Висшата лига въвежда шест промени в правилата за сезон 2024/25, които трябва да знаете


Висшата лига въвежда шест промени в правилата за сезон 2024/25, които трябва да знаете
Снимка: GettyImages

2703 0

Чакането приключи и тази вечер отново започва действието във Висшата лига. Първият мач е днес (16.08), когато Манчестър Юнайтед приема Фулъм на "Олд Трафорд". Тотнъм срещу Лестър Сити ще завършат седмицата на мача в понеделник в това, което обещава да бъде вълнуващ уикенд във футбола от най-висок клас.

Но както се случва всяка година, има редица промени, въведени навсякъде в различни отдели от Висшата лига. И преди английският шампионат най-накрая да бъде подновен, ето и шестте забележителни начина, по които правилата са усъвършенствани.

Пет резерви вместо три

Още: Ерик тен Хаг притесни с изказване за Манчестър Юнайтед, не бил готов за новия сезон

Преди това имаше право на максимум трима резерви на отбор да загряват едновременно. Но сега това е увеличено на пет. Обяснявайки промяната, Висшата лига каза: "Това е в съответствие с факта, че отборите могат да правят пет смени във всеки един момент".

Система "Multiball"

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

В опит да се запази играта и топката да се върне в игра, 15 топки трябва да бъдат поставени върху конуси. Въпреки че това не е ново, ключова промяна е, че асистентите с топката зад мрежата вече ще имат право да връщат топка на вратаря, а не просто да я поставят върху конус.

Корекция на добавеното времето

Още: Манчестър Юнайтед - Фулъм по ТВ: Кога и къде да гледаме старта на Висшата лига?

През миналия сезон видяхме лудо добавено време във Висшата лига след същия подход на Световното първенство в Катар. Този път обаче ще е различно. Когато влезе гол, времето ще бъде добавено, ако има повече от 30 секунди между гола и рестартирането.

По-ранни новини за отбора

Феновете, които искат да разберат как отборът им ще се подреди за тежък сблъсък, ще получат тази информация 75 минути преди началото, за разлика от 60 минути (един час). Това може да има особено голямо въздействие върху феновете на FPL, които избират своя отбор.

Полуавтоматични засади


Още: Куриоз: Нигерийски шаман проваля трансфера на Виктор Осимен в Челси?

Засадите претърпяват радикална промяна, следвайки същата система, каквато видяхме на Европейското. Въпреки че може да се случи едва след първата международна почивка, камерите за компютърно виждане ще бъдат инсталирани на всеки стадион във Висшата лига, с най-модерна технология, проследяваща топката и точките за данни за играчите.

Ако играч получи топка в засада, технологията ще изпрати предупреждение до длъжностните лица във VAR стаята.

"Те ще проверят дали точката на контакт с топката и автоматизираната засада са записани правилно. След това VAR ще информира служителите на терена, ако е била записана засада", заявиха от Висшата лига. Лигата се надява, че обажданията за засада ще се решават средно с 30 секунди по-бързо от преди.

Нова страница на Висшата лига

Още: Де Лихт и Мазрауи готови за мача с Фулъм, Хари Магуайър се завръща за Манчестър Юнайтед

Друго нововъдение вижда чисто нов акаунт на X, фокусиран върху незабавното обяснение на съдийските решения и намесите на VAR в реално време по време на всяка една игра.

Още: Причината е ясна: Ето защо Кристиано Роналдо никога не акостира в Манчестър Сити

Тотнъм започва сезона без своя лидер Бисума - наказват го заради употреба на райски газ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички