Още преди 40 г. Манчестър Сити е имал Холанд: 340 гола за един сезон, но приключва с бизнес с "фиш енд чипс" (ВИДЕО)


Още преди 40 г. Манчестър Сити е имал Холанд: 340 гола за един сезон, но приключва с бизнес с "фиш енд чипс" (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3347 0

Ерлинг Холанд се превърна в истински трансферен удар за Манчестър Сити, но връщайки назад лентата се оказва, че "гражданите" още преди време са имали своя Холанд. И това не е неговият баща Алф-Инге.

Ерлинг Холанд чупи рекорди със Сити

През 1984 г. Манчестър Сити подписва с млад нападател на име Пол Молдън, който току-що в вкарал цели 289 гола в 40 мача в лигата (7,2 гола на мач) и 340 във всички състезания този сезон за Болтън Уондърърс, като влиза в книгата на рекордите на Гинес само на 14 години.

Пътят до Манчестър Сити

Още: Гуардиола изчетка изненадващ играч в Сити: Без съмнение е най-силният

Голмайсторът-чудо е бил наясно, че иска да подпише с Манчестър Сити, клуба от детството му, където има двама идоли, - Питър Барнс и Тревър Франсис: "Имаше нещо в Манчестър Юнайтед, което не харесвах. Баща ми, бивш професионалист футболист, той ми каза, че трябва да се присъединя само към клуб, в който се чувствам комфортно. Веднага след като се присъединих към Сити, ми беше ясно, че е така", спомня си той.

Блекбърн, Болтън, Манчестър Юнайтед (сър Мат Бъзби дори лично го посреща), Лийдс, Евертън и Арсенал отчаяно се опитвали да го привлекат. "Беше много ласкателно", спомня си Пол Молдън пред "The Sun".

Необикновеният живот на Пол Моулдън и кариера, прекъсната от контузии

Нападателят, който е роден на 6 септември 1967 г., помогна на Манчестър Сити да спечели Младежката купа на ФА през 1986 г., като отбеляза 9 гола в турнира, направи дебют в първия отбор през януари 1986 г. на 18-годишна възраст, играейки срещу Астън Вила и завърши сезона като голмайстор на втория отбор.

Още: Ерлинг Холанд не успя да вкара на Челси, но "счупи" нежелан рекорд във Висшата лига, държан от Нунес

Сериозна контузия обаче прекъсва развитието му през сезон 1987/88, но в крайна сметка той "избухва" през следващия сезон с 13 гола в 26 мача, за да завърши като голмайстор на "гражданите".

Отказва се рано и започва бизнес

Борнмът, Олдъм Атлетик, Молд, Брайтън, Бирмингам Сити, Хъдърсфийлд и Рочдейл са отборите през неговата кариера, затруднена от контузии (фрактури и сериозна травма на гърба), докато не окачи обувките си през 1999 г. само на 29 години.

"Тъжна история е да претърпиш поредица от контузии и да ти бъде поставена грешна диагноза. Имах много лош късмет", оплаква се той. 

Още: Почетино доволен от точката на Ман Сити - Челси, Гуардиола пък изненада с изказване за Холанд

След оттеглянето си от футбола Пол Моулдън си сътрудничи с младежкия отбор на Манчестър Сити и открива бизнес "Фиш енд чипс" в Болтън (Paul's Chippy), който продава след 23 години: "Обичах всеки момент от бизнеса. За съжаление получих мозъчен кръвоизлив преди няколко години. Сега съм добре, но се наложи да прекратя".

Още:  Преобразен Челси изненaда Манчестър Сити: Стърлинг шамароса бившия си клуб (ВИДЕО)

Манчестър Сити - Челси по ТВ: Къде да гледаме дербито от Висшата лига?

Кошмарната статистика на Почетино срещу Гуардиола не го притеснява преди Манчестър Сити - Челси

Гуардиола похвали Челси преди дербито, направи и любопитно признание за Коул Палмър

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички