Всички резултати и класирания на българските спортисти в Париж - представянето на България на Олимпийски игри 2024


Всички резултати и класирания на българските спортисти в Париж - представянето на България на Олимпийски игри 2024
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

58291 0

На 26.07.2024 беше даден официалният старт на Летните олимпийски игри в Париж с пищно зрелище, което се проведе край река Сена. 329 комплекта медали в 32 спорта бяха разпределени в рамките на 3 седмици, които доведоха до края на Игрите - 11.08.2024 година.

За феновете на спорта у нас най-важно обаче бе как ще се представят българските спортисти на Олимпийските игри. България бе бъде представена от 46 атлети в 16 спорта и въпреки песимистичните прогнози, то надпреварата в Париж се оказа най-успешната за нашата страна през този век. Разбира се, не липсваха разочарования и пропуснати шансове, но състезателите ни показаха, че са мотивирани докрай да се борят за отличия и да прославят родината ни.

Олимпийски игри, които надминаха очакванията в България

Българските спортисти завоюваха три златни, един сребърен и три бронзови медала (общо 7 медала) в Париж. Това е с един повече от последното състезание, което се проведе в Токио, като тогава имахме с един бронзов медал по-малко.

Последние по-силни олимпийски изяви на българските атлети бяха в Сидни през 2000 година. Там стигнаха до 5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови медала.

От над 20 години не сме имали толкова успешна, като последно в Атина имахме повече медали - 12, но златните бяха два, един сребърен и девет бронзови. Равносметката, която може да се направи е, че след 22-ото си участие на Олимпийски игри българските спортисти имат общо 231 медала - 57 златни, 89 сребърна и 85 бронзови.

Къде бяха големите успехи и изненади на Париж 2024?

Първият, който осигури медал за България бе Хавиер Ибанес. На 3 август той успя да  се класира за полуфиналите в категория до 57 килограма. За жалост обаче 5 дни след това  загуби много драматично в оспорван мач срещу Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргизстан) и остана с бронз.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Ако има ден, който може да открие за България, то несъмнено това е 8-август. Тогава бяха осигурени цели 4 медала, като бе завоюван и първият златен.

В категорията до 87 килограма при класиците Семен Новиков в категория до 87 килограма грабна първо злато след Армен Назарян в категория до 58 килограма класически стил на Игрите в Сидни преди 24 години. Във финала той разби категорично със 7:0 Алиреза Мохмадипиани от Иран в категория до 87 килограма.

Само ден по-късно класиралия се на финал Магомед Рамазанов ликува при 86-килограмовите в свободния стил. За последно като победител на почетната стълбичка бе Валентин Йорданов при 52-килограмовите в Атланта 1996.

С тези два успеха бе припомнено, че именно борбата бе едно от силните оръжия на България през годините, като последно в Мюнхен 1980 имахме "златни" и в двата стила.  Точно борците са донесли и най-голяма олимпийска слава на страната със спечелените 18 златни, 32 сребърни и 23 бронзови медала.

Веднага след борбата като най-успешен олимпийски спорт се нарежда вдигането на тежести с 13 златни, 17 сребърни и 9 бронзови отличия. А Карлос Насар наелектризира и "взриви" публиката в Париж, след като изпълни заканата си, че ще стане олимпийски шампион.

Той показа тотална доминация над останалите и постигна световен рекорд в изхвърлянето и в двубоя за безапелационна титла в категория до 89 килограма. Това бе първо злато за България в тежката атлетика от две десетилетия след Милен Добрев при 94-килограмовите на Игрите в Атина 2004. Божидар Андреев остана трети в категория до 73 килограма и взе бронзовия медал.

"Кралицата" Боряна Калейн изигра състезанието на живота си и спечели втори медал за страната в 40-годишната олимпийска история на индивидуалната надпревара след среброто на Адриана Дунавска от Сеул 1988. Тя спечели среброто в многобоя на турнира по художествена гимнастика, като изигра съчетанията си феноменално и показа много е работила и израснала последните 4 години!

За съжаление, Стилияна Николова допусна някои неточности и не успя да влезе във финала оставайки 11-та в квалификациите. Ансамбълът ни също имаше разочароващ момент, завършвайки в подножието на медалите - на 4-то място. 

Родената в Иран натурализирана българка Кимиа Ализаде спечели бронза в надпреварата по таекуондо в категория до 57 килограма. Медалът е исторически за страната ни в този спорт.

Извън медалите - още поводи за гордост

Ако има приятна изненада, то това е страхотната Валентина Георгиева. Тя завърши на пето място на финала на прескок на турнира по спортна гимнастика, като бе единствената европейка на финала. След 32 години страната отново имаше финалистка при жените. Последната бе Силвия Митова в Барселона 1992, където тя остана осма на земя.

В бадминтона Габриела Стоева и Стефани Стоева завършиха на пето място, след като отпаднаха на четвъртфиналите, като за първи път успяха да излязат от груповата фаза. Така те изравниха най-доброто класиране на български състезател в този спорт на Олимпиада.

Десислава Ангелова се нареди шеста на скиф. Тя стана първата българка на олимпийски финал в гребането от 16 години след световната рекордьорка Румяна Нейкова, която триумфира в същата дисциплина на Игрите в Пекин 2008. В леката атлетика Тихомир Иванов се представи на ниво на скок височина, в който той зае престижното осмо място с личен резултат за сезона.

ВИЖТЕ: ИЗВЪНРЕДНО: Скандалните "мъже боксьорки" влизат в бокса от България

Резултати, класиране и медали за България на Олимпийските игри

Резултати и класиране на българските атлети на Игрите в Париж 2024 

Списъкът ще се обновява по няколко пъти на ден, за да не изпускате нито едно от състезанията с българско участие. Разбира се, можете да следите и пълната програма по дни и часове на българските спортисти тук

Подреждането се извършва по дата, но събитията от последния ден ще са най-отгоре в своеобразното подреждане: 

10.08.2024 Разочароващ край за България

Йоана Георгиева -  Българската състезателка отпадна на полуфиналите на едноместен каяк К1 500 м на Олимпийските игри в Париж. Световната вицешампионка в дисциплината за жени до 23 години от Аурондзо 2023 завърши трета в първата четвъртфинална серия с време 1:51.74 минути, но днес не успя да се пребори с конкурентките. Българската каякарка завърши на седмо място в третата полуфинална серия, след като финишира за 1:54,02 минути.

Биляна Дудова - Биляна Дудова не успя да стигне до битка за бронза в категория до 62 килограма от Олимпийските игри в Париж. Българката загуби от представителката на Монголия Орхон Пуревдордж с 1:3 след равностоен мач.  Двете състезателки бяха много агресивни от самото начало и използваха нечисти действия, като удар с глава в носа на Дудова предизвика кръвотечение у българката, което се отрази на играта ѝ.

Ансамбъл по художествена гимнастика - По изключително болезнен начин приключи участието на ансамбъла ни на Игрите в Париж! Момичетата ни останаха на косъм от медалите и завършиха на 4-то място след Китай, Израел и Италия.

В първото им съчетание с обръчи допуснаха много неточности и бяха чак седми след първата ротация с 34.100. Второто им с топки и ленти бе феноменално, като получиха най-висока оценка от всички останали - 33.700, но и тя не им помогна, за да стигнат до бронза.

Тихомир Иванов - 30-годишният българин постигна най-доброто представяне на Олимпийски игри от трите му опита досега. Той завърши осми на финала.

Иванов завърши със скочени 2.22 метра, след като старира с неуспешни 2.17 метра.  Последва неуспешен опит и на 2.27 м, но от втория опит сънародникът ни се справи и с тази височина.

Така той направи личен рекорд за сезона. При 2.31 метра Тихомир направи три поредни неуспешни опита.

09.08.2024 - Денят на Карлос Насар и ансамбъла на България по художествена гимнастика 

Ансамбъл по художествена гимнастика - ансамбълът ни бе перфектен в квалификациите и завърши първи, като се класира без никакъв проблем за финала. Петте ни грации в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева дадоха резултат от 37.700 в първата ротация (5 обръча) и резултат от 32.700 за втората ротация (3 ленти и 2 топки). Така записаха общ резултат от 70.400.

Биляна Дудова - в категория до 62 килограма в борбата българката започна успешно срещу Сара Линдборг, но последва сблъсък с бронзовата медалистка от Токио 2020 - Ирина Коляденко. Украинката избухна с миг на гениалност и сломи Дудова, която ще се надява Коляденко да стигна финал и да я издърпа на репешаж.

*Украинката стигна до спора за златото, така че българката бива изтеглена до репешажа. 

Карлос Насар - очакванията бяха оправдани и Насар взе златния медал в категория до 89 кг на вдигане на тежести. Той записа двубой от 404 кг (180 кг на изхвърляне и 224 кг на изтласкване - също световен рекорд). Карлос имаше 5 от 5 успешни опита и изобщо не се насочи към 6-и. Най-близо до него остана Йейсон Лопес с двубой от 390.

Боряна Калейн - Калейн изпрати най-силния турнир в кариерата си и се поздрави със сребро в индивидуалния многобой на художествената гимнастика. Във финала записа резултат от 140.600 (35.850 на обръч, 36.450 на топка, 34.550 на бухалки и 33.750 на лента), но рускинята Даря Варфоломеев, представляваща Германия, бе изключителна и записа резултат от 142.850 (36.300 на обръч, 36.500 на топка, 36.350 на бухалки и 33.700 на лента), с което я изпревари за златото. Трета остана София Рафаели с резултат от 136.300 - въпреки груба грешка в края (35.250 на обръч, 32.900 на топка, 35.900 на бухалки и 32.250 на лента).

Магомед Рамазанов - Отписваният натурализиран руснак не остави шансове на много опитния Хасан Язданичарати в категорията до 86 килограма на свободния стил. 

България имаше късмет съперникът да е много отслабен и пет пъти до средата на втората част бе потърсил помощ заради проблеми с рамото. Рамазанов показа спортсменство и не се възползва от болката на иранеца, но това не му попречи да го бие със 7:1 точки. 

Днес страната ни спечели първо злато в свободния стил от отличието на Валентин Йорданов през 1996 г. 

08.08.2024 - четири медала за България - включително първи златен

Боряна Калейн и Стилияна Николова - "грациите" ни започнаха добре на многобоя на индивидуално, като запази перфектното си представяне при всяка от четирите ротации. Николова за съжаление се поддаде на напрежението и допусна доста грешки, които ѝ костваха продължаване към финала. Боряна Калейна бе трета с резултат от даде резултат от 136.450 (34.600 на топка, 35.350 на обръч, 32.900 на лента и 33.600 на бухалки). Стилияна Николова пък остана 11-а, на едно място от финала, с резултат от 127.700 (34.700 на топка, 33.900 на обръч, 31.050 на лента и 28.050 на бухалки).

Магомед Рамазанов - Магомед Рамазанов стана вторият български представител в борбата, който се класира за финал. В категория до 86 килограма натурализираният руснак победи по безапелационен начин Муур и Шапиев, а в полуфиналите надделя над американеца Брукс по драматичен начин в последните секунди. Утре (09.08) ще се бори за златото.

Семен Новиков - ПЪРВИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ! Натурализираният украинец Новиков стана първият наш представител от 24 години насам в класическата борба, който печели олимпиийска титла. Във финала той разби категорично със 7:0 Алиреза Мохмадипиани от Иран в категория до 87 килограма.

Кимия Ализадех - натурализираната иранка загуби още първия си мач срещу своята сънародничка Нахид Кианичандех по много драматичен начин в последната секунда. Все пак Нахид стигна финала и издърпа Кимия на репешаж. В него българската представителка потегли с победа над Чайми Туми. След това победи първата в ранглистата Луо Дзонгши и победи с 2:1 рунда, за да осигури ВТОРИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ. Този път бронзов.

Божидар Андреев - Божидар Андреев завърши трети при вдигането на тежести в категория до 73 килограма. Той се поздрави с бронза и осигури ТРЕТИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ. Андреев записа двубой от 344, като в последния момент бе изместен от второто място от Вирафон Уичума (Тайланд) с двубой от 346 килограма. Първи стана Ризки Джунианся (Индонезия) с двубой от 354 кг.

Хавиер Ибанес - кубинецът, представляващ България, отново се бори лъвски и бе в атакуваща позиция през цялото време. За съжаление, доста спорно съдийство му присъди загуба срещу Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргизстан). Така Ибанес не се класира за финала, но все пак спечели БРОНЗ - ЧЕТВЪРТИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ.

07.08.2024 - позитивен ден с дъх на медал

Йоана Георгиева - тя се класира за полуфиналите на 500 метра едноместен каяк на Олимпийските игри в Париж, след като завърши на трето място в своята четвъртфинална серия.

Тихомир Иванов -  Иванов се класира за финала в скока на височина от Олимпийските игри в Париж. Българинът записа постижение от 2,24 м.

Семeн Новиков - той се класира за финала на олимпийския турнир по борба в категория до 87 килограма на класическия стил и си осигури поне сребърен медал от Париж. Представителят на България показа страхотна борба, за да надвие световния шампион Давид Лосонци от Унгария в изключително тежък двубой.

По този начин натурализираният украинец си осигури минимум сребърен медал то Олимпиадата в Париж, а утре ще се бори за олимпийската титла срещу Мохамдипиани Алиреза от Иран.

Иван Димов - Щангистът в отпадна от надпреварата в категория до 61 килограма на олимпийския турнир по вдигане на тежести, след като записа три неуспешни опита в изхвърлянето - 2 на 134 кг и 1 на 135 кг.

06.08.2024 - лош ден за страната ни

Кирил Милов - борецът в категория до 130 кг при класиците загуби битката за репешажите срещу египтянина Абделатиф Мохамед. Африканецът спря нашето момче за бронзовия медал, след като го победи с 6:4. Разочарованието на Милов бе по-голямо заради факта, че успя да поведе с 4:1, но допусна да бъде победен. 

Пламена Миткова - състезателката ни в скока на дължина не се представи на нивото, на което може, в своя старт в Париж и не се класира за финалите. Тя направи 3 слаби опита, като най-успешен беше първият, в който постигна 6,45 м. След това българката скочи 6,42 м и 6,33 и остана далеч от финала, но и от най-доброто си постижение.

Айк Мнацаканян - борецът ни в категория 77 кг. загуби първата си схватка в Париж срещу азера Санан Сулейманов с 0:2 технически точки. Българският състезател на 2 пъти допусна да бъде предупреден за пасивност и не успя да се възползва от поставянето в партер на своя опонент. Сега Айк ще се надява противникът му да отиде на финал, за да го издърпа на репешаж. 

05.08.2024 г. - Разочарование, но и малко надежда

Единственият български участник в този ден - Кирил Милов, загуби своята първа схватка при 130-килограмовите в класическия стил. Състезателят ни в категория 97 кг. отстъпи на значително по-тежкия от него състезател на Чили Ясмани Акоста Фернандес. 

Южноамериканецът обаче се класира на финал след победи над египтянина Абделатиф Мохамед и китаеца Линчжъ Мън и изтегли българския борец на репешаж.

04.08.2024 - нулев късмет за България

Светлана Станева - българската боксьорка каза сбогом на Париж в четвъртфиналите до 57 килограма, след като загуби от скандалната си опонентка Лин Ю Тин, победата на тайванката дойде след единодушно съдийско решение. При евентуално класиране на полуфинал нашето момиче щеше да си осигури поне бронз от Игрите.

Божидар Саръбоюков - родният лекоатлет приключи участието си в квалификациите на скок на дължина. На българина не му достигнаха 3 сантиметра, за да продължи напред, след като завърши на 14-ата позиция, а му бе нужно минимум 12-о място. Единственият му успешен опит бе третият, докато първите два не бяха зачетени. 

03.08.2024 - първи български медал!

Кристиян Василев - българският представител в гребането на Олимпийските игри 2024 в Париж приключи участието си на големия форум, завършвайки втори във финал C. Пред него в събота остана само американецът Джеймс Плихал. 

Десислава Ангелова - родната състезателка участва на финала на 2000 метра скиф, академично гребане. За съжаление, тя завърши последна - далеч от призовите места и не съумя да донесе медал на България. Това остава големият успех за родната представителка, след като завърши с време от 7:33.19 минути на дебютното си участие.

Рами Киуан - мечтата на боксьора ни за медал от дебютни Олимпийски игри се изпари в 1/4-финалната фаза. Родният представител се изправи срещу американеца Омари Джоунс, който надви Рами след единодушно и категорично съдийско решение. Ако Киуан беше победил, то той щеше да си гарантира поне бронзов медал.

Валентина Георгиева - тя завърши на пето място във финала на прескок от турнира по спортна гимнастика на Олимпийските игри в Париж. 18-годишната българка, която се възстанови от много тежка контузия в последната година, за да достигна финал в дебютното си участие на Олимпийски игри, получи оценка 14.100 за първия си опит (5.000 трудност и 9.100 изпълнение) и 13.866 за втория скок (4.800 трудност и 9.066 изпълнение).

Хавиер Ибанес - Боксьорът се класира за полуфинала по бокс на Олимпийските игри в Париж в категория до 57 кг. По този начин Ибанес гарантира първи медал за България на игрите. Ибанес победи японеца Шудай Харада с единодушно съдийско решение. Това е втората победа за Ибанес в Париж, след като успя да победи украинеца Айдер Абдурахимов.

02.08.2024 - Ужасно начало на деня

Йосиф Миладинов - пореден неуспех за плуването ни. Миладинов се представи достойно, но остана извън полуфинала на 100 метра бътерфлай. Той даде време от 51.77, с което остана 17-и. Клемен Сечи и Наоки Мизунума сме вмъкнаха преди него с малко по-добро време - 51.62.

Мирела Демирева - Мирела Демирева - сребърната медалистка от Рио 2016 не се справи с летвата от 192 сантиметра и записа три неуспешни опита. Преди това Демирева взе от първия опит 1.83 и от втория опит 1.88. Така остана далеч от финала на скока на височина.

Антоанета Костадинова - след като не излезе от квалификациите в най-силната си дисциплина (10 м въздушен пистолет), сега Костадинова пропусна да го стори и на 25 м въздушен пистолет. В "прецизност" тя записа резултат от 288, което я остави 24-та. При изстрелите за бързина направи много силни последни две серии. Тя даде резултат от 295, като само пет състезателки се справиха с по-висок резултат конкретно в тези три серии. В крайна сметка общият ѝ резултат бе 583, с което остана 11-а - извън топ 8. Осмата Кателин Морган записа 585.

Светлана Станева - българката потегли с победа в категория до 57 килограма при жените. Светлана Станева победи без никакви проблеми Микаела Уолш от Ирландия, като бе по-добрата във всички рундове. Лошата новина е, че на четвъртфинала тя ще се изправи срещу Лин Ю Тин.

Габриела Петрова - родната представителка в леката атлетика приключи участието си на троен скок още в квалфикациите. Въпреки трите си успешни опита тя не успя да продължи към финала, тъй като не покри минимума от 14.35 метра. Тя записа 13.77, 13.64 и отново 13.77.

01.08.2024 - Една от дамите ни е на финал

Сестри Стоеви - за съжаление, городстта ни в бадминтона загуби своя 1/4-финален сблъсък на Игрите в Париж. Те загубиха в 2 гейма от лидерките в световната ранглиста Цинчън Чън и Ифан Цзя и си тръгват от френската столица.

Десислава Ангелова - представителката ни по гребане - Десислава Ангелова, се представи много силно в полуфинала A/B 1 на скиф 2000 метра, и се класира на финал. Дебютантката на Олимпийски игри завърши трета в своя поток с време от 7:27.16 минути.

Габриела Георгиева - плувкинята ни даде всичко от себе си, но не успя да продължи напред към полуфиналната фаза в дисциплината "гръб" на 200 метра. Тя финишира на седмата позиция в своята серия и общо 21-ва от 27 състезателки с време от 2:12.15 минути.

Станимира Петрова - родната боксьорка отпадна на 1/4-финалите в категория петел от китайката Юан Чанг в категорията "петел". При евентуална победа Станимира щеше да си гарантира поне бронзов медал и първи такъв за България в Париж.

31.07.2024 - Страхотен ден за родния бокс

Кристиан Василев - Кристиан Василев завърши втори във втория полуфинал C/D в скифа и се класира за финал C. На 2-ри август ще се проведе (на 2000 метра), като тогава ще стане ясно и кое място ще заеме между 13-0 и 18-о. Василев бе в 4-ти коридор и завърши за 6:57.75. Той остана на по-малко от секунда от победителя в гонката Джейкъб Плихал.

Рами Киуан - Рами Киуан се класира за четвъртфиналите на олимпийския боксов турнир в категория до 71 килограма, след като победи категорично водача в схемата Шанън Дейви от Австралия във втория си мач в Париж.

Ивайло Иванов - Ивайло Иванов приключи с участието си на Олимпийските игри в Париж 2024. След като дебютира успешно в категория до 90 килограма (в Рио и в Токио се състезава до 81 кг) и победи петия от Световното в Абу Даби през месец май тази година - Карамноб Сагайпов, на пътя му застана актуалният олимпийски шампион. Лаша Бекаури от Грузия записа рано вадзари още в първите секунди и това му бе достатъчно хитро да измъкне победата и да се класира за 1/4-финалите.

Хавиер Ибанес - родният боксьор записа страхотен успех над краинеца Айдер Абдураимов с единодушно съдийско решение в 1/8-финалите. Българският боксьор спечели убедително първите 2 рунда, като в третия свали гарда, но не дотолкова, че да изпусне победата с единодушно решение на съдиите.

30.07.2024 -Ден на много победи, но и ужасяващ малшанс в плуването 

Десислава Ангелова - тя се класира за полуфиналите на сингъл скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж. Тя завърши на трето място в своята серия в четвъртфиналите.  Ангелова пресече финалната линия за 7:41.25 минути! 

Кристиян Василев - за съжаление, представителят ни при мъжете не успя да се класира за полуфиналите, след като завърши на четвърта позиция в своята четвъртфинална серия. 

Станимира Петрова - родната боксьорка направи фурор в боксовия турнир, след като пречупи съпротивата на световната шампионка в категория 54 кг. Тя надви с 4:1 съдийски гласа Хуан Сяо-Уен от Тайван и достигна на четвъртфинал в категорията си! 

Сестри Стоеви - прекрасните момичета на българския бадминтон сбъднаха своята мечта да се класират за 1/4-финалите на Олимпийските игри.  Българките спечелиха ключовия си мач от груповата фаза срещу американките Кери Сюй и Ани Сюй с 21-18, 21-11, за да продължат напред. Това е първо излизане за тях от групите на Олимпийски игри.

Калояна Налбантова - 18-годишната Налбантова записа първата си победа на олимпийски игри, надделявайки с 2:0 над по-опитната си съперничка Ки Сюефей. Противничката на българката бе мощно подкрепяне в залата, тъй като се състезава за Франция. Калояна спечели и двата гейма с 21:18, като изоставаше в резултата само в началните минути. Вторият гейм бе по-оспорван, но родната състезателка показа самочувствие и си осигури победата. 

Любомир Епитропов - по обяд Епитропов даде време от 2:10.59, с което се класира за полуфиналите на 200 метра бруст (първият наш плувец на тези Игри, който се класира за полуфинал). Късно вечерта даде още по-добро време - 2:09.89, но само четири стотни го разделиха от това да се класира за финала. Той завърши 9-и и остана на косъм от топ 8 и финалистите.

Епитропов завърши 9-ти на 200 метра бруст на Олимпийските игри

29.07.2024 - Ден на много победи, но и ужасяващ малшанс в плуването 

Антоанета Костадинова, Кирил Киров - двамата влязоха в квалификацията на 10 метра въздушен пистолет, смесен отбор. Двамата стартираха ударно с по 97 точки в първата стрелба, но последваха разочароващи стрелби на 2-ра и 3-та серия. В крайна сметка, двамата се наредиха на 12-то място от 17 отбора. 

Габриела Георгиева - Габи не успя да се класира за полуфиналите в дисциплината 100 метра гръб и завърши на 24-то място след всички серии в плуването.

Радослав Росенов - Българският национал по бокс в категория до 63.5 кг - Радослав Росенов, загуби осминафиналния си сблъсък от турнира при мъжете на Летните олимпийски игри. Той отстъпи на канадеца Уайът Санфорд чрез единодушно решение (5:0 съдийски гласа). Санфорд почиваше в първи кръг и е лидер в схемата.

Росенов не успя да стигне до битката за медали в бокса

Марк Христов - В категория до 73 килограма Христов започна силно и обеди Александър Хусеин, но последва дуел със световния шампион от Будапеща 2017 и петкратен индивидуален медалист от световни първенства - Соичи Хашимото (Япония). Той си улесни двубоя още на старта с вазари, с което си осигури преднина, която задържа накрая, докато атаките на нашето момче бяха неуспешни.

Йоана Илиева -  Мечтата ѝ за медал от Олимпийските игри в Париж угасна. Тя загуби на 1/8-финалите на сабя от унгарката Суч Луца Вираг с 10:15. Българката стартира отлично и поведе в 4:1, но след това допусна цели шест поредни туша и изостана с 4:7. В края на първия рунд нейният пасив беше 4:8. След това опита да навакса, но в крайна сметка загуби с 10:15.  Йоана приключи дебютното си участие на Олимпийски игри с една победа - срещу японката Риса Такашима.

Виктория Томова -  Виктория Томова отпадна във втория кръг на сингъл при жените на Олимпийските игри в Париж. Българката поведе със сет, но отстъпи със 7:6(5), 4:6, 1:6 от световната №15 Ема Наваро (САЩ). Срещата продължи 2 часа и 24 минути.

Виктория Томова записа първа победа в тениса за България на Олимпийски игри от 2012 година

28.07.2024 - паметен ден за спортната ни гимнастика при жените

Валентина Георгиева - Рожденичката записа най-доброто си представяне на своята коронна дисциплина прескок след оценка 13.999 при два опита. Тя оглави класирането след първата дивизия, но накрая финишира под №9 по резултат. 

Заради правилото във финала да могат да участват до двама представителя на нация, Валентина влезе във финала на прескок, тъй като 3 от състезателките, които я изпревариха, бяха от американския отбор. Така тя ще участва на финала идната събота! 

Рами Киуан - Родният боксьор отвя коварния поляк Дамян Дуркач с единодушно съдийско решение. По този начин той се класира на 1/8-финалната фаза в категория до 71 килограма, където ще мери сили с Шанан Дейви от Австралия.

Калояна Налбантова - 18-годишната бадминтонистка остана далеч от изненадващ успех срещу най-добрата при жените Ан Се-йон. Представителката на Южна Корея спечели първия им двубой с 2:0 гейма и се приближава до следващата фаза на турнира като голяма фаворитка. 

Налбантова дебютира със загуба и победа на първите си олимпийски игри

Габриела и Стефани Стоеви - българките загубиха своята среща №2 на Олимпийските игри, след като бяха надиграни от китайския тандем Лиу Шен Шу/Тан Ни с 1:2 гейма (21:19, 10:21 и 16:21 в отделните части).

Виктория Томова - Родната представителка в тениса постигна значима победа, като въпреки ролята си на аутсайдер спечели с 2:0 (6-4; 7-6) срещу полякинята Магдалена Фрек. Това беше първа победа за родния тенис от 12 години насам на Олимпийски игри. Във втори кръг обаче тя ще се изправи срещу тежък опонент - Ема Наваро, която е №15 в света. 

27.07.2024 - силно начало, но разочароващ ден №1 за българските атлети 

Десислава Ангелова - класиране към 1/4-финалите на скиф (единичен) при дамите. Тя се нареди на 2-ро място в своята серия с време 07:42.73 минути. 

Кристиан Василев - класиране към 1/4-финалите на скиф (единичен) при мъжете. Той се нареди на 2-ро място в своята серия с време 06:56.63 минути.

Кирил Киров - финиширана 16-то място в квалификацията на 10 метра въздушен пистолет. Остана извън финала на дисциплината, като 3 по-точни изстрела щяха да са му достатъчни, за да се класира в топ 8. Краен резултат: 575 точки. 

Петър Мицин - финишира на 21-во място в крайното класиране в дисциплината 400 метра свободен стил. Той остана едва 7-ми в своята серия с време 03:49.30. 

Мицин не успя да покаже най-доброто от себе си в Париж

Антоанета Костадинова - финишира на 16-то място в квалификацията на 10 метра въздушен пистолет, след като записа слаб резултат в серии №2 и №6. Тя остана извън финала в дисциплината. Краен резултат: 573

Габриела и Стефани Стоеви - двете сестри започнаха успешно в турнира по бадминтон по двойки при дамите. Родните представителки се наложиха над двойката Йънг/Йънг с 2:1 (21:11, 21:23, 21:15). 

Радослав Росенов - постигна запомняща се победа с 5:0 срещу Баходур Усмонов в категория "лека" и се класира за осминафиналите в категорията! 

Кевин Пенев - последен в програмата на българите в този ден. Той записа страхотен резултат на земя (12-та позиция), като 3 стотни го разделиха от място във финала. На прескок той влезе в топ 20. Крайната му позиция в многобоя бе 42-ра. 

Кевин Пенев завърши 12-ти на земя в гимнастическия турнир на Олимпийските игри

Класиране на България в подреждането за медали 

България вече надмина представянето си в Токио преди 3 години. Спортистите ни имат общо 7 отличия - 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички