За пръв път в историята: Босненец класира 4-ти отбор на световно първенство


За пръв път в историята: Босненец класира 4-ти отбор на световно първенство
Снимка: Getty Images/Guliver

3101 0

Босненският треньор на националния отбор на Мароко Вахид Халилходжич постигна своеобразен рекорд в историята на треньорската професия. Мароко стана четвъртият отбор, който Халилходжич класира на световно първенство след тези на Кот Д‘Ивоар, Алжир и Япония.

Любопитен факт е, че от предходните три пъти той е бил на световно първенство само с един отбор – с този на Алжир на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, когато алжирците стигат до 1/8-финал с Германия.

Босненският наставник успя да класира Кот Д‘Ивоар за Световното първенство в Южна Африка през 2010 година, но той е изгонен няколко месеца преди това поради кошмарно представяне на купата на африканските нации.

Малко след като успява да класира Япония на Мондиал 2018 в Русия, Халилходжич напуска поста си поради неразбирателства с местната футболна федерация.

Въпреки че успя да постигне класиране на Мондиал 2022 с отбора на Мароко, феновете на отбора изразиха недоволство преди време заради слабото представяне и отпадането на 1/4-финал на Купата на африканските нации в началото на тази година. Веднага след успеха снощи (29.03) босненецът получил обаждане лично от кралят на Мароко Мохамед VI, който го поздравил за големия успех.

Ако ти хареса това съдържание, последвай ни във Viber ТУК за още интересни и любопитни статии!

В своята богата кариера Вахид Халилходжич е водил и доста клубни отбори, сред които ПСЖ (носител на Купата на Франция през 2004 година), Лил (шампион на втора френска дивизия през сезон 1999/2000), Рен, Нант, Динамо Загреб (шампион на Хърватия за сезон 2010/2011) и Трабзонспор.

Безспорно най големи успехи постига с мароканския Раджа Казабланка, с който става два пъти шампион на Мароко през сезон 1996/97 и 1997/98, както и печели Шампионската лига на Африка през 1997 година.

 Ето до какви действия се стигна след като Нигерия не успя да се класира за Мондиал 2022 (вижте в посочения линк)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

Локило от ЦСКА учи английски от Роналдо, играе с Бентеке и Заха, дебютира с горчиво 0:8

Сезонът в Първа лига вече започва да напредва, затова е време да Ви разкажем повече за новите надежди на големите...

Реклама
Най-четени новини

виж всички