Йорданов призна пред SportLive кой треньор може да направи ЦСКА шампион: Нужна е агресия и да се играе „вабанк“


Йорданов призна пред SportLive кой треньор може да направи ЦСКА шампион: Нужна е агресия и да се играе „вабанк“
Снимка: Lap.bg

1501 0

Бившият голаджия на ЦСКА - Преслав Йорданов, се съгласи да поговори със SportLive.bg за възстановяването си от тежка контузия и за случващото се на “Армията”. Опитният нападател не пропусна да даде прогноза за 31-кратните шампиони в навечерието на турнира за Купата на България.

Припомняме ви, че Йорданов вкара огромна част от попаденията в надпреварата за “червените” през сезон 2015/16, когато ЦСКА потегли с квота на турнир от Трета лига и шокиращо мина през отбори като Спартак Плевен и Берое, за да спечели турнира за юбилейния 20-и път.

Преслав можеше да стане рекордьор по брой попадения за Купата в един сезон. За нещо подобно не му стигнаха два гола и още постижението се държи от Георги Славков, който през сезон 1979/80 вкарва 12 гола с Ботев Пловдив. 

Йорданов се контузи през лятото още в първия си мач за Етър. Той беше привлечен след края на сезон 2023/24 и получи травма през юли. Той беше заменен още през първото полувреме на контрола срещу Несебър в Мъглиж заради скъсани кръстни връзки.

Йорданов лекува контузия

През лятото претърпяхте тежка контузия… Как върви възстановяването Ви?

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

- Чуствам се добре. Както се казва – преполових периода на възстановяване. Трябва да започна бегови тренировки до една седмица. Чувствам се много добре. Всичко върви по план. Надявам се през януари да започна наравно с отбора си подготовка, ако всичко е наред. 

До инцидента се стигна скоро след пристигането Ви в Етър – до кога е договорът Ви и обсъждали ли сте да продължите с „виолетовите“?

- Договорът ми е до края на сезона. Тепърва ще коментираме бъдещето ми и ще видим дали ще получа други оферти. 

В началото на другата седмица един срещу друг ще се срещнат бившите ви отбори Добруджа и ЦСКА. И докато столичаните са мистерия за всички, какво вие какво от домакините? 

- Както миналата година, така и през тази – Добруджа има желанието да влезе в Първа лига. Тогава така се стекоха обстоятелствата, че не успяхме. Сега мисля, че целите са останали същите.

А как виждате срещата като цяло? Мнозина фаворизират ЦСКА, но съперникът е претендент за Първа лига…

- Мисля, че ще стане хубав мач. Добруджа е добър отбор, особено като домакин. ЦСКА не е в добро състояние, но мисля, че ще спечели мача. Моята прогноза е, че ЦСКА ще вземе мача с класа, както се казва.

Ще се получи интересен мач за зрителите, ще се напълни стадионът.

ЦСКА винаги е разполагал с добри нападатели, но през последната година има проблеми в завършващата фаза. Като гледате отстрани, кой аспект на играта смятате, че най-много се нуждае от подобрение? 

- Мисля, че трябва да се играе по-агресивно в нападение. Понякога дори може да се пробва „вабанк“. На ЦСКА винаги му е отивал нападателният футбол. Да излизат, да се бранят и да чакат нещо - това не отива на ЦСКА. Нужен е нападателен футбол.

Вие също засякохте ерата „Ганчеви“, в която се изредиха много треньори – как се отразява на един футболист и на целия колектив треньорската смяна?

- Има положителни и негативни нотки всеки път. Когато един треньор започне да налага стила си и докато свикнеш с изискванията му – той бива сменен и идва друг. Всеки път е различно, защото понякога отборът се вдига или пък не се получава нищо.

Всеки треньор си има вижданията и по най-бързия начин футболистът трябва да се напасне в изискванията, защото в България не се дава много време на треньорите. 

Сега начело е Александър Томаш, какво ще кажете за това назначение…? 

- Не съм работил с него, но мисля, че може да помогне на отбора за бъдещето и за добри резултати. Мисля дори, че този човек може да сбъдне голямата цел на феновете – да направи отбора шампион.

В едно интервю бяхте казал, че лично Гриша Ганчев Ви е довел в отбора – как се работи с един от най-популярните футболни босове у нас?

- С Гриша Ганчев се работи много коректно и както трябва (смее се).

А кой е най-специалният треньор в кариерата Ви? Личат имената на Димитър Димитров-Херо, Милен Радуканов, Христо Янев, Едуард Йорданеску…

- Милен Радуканов е сред добрите треньори в кариерата ми. С Христо Янев постигнахме добри резултати. Да не обидя някого, с никой от останалите не съм имал лоши отношения. С Милен Радуканов и Христо Янев съм постигнал най-добри резултати и съм се чувствал отлично в отбора.

Йорданов коментира

И като стана въпрос за Йорданеску – по негово време бяхте контузен и изиграхте само няколко мача след това, какви бяха впечатленията Ви от работата му с отбора?

- Ако трябва да бъда честен – много добро впечатление ми направи. Имаше много тактически тренировки, които едва ли не, за първи път виждах при него. За съжаление не успя да постигне добри резултати, а както вече казах – в България не се дава много време и шанс на треньорите. Той нямаше късмет в ЦСКА.

Няма как да не Ви попитам и за романтичния период във В група – кой е първият спомен, който Ви изниква в съзнанието?

- Много са спомените и все приятни и положителни. Спечелването на Купата на България, това беше просто много добър спомен, който ще помня цял живот. Феновете, атмосферата по стадионите… Беше нещо уникално.

Всичко беше супер – от мачовете във В група до тези за Купата. Хората идваха по стадионите на „Армията“ и на гостуванията. Винаги се играеше пред пълни трибуни. 

Все още доста играчи от този незабравим сезон продължават с футбола – поддържате ли връзка помежду си?

- С някои се чуваме по-рядко. От време на време. Някои вече са сменили попрището или са по други отбори. Това не ни позволява толкова често да се чуваме. Когато имаме време се виждаме и чуваме, за да си припомним някой хубав момент от кариерите.

И до днес най-много се набива на очи, че в състава бяхте само българи… Може ли отново да има успешни отбори с българско ядро?

- Силно се надявам. Трябва да се дава много повече шанс за българите. Те знаят какво е да се играе за даден отбор. Още от юноши, без да споменавам имена, те са наясно с отговорността. 

Например едно момче ще започне от малък в даден отбор. Ще го подкрепя и ще започне да играе за него, ще разбере каква е същността и историята на отбора. 

А един чужденец идва днес и утре си тръгва. Играе по така… за своите индивидуални цели, а не за отборните. За това съм на мнение, че в България трябва да се дава повече шанс на Българите и ще става по-добре.

Чужденците не разбират какво означава емблемата и играят за своето. Рядко за тези, които играят за колектива. Целта е да отидат в по-добри отбори, ако се развият достатъчно.

След близо 15-16 години по родните терени… Готов ли сте за ново футболно предизвикателство или вече имате други планове за живота? 

- Към момента съм се фокусирал върху завръщането си. Имам амбиция да играя още. Не съм мислил за отказване. Ще видим какво предстои. Искам да играя още, докато мога – засега се чувствам добре физически. Нямам планове за бъдещето, различни от футбола. 

Имате ли амбиции за треньорската професия?

- Да, но като цяло не съм мислил доста по този въпрос. Сега уча за тази професия. Времето ще покаже…

Автор: Кристиан Гърев

Още: Официално: Нападател с 36 гола в 37 мача за ЦСКА е с НОВ КЛУБ в България

Страхотни новини за състоянието на Преслав Йорданов (СНИМКА)

"На терена сме съперници, в живота проявяваме уважение" - трима от ЦСКА посетиха Преслав Йорданов в болницата

Важно съобщение от "Армията" заради звездна "жертва" от Пирин - ЦСКА

Шок за Лудогорец след 5' преглед с ВАР: Бивш играч на ЦСКА вкара на "орлите" (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички