Невиждана драма във Формула 1: Брутална битка в Австрия завърши с крах за Макс Верстапен и Ландо Норис


Невиждана драма във Формула 1: Брутална битка в Австрия завърши с крах за Макс Верстапен и Ландо Норис
Снимка: Getty Images

3791 0

Джордж Ръсел от Мерцедес спечели състезание №11 от програмата на сезон 2024 във Формула 1. Британският пилот триумфира на "Ред Бул Ринг" в Гран При на Австрия. Надпреварата бе изключително интересна, тъй като битката за първото място между Макс Верстапен и Ландо Норис бе напрегната и завърши с крах и за двамата в самия край.

Това е втори успех в кариерата на Джордж Ръсел, след като триумфира през 2022 година в Бразилия. Младият британски пилот на "сребърните стрели" се възползва от сблъсъка на Макс Верстапен и Ландо Норис при 4 оставащи обиколки и излезе на първото място.

Втори на подиума се качи Оскар Пиастри от Макларън, а последната позиция зае Карлос Сайнц от Ферари. Топ 10 пък бе допълнен от Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Нико Хюлкенберг, Серхио Перес, Кевин Магнусен, Даниел Рикардо и Пиер Гасли.

Кулминацията се случи в обиколка №67. След няколко неуспешни атаки над Верстапен - Норис направи поредната си такава. Макс реши да се защити и се стигна до сблъсък между двамата, при който задната лява гума на нидерландеца се спука. От това, разбира се, се възползва Ръсел и излезе първи.

Щетите по болида на Норис обаче бяха по-големи и той не съумя да продължи. Британецът получи и наказание от 5 секунди. Междувременно Макс излезе с меки сликове и санкция от 10 секунди, която обаче не му попречи да оформи топ 5.

Развой на Гран При на Австрия

СТАРТ: Всички пилоти започнаха със среднотвърдите гуми. Страхотен старт направи Макс Верстапен, който веднага затвори втория Ландо Норис. Веднага след първия завой пък Люис Хамилтън изпревари Карлос Сайнц от тима на Ферари и зае четвъртата позиция, като пред него бе само съотборникът му Джордж Ръсел. 

2/71: Още във втората обиколка Шарл Льоклер реши да се яви в бокса. На излизане той зае предпоследната позиция с новo предно крило след сблъсък с Оскар Пиастри.

 

 

4/71: Макс Верстапен си осигури много добра преднина, вече от 2 секунди и 3 десети. Втори зад него продължава да бъде Ландо Норис, следван от двата Мерцедеса - Хамилтън и Ръсел. Топ 5 пък се допълва от Карлос Сайнц.

7/71: Битката между Сайнц и Хамилтън продължи. Испанецът изпревари британеца, а 7-кратния световен шампион опита атака на един от шиканите, ни пилотът на Ферари успя да запази четвъртата си позиция на пистата.

10/71: Много интересна бе битката за шестото място на Оскар Пиастри. Серхио Перес се опитваше всячески да влезе във въздушната му струя, но младият австралиец се защитаваше успешно и вече води със секунда и половина.

12/71: Първи в бокса се явиха пилотите Даниел Рикардо и Кевин Магнусен. И двамата замениха гумите си "медиум" с "хард". Междувременно преднината на Макс Верстапен пред Норис вече е 5 секунди.

 

16/71: Проблемите за Шарл Льоклер изглежда, че са извън предното крило. Монегаскът бе изпреварен от сравнително по-бавния болид на Алекс Албон и не мърдаше от предпоследното място.

20/71: След 20 обиколки на "Ред Бул Ринг" Макс Верстапен водеше убедително с почти шест секунди пред Ландо Норис. Двамата бяха следвани от Джордж Ръсел, Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Оскар Пиастри и Серхио Перес.

22/71: Много от пилотите във втората половина на класирането влязоха в бокса. Естебан Окон, Пиер Гасли, Алекс Албон, Гуаню Джоу и Валтери Ботас получиха твърди гуми.

23/71: Макс се яви в бокса, последван веднага от втория Ландо Норис. И двамата получиха гуми "хард". Новият лидер бе Оскар Пиастри, който имаше преднина от 3 секунди пред Верстапен. Междувременно пък Фернандо Алонсо получи наказание от 10 секунди, а Люис Хамилтън от 5.

26/71: Оскар Пиастри също се яви в бокса и излезе от него с твърди гуми. Верстапен отново излезе първи, но негово действие в бокса се разглежда от стюардите и е възможно наказание.

 

30/71: Докато инцидентът на Верстапен в бокса се преразглеждаше - Макс продължаваше да води, вече с 6 секунди пред Норис, следван от Джордж Ръсел, Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Оскар Пиастри и Серхио Перес.

33/71: Стюардите наложиха поредно наказание. На Серхио Перес му наложиха наказание от пет секунди заради инцидент в бокса. Ситуацията с Верстапен и Норис продължаваше да се разглежда от рейс директорите.

37/71: Маршалите решиха, че ситуацията с Норис и Верстапен няма да бъде наказвана и нидерландецът не бе санкциониран със секунди. Междувременно се разрази чудесна битка за 11-ото място между Естебан Окон и Пиер Гасли от Алпин.

41/71: Макс Верстапен се оплака по отборното радио от своите твърди гуми. Нидерландецът заяви, че изведнъж те са станали много по-лоши. Междувременно той продължаваше да води с вече 8 секунди пред Ландо Норис от Макларън. Окон и Гасли пък се "сдавиха" отново

 

47/71: Доминацията на Верстапен продължи. Нидерландският световен шампион водеше уверено пред своите противници.

51/71: Въпреки първоначалните съмнения около Шарл Льоклер - монегаскът показа отлично каране и се изкачи в редицата. Пилотът на Ферари е в отлична позиция за влизане в зоната на точките. Верстапен отново се оплака от състоянието на гумите си.

52/71: Двамата пилоти на върха - Макс Верстапен и Ландо Норис влязоха в бокса. Нидерландецът получи използвани среднотвърди гуми, а британецът същите сликове, но чисто нови. Макс се забави страшно много в бокса, като на механиците им отне 6.5 секудни, за да сменят гумите.

55/71: При разлика по-малко от секунда Ландо Норис стартира атака в един от шиканите срещу Верстапен. Макс се защити в последния момент, а това може да бъде разгледано от маршалите, тъй като подобно действие не е позволено.

 

59/71: Стартира нова атака от страна на Норис, който не се отказваше. В един от завоите пилотът на Макларън изпревари Верстапен, но Макс много бързо възстанови своята позиция.

63/71: Стигна се до поредна атака в четвърти завой от страна на Норис. За пореден път обаче Верстапен показа, че не може да бъде сломен в този сектор от пистата.

64/71: Драмата бе пълна, когато се стигна до новата атака на Норис. Двамата пилоти в челото се сблъскаха жестоко. Макс загуби лявата си задна гума, а британецът бе веднага наказан с 5 секунди. Джордж Ръсел се възползва от това и излезе първи, като се стигна и до виртуална кола за сигурност.

67/71: Щетите по колата на Норис бяха прекалени и той е аут от състезанието. Макс Верстапен пък получи нов сет сликове и на излизане от бокса зае петата позиция. Междувременно той получи и наказание от 10 секунди.

 

Преди Гран При на Австрия във Формула 1

Уикендът в Австрия бе изключително интересен, тъй като бе и спринтов. Спринтовото състезание бе спечелено от световния шампион Макс Верстапен, който добави допълнителни 8 точки към своя актив. Зад него пък се наредиха двата Макларъна - Оскар Пиастри и Ландо Норис.

И в квалификацията за Голямата награда на Австрия Верстапен нямаше проблем, след като си спечели полпозишън с най-добро време от 1:04.314. Зад него се наредиха Ландо Норис и Джордж Ръсел, а топ 10 ще допълнят Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Шарл Льоклер, Оскар Пиастри, Серхио Перес, Нико Хюлкенберг и Естебан Окон.

Припомняме, че миналогодишното (2023) състезание на "Ред Бул Ринг" бе много интересно. То бе спечелено от Макс Верстапен, а зад него се наредиха Шарл Льоклер от Ферари и съотборникът му в Ред Бул - Серхио Перес зае третата позиция.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички