Борис Галчев пред SportLive: ЦСКА иска титла и Шампионска лига, но Стипич не разбира къде е попаднал


Борис Галчев пред SportLive: ЦСКА иска титла и Шампионска лига, но Стипич не разбира къде е попаднал

3093 0

Борис Галчев е сред най-сърцатите капитани на ЦСКА в новата история на българския колос. Полузащитникът спечели две Купи на България и една Суперкупа на страната. 

Галчев е сред най-сърцатите в новата история на ЦСКА

Ветеранът остана на "Армията" в най-трудния момент от историята на ЦСКА. Тогава той поведе изцяло българския състав на 31-кратните шампиони към един от най-специалните моменти изцяло в историята на родния футбол. 

Сега в нов повратен момент за историята на клуба - Борис Галчев се съгласи да даде ексклузивно интервю за SportLive.bg! Той обсъди личното си развитие, както и други наболели теми от българския футбол. 

Хората още са отпускари, но отборите вече навлизат в ритъм. На първо място успяхте ли да починете през лятото и как се чувствате в ролята на спортен директор?

- Чувствам се добре, всичко е нормално засега. Успяхме да починем през лятото.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Банско започва респектиращо сезона, идва ли време отборът да се завърне във Втора лига след 8 години чакане?

- Нямаме амбиции за Втора лига. Първо трябва да си построим базата. Тогава вече ще мислим за класиране. Най-лесно е да влезем във Втора лига, но не това е целта. Има наченки на развитие, но повече не искам да издавам към този момент.

През последните години имате по-големи наблюдения над долните нива в мъжкия футбол. Макар и отскоро Георги Иванов – Гонзо да е президент на БФС – виждате ли конкретни подобрения или да се работи в правилната насока?

- Засега няма нищо. Не виждам никаква промяна, вероятно и вие сте на това мнение. Условията за футбола също не се променят. Раздават се топки, но това се е случвало и преди. Ние говорим за глобална промяна, с която футболът в България да се промени. Това е нужно, ако искаме силен национален отбор.

Надявам се да се случи това, което сме замислили - аз основно обръщам внимание на нашия клуб. Мисля, че няма никаква промяна и по материалната база. Ако държавата не помага на футбола - няма как да стане. Като цяло и на спорта, не само на футбола. Виждате, че основно печелим медали от индивидуалните спортове. В колективните работата е много назад.  

Преди седмица Банско спечели гостуването си на новосформирания трети отбор на ЦСКА. Какви впечатления добихте от съперника, има ли таланти, които се отличават?

- ЦСКА игра с много млади момчета. Ние сме много опитен отбор. “Армейците” тепърва ще израстват, защото Трета лига е голям трамплин, както за актуалния състав - така и за останалите футболисти от школата. Банско вече 4 години играе със сравнително еднакъв състав и знаем срещу такива съперници как да играем.

В края на миналия сезон победихте и втория отбор, по който Стамен Белчев беше работил близо две години. В състава тогава бяха младоци, които изкараха лятната подготовка с първия отбор. Избързаха ли феновете с мислите, че тези таланти моментално ще станат съществена част от първия отбор?

- За мен лично Чорбаджийски и Илиан Антонов още преди година, година и половина, когато играхме срещу тях си личеше, че са класа. През лятото ходех почти на всички контроли в Банско да гледам ЦСКА и за мен най-силно впечатление прави именно Георги. Далеч съм от отбора, има си треньори, които знаят футболистите в какво състояние са, но досега за мен сезонът е тотален провал.

Няма какво да се лъжем. Феновете на ЦСКА са коректив, а те нямат никакво търпение. Стане ли един равен - все едно е загуба. Още в началото на сезона според медиите много футболисти отказвали на ЦСКА, незнайно защо, дали заради евротурнирите или стадиона, не знам - не ми е много ясно. Говорил съм с Филип Филипов и ръководството иска най-доброто за клуба.

През пролетта ЦСКА направи дубъл срещу Левски и Гриша Ганчев се оттегли. Колко този ход в ключовия етап от сезона Ви изненада?

- Аз не съм толкова близо до отбора, но всички трябва да отдадем заслуженото на Гриша Ганчев. Последните години с него ЦСКА бе най-близо до “хегемона”. На два-три пъти съдбата беше в наши ръце, но не успяхме… Помните дузпите на Иван Турицов и на Али Соу. Отделно и нещата, които се правят от “хегемона”. Не знам каква е причината и не ме интересува. Щом го е взел, значи напускането му е правилно.

Оттогава досега ЦСКА изпадна в меко казано срамен период и новото ръководство среща проблеми от всякакво естество. Имате ли вяра на тримата директори?

- Ако нямаме доверие, няма как да станат нещата. Наистина вярвам, че те ще изберат най-доброто за ЦСКА. Дано с най-добрите футболисти ЦСКА се завърне в най-кратки срокове там, където му е мястото.

Преди началото на сезона се смяташе, че ЦСКА е най-обезпечен в халфовата линия, а Амос Юга дори бе задраскан с лека ръка. Какво спешно трябва да се промени, за да печели отново ЦСКА центъра на терена?

- ЦСКА за мен трябва да играе атакуващ футбол срещу всички. В минали периоди на “Армията” ЦСКА чака на центъра. Не искам да обиждам по-слабите отбори, но ЦСКА трябва да играе много атакуващо. Дори с двама нападатели, ако трябва.

Не знам какви са изискванията на треньора, но феновете искат победи с разлика и зрелище. Трябва им тим, който да тича, мачка и да се бори. Няма второ мнение. При равен мач са ни чакали пред стадиона. За някои хора ЦСКА може да се окаже голяма хапка.

Играхте в най-трудния период от историята на ЦСКА, но дори тогава клубът и феновете мечтаеха за пореден трофей. Как ви се стори коментарът на Стипич, че отборът ще се бори за ТОП 5?

- Казвам ви директно, че Стипич явно не знае в какъв отбор е попаднал. Това мога да му кажа. Знам, че е печелил Купата на Латвия, но това е ЦСКА. Купата е утеха, утеха… Всичко извън титлата е провал. Не знам какво си мисли, но явно е объркал отбора. Или шампиони, или нищо.

През лятото цесекари като Пенев, Томаш, Янчев и Янев се оказаха свободни, но ЦСКА предпочете нечуван хърватин. С какъв треньор ЦСКА би могъл да излезе от кризата…?

- Всички изброени биха свършили работа. Томаш върши чудеса в Спартак Варна. За мен лично трябва да е български треньор начело. Той ще знае местния манталитет. Ние гледаме много европейски футбол, но при нас отсъства европейската нотка. Какво ни е европейското на нас - бази ли, стадиони ли? Футболът е една каша от 30 години - това е целият филм.

Не знам какви са намеренията на шефовете и какво искат. Българин трябва да е треньор. Сред 15 чужденци, които взимат не малко пари, поне двама-трима трябва да вдигнат нивото на този отбор. Не може да се мъчиш със Спартак Варна и Славия. Това е недопустимо. Ние търсим нещо голямо, най-голямото - шампиони и Шампионска лига.

Ще отнеме време, ако искаме отборът отново да е изграден основно от българи. Трябва сами да си ги произведем, а за това ще отнеме време. Върнете през сезоните да видите, че в отбора имаше винаги 4-5 добри българи, дори и повече. Без класни чужденци не може. При нас имаше Мораеш, Платини, Маркиньос, Зику, ще забравя някого. Те предаваха разликата, защото бяха наистина класни футболисти.

Такива футболисти трябва да търсим и добри българи. Сега децата на кого да се радват? Хайнц днес е тук, а утре го няма. Играе когато си иска.

Феновете говорят, че той има и сериозни проблеми с дисциплината…

- Ако е треньор Любо Пенев, дали Хайнц ще има такива проблеми…? Или пък ще тренира с втория отбор. ЦСКА трябва да е модел за всичко и имам надежда. Хората искат да работят. Говоря с фенове и приятели, които са близки до ЦСКА и плановете са изграждането на един европейски модел. ЦСКА не може да се класира четвърти или пети.

Сред останалите горещи теми е новият стадион на ЦСКА. С какви чувства изпратихте старото съоръжение?

- Държава построи стадиони на Ботев и Локомотив Пловдив. Те са прекрасни и поздравявам отборите. Във всеки един голям град, където има отбор с традиции, трябва да има и такива стадиони. Надявам се новият стадион на ЦСКА да стане час по-рано. Любимият ми мач на ЦСКА предстои.

Съвсем скоро ще приключи окончателно и европейското лято за българските отбори. Изненадан ли сте от представянето на Ботев Пловдив или сте по-шокиран от случилото се с Лудогорец…?

- Мисля, че ситуацията в Ботев Пловдив от финансова гледна точка е добра. Изглежда, че има по-добро финансиране, откакто аз бях в клуба. Мислех, че дори Ботев Пловдив ще направи пробив и дори му го пожелавам. Не ми харесва обаче начина на управление. Продават се най-добрите футболисти.

След първите два мача на Лудогорец очаквах проблеми срещу Карабах. Имам пряко наблюдение върху съперника и дори го поздравих след победата. На клубно ниво Лудогорец, с изключение на ЦСКА, почти няма конкуренция порез последните години.

Това малко или много демотивира останалите отбори. Купуват се класни чужденци и се плащат милиони евро за футболисти, които са добри. Освен ЦСКА няма друга конкуренция. И ние опитваме да го правим в опит да се достигне тяхното ниво. На моменти даже ЦСКА беше едно ниво над Лудогорец, но знаете…

Напоследък и Левски пропищя от съдиите след дербито с Лудогорец. Още ли такива странични фактори са в основата на златните медали от шампионата?

- Ваша работа е да разследвате. ЦСКА се бори с тези неща 13 години. Нека сега да видят и от Левски за какво иде реч. Нещата в българския футбол са такива вече 13 години. Съдийството в България продължава да е трагично. Ужасно е дори и в Трета лига.

Автор: Кристиан Гърев

Още: Ударно: ЦСКА взима ошлайфан в ПСЖ защитник, ритал с Нкунку и Дзаниоло

Шокиращ разказ за идването на Ганчеви: Налагаха играчите от Литекс, а останалите…

Левски подкрепи БФС: Изброи 3 причини защо дербито с ЦСКА трябва да е на "Герена"

Томислав Стипич призна, че Тони Силва го е помолил за помощ да се върне в ЦСКА

Томислав Стипич с възможно най-лошите новини преди важния мач на ЦСКА в Първа лига

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички