Странният сезон, в който Славия игра с екипите на велик английски клуб


Странният сезон, в който Славия игра с екипите на велик английски клуб
Снимка: slavia-bg.com

4914 0

Славия е най-старият столичен клуб, създаден през далечната 1913 година. "Бялата лавина" тръгва по инициатива на няколко младежи, които дават името "Славия" като символ на славянството, но и повлияни от едноименния чешки гранд Славия (Прага).

Славия е седемкратен шампион на България и осем пъти носител на Купата на страната, като през годините постига успехи и на европейската сцена. Любопитното е, че през 50-те години на ХХ век клубът за кратко си сменя името - първо на "Строител", а след това на "Ударник".

По повод годишнината на легендарния столичен клуб, Sportlive.bg припомня един от най-интересните сезони в над вековната история на клуба - кампанията, в която се наложи да играе не със своите, а с чужди екипи! 

 

Кога и защо Славия играе цял сезон с екипи на... Дарби Каунти

Една от редките, но много любопитни истории около Славия е свързана с първите години на Прехода, когато "белите" играят цял сезон с екипи на един от емблематичните английски грандове Дарби Каунти. "Овните" са един от 12-те клуба, които основават Футболната лига на Англия през 1888 година.

Каква обаче е връзката между Славия и Дарби Каунти и защо българският тим играе с екипи на "овните"? Свързва ги британският медиен магнат Робърт Максуел, който в началото на 90-те години на ХХ век си поставя за цел да превземе част от медийния пазар в България.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

Робърт Максуел става благодетел на Славия

След падането на Тодор Живков от власт Робърт Максуел желае да приватизира Българската национална телевизия, но за целта се нуждае от добър имидж в страната. За да се сдобие със статут на меценат, Максуел решава да стане финансов благодетел на Славия.

През 1990 година милиардерът Максуел влиза в Славия като спонсор с идеята на по-късен етап да бъде избран за президент. По това време британецът от еврейски произход е собственик и на Дарби Каунти и решава да снабди новия си клуб с екипи на "овните".

Дарби и Славия: Еднакви екипи, различни емблеми 

Славия изиграва цял сезон с абсолютно същите екипи като тези на Дарби Каунти, но на мястото на емблемата на английския тим е пришита емблемата на софийския клуб. На екипа е изписано и името на спонсора - "Максуел". Смята се, че още с първите си дни в "Овча купел" Максуел е налял близо 500 000 долара в клуба, което е внушителна сума за онези години.

Славия се сдобива с много богат "бащица", който с финансовата си подкрепа може да превърне "бялата лавина" в най-силния клуб в страната. За нещастие приказката за славистите приключва само година по-късно, след като през ноември 1991 година Максуел е намерен удавен край яхтата си на Канарските острови.

Докъде можеше да стигне Славия с Робърт Максуел?

Само можем да гадаем къде щеше да се намира днес Славия, ако Робърт Максуел бе поддържал клуба още няколко години. В следващите години "белите" изпадат в тежка финансова криза и са на ръба на оцеляването, докато през 1995-а не идва новият "бащица".

В ръководството на Славия влиза босът на групировката СИК Младен Михалев-Маджо, който заедно със своя сподвижник Венцеслав Стефанов подават ръка на "белите" и ги изваждат от трудната ситуация. И до днес на кормилото на Славия е Венци Стефанов.

Кризата в Дарби днес

Що се отнася до Дарби Каунти, "овните" се намират в много тежка ситуация. Клубът изпадна от Чемпиъншип и в момента се намира в Първа лига (третото ниво на английския клуб) и беше на прага на фалит. 

Един от най-великите английски отбори намери нов благодетел, който поне да "закрепи" ситуацията, в която бяха изпаднали "овните". Това се случи през лятото, като към момента изглежда, че клубът е поне стабилизиран, макар и в средата на таблицата.

Дарби Каунти завинаги ще остане свързан с българския футбол и Славия заради белите екипи с емблемите на двата отбора: оригиналната емблема на Дарби и пришитата върху нея емблема на Славия.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички