от набедените за мъже боксьорки се превърнаха в световна сензация (четете подробности тук). 

Ако боксът стане "неолимпийски" спорт, това ще доведе до сериозни проблеми

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички