Тайсън Фюри танцуваше към победата, но Усик разкъса Циганския крал и е новият абсолютен световен шампион (ВИДЕО И СНИМКИ)


Тайсън Фюри танцуваше към победата, но Усик разкъса Циганския крал и е новият абсолютен световен шампион (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: GettyImages

52058 0

Невероятно, но факт - тежка категория има първия си абсолютен световен шампион в тежка категория от 25 години насам и след епичен дуел с куп обрати неговото име е ОЛЕКСАНДЪР УСИК

Украинецът постигна пълен обрат в битката си с Тайсън Фюри в Рияд и след разединено съдийско решение (115:112, 113:114, 114:113) стана първият в историята абсолютен световен шампион и на ЧЕТИРИТЕ основни федерации - IBF, WBA, WBC, WBO. 

"ПАЛЯЧОВЦИ": СРАВНИХА ФЮРИ С КУБРАТ ПУЛЕВ - ТАЙСЪН ИЗКОПИРА 1 КЪМ 1 ГАВРАТА НА КОБРАТА С КЛИЧКО - УСИК ГО НАКАЗА (ВИДЕО)

Битката в Рияд беше всичко това, което боксовите фенове искаха - триумф на висше боксово майсторство. Тайсън Фюри изглеждаше, че ще спечели заради далеч по-големия си размер и перфектна тактика, но във втората половина на двубоя Усик не просто обърна развоя, а разкъса своя опонент с тежки удари с лявата ръка, записвайки дори нокдаун в своя полза в 9-тия рунд. 

До 7-мия рунд включително Фюри имаше пълен превес над случващото се на ринга. Циганския крал изпълняваше перфектно стратегията си, държеше Усик и лявата му ръка на дистанция, удряше здраво в тялото и контролираше боя. В 8-мия рунд обаче Усик стартира серия от канонади, която достигна кулминацията си рунд по-късно, когато едва не нокаутира Фюри. 

Той нанесе над 10 точни попадения и съдията му присъди нокдаун, като можеше дори да прекрати срещата, ако не беше толкова важна в исторически план. Фюри се съвзе към 11-ия рунд, но така и не успя да навакса пасива си - заслужен триумф за украинеца. 

Усик е първият боксьор след Ивендър Холифийлд, който е печелил абсолютната световна титла в полутежка и тежка категория. Той записа 22-ри успех в кариерата си и във визитката си има вече победи над двете големи страшилища в категорията - Тайсън Фюри и Антъни Джошуа. 

Фюри за пръв път в кариерата си допуска някой да му нанесе повече от 120 удара, като с поражението загуби не само титлата на WBC, но и званието "лиинеен световен шампион", допускайки първа загуба в кариерата си. 

Все пак, нищо не решено окончателно, тъй като ще има реванш през октомври! 

Как се разви целия и двубой - четете в следващите редове! 

Усик - Фюри: Развой на битката 

Развоят рунд по рунд е след видеото от мача: 

Рунд №1 - клоунски номера и изравнено начало. 

Разликата в ръста на двамата беше очевидна, като Усик компенсираше с постоянно движение, а първите удари в мача бяха насочени към тялото. Фюри на няколко пъти свали гарда си, за да примами Усик да атакува, но стратегията на бившия абсолютен шампион при полутежките не се промени - търсене на стомаха на Фюри. 

50 секунди преди края Фюри показа първия си "клоунски" номер, като опрян във въжетата почна да играе с глава, Усик отстъпи и после с дясната си ръка демонстрира, че опонента му се "самозадоволява". 

В края на рунда Усик опита атаки, две от които с крошета, които попаднаха в главата на Фюри - изравнено начало, но все пак рунд в полза на Усик. 

Рунд №2 

Усик откри битката така, както завърши предишната час - тежък удар в главата на Фюри, който се засмя, но видимо предимството в тези моменти беше за неговия опонент. 

В средата на рунда Усик нанесе още няколко точни попадения преди Фюри да отвърне с няколко удара в тялото, както и една точна кука в лицето. С ъперкът в тялото на Усик завърши втората част. 

Рунд №3 - Фюри напипва ритъма си 

Малко по-активно начало за Фюри, който откри с точен десен в главата на Усик, последван от връщане към стратегията за удари в тялото. Украинецът възстанови позиция и на свой ред вкара ляво кроше в главата на британеца. 

В края на рунда Фюри продължи активно да атакува с лявата ръка, но беше изненадан от Усик 10 секунди преди края с лява кука - нов изключително изравнен рунд. 

Рунд №4 

Усик продължи да пази отлично главата си и да позволява на Фюри да атакува само тялото му. Двамата размениха по един здрав ляв удар в средата на рунда. Тайсън отново свали гарда, за да принуди украинеца да атакува, и веднага контраатакува с ъперкът в тялото на опонента. 

Усик притисна Фюри във въжетата в последната минута на рунда, като украинецът успя да сполучи 1-2 пъти, но и контрите на Фюри бяха точни - нов изключително труден за оценяване рунд. 

Рунд №5 

Към старта на този рунд Фюри имаше и повече отправени, и повече точни удари от опонента си. В 5-ата част Фюри натисна здраво в тялото на Усик и дори го удари под пояса, което вбеси шампиона на IBF, WBA, WBO. Фюри започна да отпуска и повече дясната си ръка, като на два пъти се размина с нокаутиращ ъперкът. Извън редките опити за по-силен удар, Фюри не странеше от стратегията си да подлага тялото на опонента си под постоянен обстрел - (вероятно) 3-ти пореден рунд в полза на Тайсън. 

Рунд №6 - по-голям, по-бърз, по-доминиращ Фюри 

В 6-тия рунд Фюри отправи най-тежките си атаки до момента. Той удари няколко пъти в главата Усик, което разклати украинеца, а след това успя да пласира и полуточен ъперкът в главата - Усик се залюля, но успя да устои на тежките удари на Фюри и дори се хвърли в атака, за да създаде повече дистанция спрямо Тайсън. Това му помогна да избегне трудната ситуация, но вече сериозно имаше проблем с лек разрез над дясното око - категоричен рунд в полза на британеца. 

Рунд №7 

Привидно Фюри избра дефанзивна стратегия за следващия рунд, но минути преди края вкара два тежки удара с дясната ръка в ръкавицата и главата на Усик. Този път украинецът бе непоколебим, но все по-рядко нанасяше точни удари от своя страна. Все пак в края Усик вкара два точни удара с лявата ръка, за да спре пропадането си в мача. 

Рунд №8 - Усик отвръща на удара, Фюри е в кръв! 

Двамата стартираха силно с размяна на тежки удари в ръкавиците и по-високо темпо спрямо предишната част. Усик започна да атакува и тялото на Фюри, редувайки това с опит за комбинация от 2-3 в главата на Циганския крал. Тайсън отговори с увеличаване на дистанцията, но Усик успя да пласира ново ляво кроше. 

В края на рунда и тежък десен прав се озова в носа на Фюри, поради което Усик най-накрая спечели рунд в своя полза (след първите два в мача). 

Рунд №9 - нокдаун и Фюри едва оцеля! 

Вече сериозно разкървавен, Фюри далеч не беше толкова активен в движението си. Усик усети това и в средата на рунда започна да нанася точни удари. Фюри се опита да се върне към стратегията си и да атакува в тялото, но неуспешно. С дясно кроше Тайсън контрира атака на Усик и се опита да капитализира това, но Усик веднага удари с ляво кроше и разклати сериозно Фюри. Британецът се олюля жестоко, Усик продължи да го удря много сериозно и реферът отчете нокдаун в полза на Усик. 

Фюри беше изключително разклатен и съдията дори можеше да прекрати двубоя, защото Тайсън не се държеше на краката си, но гонгът спаси Фюри от сигурна загуба. 

Рунд №10 

Усик притисна Фюри в ъгъла, търсейки момент за атака, докато Фюри изпадна в почти глуха защита, опитвайки се да държи дистанция. 

На два пъти украинецът тръгна в атака и успя да пробие гарда на Фюри, но Тайсън остана на крака и успя отново да установи дистанция и дори да пласира няколко удара в тялото. 

В края на рунда Усик се опита отново да скъси дистанцията, но Фюри успя да се защити и да остане в спора за абсолютен световен шампион. 

Рунд №11 

В този рунд имаше повече клинчове и по-равна размяна на удари. Тайсън отново беше в по-дефанзивна позиция, но вече се бе посъвзел от нокдауна и успяваше по-успешно да контрира акциите на Усик, който изглеждаше далеч по-свеж. 

В края на рунда Усик нанесе 2-3 точни попадения и с двете ръце, като с последния си удар с лявата ръка си гарантира предимство и в този рунд. 

Рунд №12 

Усик продължи да тероризира опонента си с отлични удари с лявата ръка, а опитът за контраатака на Фюри беше неуспешен, като Олександър успя с глава да се предпази от канонадата. 

С дясно кроше Усик отново нанесе много тежък удар на Фюри, но буквално със следващия удар Фюри отвърна със същото. Той обаче нямаше сили да продължи със серия и отново реши да се отбранява, търсейки контраатака. В последните секунди имаше нова размяна на удари, но никой не нанесе нокаутиращ удар! 

Всички интересни моменти от галавечерта до момента може да четете в статията - галавечер на Усик и Фюри: Нокаути, кислородни маски и много зрелище

 

ГЛЕДАЙТЕ ФЮРИ СРЕЩУ УСИК - ЕТО КАК

Преди Тайсън Фюри срещу Олександър Усик - мача за абсолютен световен шампион в бокса

В последните си мачове и двамата изпитаха сериозни трудности - Усик срещу Даниел Дюбоа, а Фюри срещу Франсис Нгану (според мнозина британецът спечели незаслужено срещу камерунеца, който тогава дебютира в професионалния бокс). И двата дуела бяха единствени за тях през 2023-та.

Сега започва съперничество за абсолютен световен шампион, като то може да се разгърне до общо три мача между тях. Отстрани търпеливо чака Антъни Джошуа, който ще се надява да премери сили с крайния победител от сблъсъка Фюри - Усик.

Кантарът преди мача показа, че Фюри е по-тежък с цели 13 килограма - той тежи 118,8 кг, докато Усик е 105,9 кг. Това е рекордно високо тегло за украинеца, който срещу Дюбоа беше с 5 кг по-лек. Британецът пък е свалил 6,8 кг в сравнение с мача си срещу Нгану.

Усик ще опита да се превърне в едва втория боксьор, който е ставал абсолютен световен шампион при полутежка и тежка категория в бокса. Кой е първият такъв, какво точно значи да си абсолютен световен шампион в бокса - как се става и кои са го постигали?

Карта за галавечерта Фюри срещу Усик

А ето и кои битки предстои да видим преди да дойде време за "черешката на тортата":

  1. Исаак Лоуе (24-2-3) - Хасибулах Ахмади (16-1) в категория "перо", Лоуе е осезаемо фаворит;
  2. Давид Нийка (8-0) - Микаел Сейц (12-0) в полутежка категория, Нийка е тотален фаворит;
  3. Даниел Лапин (9-0) - Октавио Пудивитър (9-1) за интерконтиненталната титла на WBA в полутежка категория, Лапин е тотален фаворит;
  4. Сергей Ковальов (35-4-1) - Робин Сирван Сафар (16-0) в полутежка категория, Сафар е фаворит с леко предимство;
  5. Марк Чембърлейн (15-0) - Джошуа Олувасеун Уахаб (23-1) за сребърния пояс на WBC в лека категория, Чембърлейн е тотален фаворит;
  6. Моузес Итаума (8-0) - Иля Мезенцев (25-3) за интерконтиненталната титла на WBO в тежка категория, Итаума е тотален фаворит;
  7. Агит Кабайел (24-0) - Франк Санчез (24-0) в тежка категория, Санчез е фаворит с леко предимство;
  8. Джо Кордина (17-0) - Антъни Какаче (21-1) за световните титли на IBF и IBO в категория "супер перо", Кордина е доста осезаемо фаворит;
  9. Джай Опетая (24-0) - Маирис Бриедис (28-2) за световната титла на IBF в полутежка категория, Опетая е доста сериозен фаворит.
  10. Тайсън Фюри (34-0-1) - Олександър Усик (21-0) за абсолютен световен шампион при най-тежките - титлите на WBC, WBA, IBF и WBO, почти напълно равни шансове, но Фюри е със съвсем малко фаворит.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички