Греховете на "сър" Гарет, които убиха Англия и го обрекоха на забвение


Греховете на "сър" Гарет, които убиха Англия и го обрекоха на забвение
Снимка: GettyImages

2350 0

Гарет Саутгейт приключи с националния отбор на Англия, след като спаси Футболната асоциация и сам реши да напусне поста си на селекционер. Треньорът, чиято кариера преди "трите лъва" беше осеяна със загуби и провали, вече няма да бъде начело на тима, въпреки че е част от най-успешния период за английския футбол на национално ниво. 

Въпреки двата финала на европейски първенства, както и 4-то място на Мондиал 2018, представянето на Саутгейт се счита за разочароващо, тъй като успехите на хартия са добри, но качеството на английската селекция от футболисти е далеч по-високо от това, демонстрирано от водения от Гарет тим. 

Затова и отправяме поглед към най-големите грехове на човека, който се размина със званието "сър" заради една победа (текстът продължава надолу). 

Саутгейт бързо ще бъде забравен от историята

Робство на имена

И 5-годишните в Англия и по света виждаха, че мястото на Фил Фодън е на резервната скамейка. Коул Палмър направи за Англия повече в нищожните минути, които получи, отколкото звездата на Манчестър Сити в кариерата си за Англия. Кирън Трипиър нямаше място изобщо в отбора, а Кайл Уокър, макар и част от "идеалния отбор на Евро 2024", беше трагикомичен и във финала, и в почти всяка атака на съперник през турнира. Стигна се до там, че се правеха 2-3-минутни компилации с негови грешки на турнира в Германия. 

Изборът на капитан 

Хари Кейн може да е страхотен голмайстор, но няма качества, които се изискват от един капитан. Нито е лидер, нито е шампион. И не - наистина в кариерата си той не е печелил нищо в мъжкия футбол. Половината селекция на Англия има далеч по-видими основополагащи за капитан качества, отколкото Кейн. 

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Въпреки че никога не е бил победител в каквото и да е, Кейн беше избран за капитан на Англия

Променената тактическа формация 

3-5-2 и 3-4-3 бяха най-често използваните формации от Саутгейт до 2021 година. След това, той реши да заложи на 4-3-3 и играта на Англия тръгна надолу. Предвид прагматичния стил, който искаше да изповядва, 3-5-2 беше идеална за него схема. Защо не я използва и на Европейското, никой не може да разбере. 

Страхливата игра 

Няма какво да се задълбава в тази тема - Англия генерира по-малък коефициент очаквани голове в турнира, отколкото Хърватия, която отпадна още в груповата фаза. Англия беше скучна и влудяваща за всеки неутрален фен. И заиграваше някакъв вид атакуващ футбол едва когато изостанеше в резултата. Мъка, мъка, мъка... 

Редките проблясъци не промениха представите за скучна игра от страна на Англия

Пренебрежението на Трент 

Няма човек, който може да си обясни защо Трент не е титулярен десен бек за Англия. На всичкото отгоре би бил перфектен в схема с 3-ма централни защитници, когато може да играе по-високо разположен като халф-бек. ТАА е сред най-бързите и технични футболисти и безспорно най-креативният играч в селекцията на "трите лъва". Неговата липса беше футболно престъпление. 

Трипиър игра почти цял турнир като титуляр, въпреки че беше отчайващо слаб

Селекцията за Евро 2024 

Истинският лидер на селекцията на Саутгейт в последните години беше Рахим Стърлинг. Дори играта на Англия се подчиняваше на неговите качества, не тези на Кейн. Да не го повика на Евро 2024, е безумие. И да - играчът на Челси не записа най-силния си сезон, но нима Трипиър имаше място дори в разширения състав? 

Но дори това не е най-големият проблем. Кой уважаващ себе си селекционер тръгва на голям шампионат БЕЗ ЗДРАВ ЛЯВ ЗАЩИТНИК?!? Люк Шоу лекуваше контузия почти през целия турнир, като за травмата му се знаеше още когато го повика. 

Макар и с контузия, Шоу беше единственият повикан класически ляв бек за Англия

Ситуацията с крилата на тима беше още по-страшна - нямаше нито един футболист с профила на Рашфорд или Стърлинг в отбора, а кандидати - бол. Това наложи Джуд Белингам да играе в ролята на "разиграващо ляво крило" с надеждата това да отпуши Фодън. Уви - не се получи. 

Изборът на 23-ма за турнира на Саутгейт беше плачевен. И логичното се случи - сега вечният губещ си тръгва без злато, без слава и без запомнящ се момент начело на Англия, въпреки двата си финала. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички