Шампионски сълзи, гръмки скандали и прецеденти за историята - топ моментите от Игрите в Париж (СНИМКИ)


Шампионски сълзи, гръмки скандали и прецеденти за историята - топ моментите от Игрите в Париж (СНИМКИ)
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

45 0

Олимпийските игри в Париж 2024 официално бяха закрити с пищна церемония на 11-ти август след малко над 2 седмици, наситени с много спортни емоции и вдъхновяващи истории. Над 11 000 атлети - всеки със своята история приключи най-голямото състезание.

Първите олимпийски игри след пандемията сякаш изпълниха всяко място с ентусиазирани фенове. Всичко – от сутрешен тенис на маса и фехтовка до вечерна гимнастика и лека атлетика, плуване и джудо – привлече тълпи от почти пълен капацитет на съоръженията.

Игрите в Париж успяха да привлекат и грабнат вниманието с откриващата церемония, която бе изключително пищна, но и за някои много противоречива. Най-дискутиран бе сегментът с драг кралици, който бе счетен за пародия на "Тайната вечеря:. Почти моментално Светият синод, както и няколко страни, сред които Русия, заклеймиха и порицаха този конкретен отрязък от откриването. Не липсваха разбира се и положителни коментари - част, от които заради изпълнението на канадската певица Селин Дион. Но драг кралиците взеха централно място, а откриващата церемония беше в действителност историческа – първата, която не се проведе на стадион, а по Сена.

Още: Със счупен зъб и разбит нос - Биляна Дудова недоволна от представянето си на Игрите в Париж

"Ясно е, че никога не сме имали намерение да показваме неуважение към някоя религиозна група. Церемонията по откриването се опита да отпразнува толерантността на обществото", пък бе извинението от страна на организаторите.

Сълзи от радост на "Ролан Гарос"

Новак Джокович, 37-годишният сърбин, направи толкова много в кариерата си в тениса: спечели 24 титли от Големия шлем на сингъл, спечели световната ранглиста номер 1 и спечели над 180 милиона долара от награден фонд. В Париж обаче изкачи своя "Олимп", завоювайки златен медал - единственото отличие, което му липсваше в кариерата.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Обикновено невъзмутим, Джокович бе изключително емоционален след победата над Карлос Алкарас на финала. Той изтича на трибуните, за да намери семейството си и ридаеше, докато държеше 6-годишната си дъщеря. "Най-голямото постижение в моята кариера", каза той.

Още: Хавиер Ибанес: Можеше да имам златния медал без проблем, но беше нечестно

Скандалът в женския бокс

Едно от събитията, което имаше централно място бе скандалът в женския бокс. На специална пресконференция Имане Хелиф от Алжир и Ю Тин Лин от Китайско Тайпе са се провалили на тестовете за допустимост на пола на Световното първенство по бокс за жени първенство в Ню Делхи през 2023 г. Документация обаче не беше предоставена, а това отприщи вълна от реакции.

"Резултатите от хромозомните тестове показаха, че двамата боксьори не отговарят на условията за участие на световното първенство за жени", каза изпълнителният директор на IBA Крис Робъртс по време на пресконференцията, която бе изключително хаотична и в която президентът на IBA - руският олигарх Умар Кремльов, се включи чрез интернет връзка.

От МОК застанаха зад двете състезателки, които дори грабнаха златните медали в своите категории. Лин победи Светлана Каменова на 1/8-финал.  Представителка на Тайван спечели изключително спорно срещу българката с подкрепата на съдийската бригада.

Още: La Fin: Игрите в Париж бяха закрити - Том Круз ни заведе в Лос Анджелис за следващите Олимпийски игри (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)

Каменова пък отприщи буря от реакции с жест след мача. След финалния гонг, Светлана отправи жест, който ясно демонстрира какво ѝ е мнението за случилото се на ринга. Тя ясно индикира, че на ринга има място само за жени, пък след това "даде път на дамите", помагайки на Лин да слезе от ринга.

Местният герой, който "взривяваше" публиката

Всеки път, когато Леон Маршан се гмуркаше от стартовия блок в басейна, залата гърмеше с неукротими възгласи. Той завърши с четири златни отличия в 4 различни дисциплини и направи сериозна заявка за Лос Анджелис 2028. В рамките на едва пет дни е подобрил и втори рекорд на най-успешния атлет в историята на олимпийските игри и негов идол, Майкъл Фелпс. Маршан е първият плувец в историята, който печели медали в дисциплините - бруст и бътерфлай на едни и същи Игри.

Прецедент, който породи снимка за историята

Още: "Изядох 4 лъжици...": Тайната за успеха на Карлос Насар - съставка, налична във всяко домакинство

Това не беше един от най-добрите моменти, но вероятно ще бъде прецедент и ще бъде обсъждан години напред. Окончателното гимнастическо упражнение на земя за жени генерира тонове драма и сърце. Джордан Чайлс от отбора на САЩ завърши пета, но след като нейните треньори подадоха запитване за това как е изчислен резултатът ѝ, той беше променен и тя се изкачи на трето място, спечелвайки бронзов медал. По време на церемонията Чайлс и Байлс създадоха един от най-популярните моменти на Игрите, като се поклониха на златната медалистка Ребека Андраде от Бразилия, за да признаят нейните постижения в спорта.

Но Румънската федерация по гимнастика, чиито гимнастички завършиха на четвърто и пето място, оспори промяната в резултата за трудност на Чайлс, като каза, че Чилс и нейният треньор са изпратили запитването след крайния срок от една минута за приемането им. Организацията предложи бронзовият медал да бъде поделен. След като делото се прехвърли между Спортния арбитражен съд, Международната федерация по гимнастика и МОК, МОК върна резултата на Чилс към първоначалния и заключи, че тя трябва да върне медала.

Точно така, тя трябва да върне медала - след като бяха публикувани така наречените крайни резултати и след като служителите окачиха медала на врата . Нейните съотборници и мнозина в гимнастическата общност незабавно извикаха нечестно, като отбелязаха, че грешката е в съдиите, които са приели първоначалното запитване и не са информирали треньора на Чилс, че тя е изтекла приетото време за подаване.

Плуване по Сена

Още: България дава колосална сума пари за 10+ спортисти: Колко ОБЩО ще струват на държавата Олимпийските игри в Париж?

Това беше вдъхновяващата идея. С акцента на Париж 2024 върху използването на съществуващи и забележителни места за провеждане на олимпийски събития, организаторите решиха да се възползват от една от най-емблематичните характеристики на града – река Сена. Страхотно по принцип, но по-предизвикателно за изпълнение в реалността. Там се проведе маратонско плуване и плувна част от триатлона, но нивата на бактериите продължиха да варират над и под безопасните нива по време на Игрите, принуждавайки властите да отменят тренировките. Спортистите казаха, че несигурността е повлияла на способността им да се запознаят с теченията на реката, което затруднява изготвянето на стратегия за техните състезания. Някои състезатели се разболяха след плуването си, въпреки че не е ясно дали Сена е виновна. А други признаха, че са виждали „кафяви неща“ и други отпадъци да плуват покрай тях по време на тяхното плуване.

Постижения за историята

41-годишният кубински борец Михаин Лопес стана първият с пет златни медала от една и съща дисциплина (в случая категория), след като триумфира при 130-килограмовите и прибави към титлите от Пекин, Лондон, Рио и Токио. След последния си триумф Лопес остави обувките си на тепиха, с което потвърди пред целия свят, че заслужено се оттегля след велика кариера, включваща и пет световни титли.

Световни рекорди, а не титли, паднаха и във френската столица. Безкрайно впечатляващ беше този на китаеца Пан Жанле, който надви конкуренцията на 100 м свободен стил при мъжете с време 46.40 – с четири стотни по-добро постижение в сравнение с предишното върхово от 46.80, отново дело на Жанле от Световното в Доха по-рано през годината. Имаше и пореден световен рекорд на Арманд Дуплантис от Швеция в овчарския скок. „Мондо“, както е известен скандинавският лекоатлет, отново беше в битка със самия себе си, след като отвя конкуренцията на поредно състезание и защити олимпийската си титла от Токио с преодоляване на 6.25 м.

Още: Нереално епичен край: Париж 2024 приключи с невиждана ТРОЙНА ДРАМА за историята

Снимката, която обиколи социалните мрежи

Участието на 51-годишния турчин Юсуф Дикеч в спортната стрелба предизвика голям фурор сред интернет пространството. С минимално оборудване и ръка в джоба, Дикеч подлуди всички, грабвайки сребро в смесената отборна надпревара на 10 м въздушен пистолет.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички